Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Τσίπρας: «Τιμούμε τα θύματα των Ρομά από το καθεστώς των ναζί»



«Είναι ηθική υποχρέωσή μας να μην λησμονούμε τις θηριωδίες του παρελθόντος και να μην επιτρέψουμε να επαναληφθούν στο μέλλον. Τα κοινωνικά στερεότυπα, ο λόγος μίσους, ο ρατσισμός, έρχονται από τις πιο σκοτεινές σελίδες της ευρωπαϊκής ιστορίας. Τιμούμε τα θύματα των Ρομά από το καθεστώς των ναζί», δήλωσε μέσω της προσωπικής του σελίδας στο twitter, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με την ευκαιρία της ημέρας μνήμης του Ολοκαυτώματος των Ρομά.
   
«Τη νύχτα της 2ας Αυγούστου του έτους 1944, εκτελέστηκαν στους θαλάμους αερίων του Άουσβιτς–Μπιρκενάου 2.897 άνδρες, γυναίκες και παιδιά Ρομά. Είναι μόνο ένα μέρος από τους εκατοντάδες χιλιάδες Ρομά που δολοφονήθηκαν από το ναζιστικό καθεστώς κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου» αναφέρει, σε σχετική ανακοίνωση, το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

«Σήμερα», όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, «Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος των Ρομά, το υπουργείο Εργασίας και η Ειδική Γραμματεία για την Κοινωνική Ένταξη των Ρομά καταδικάζουν κάθε ενέργεια, πράξη ή λόγο που οδηγεί στο ρατσισμό και στη διάκριση. Η καθιέρωση "Ημέρας Μνήμης" δηλώνει την ηθική υποχρέωσή μας να μην λησμονούμε τις θηριωδίες του παρελθόντος και τη σθεναρή βούλησή μας να μην επιτρέψουμε να επαναληφθούν στο μέλλον. Οι νεότερες γενιές οφείλουν να γνωρίζουν και να αντιλαμβάνονται το μέγεθος των εγκλημάτων, όσο και αν τα γεγονότα τους φαίνονται "μακριά" και "ξένα"».