Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Τσίπρας: Το παρασκήνιο της συνάντησης με Μητσοτάκη! Τι ειπώθηκε πίσω από τις κλειστές πόρτες



Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν έγιναν σοφότεροι από την συνάντηση που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με τον πρωθυπουργό. Ούτε στα εθνικά υπήρξε ξεκάθαρο πεδίο, ούτε στο θέμα του προέδρου της Δημοκρατίας ενώ για την αλλαγή του εκλογικού νόμου οι δύο αρχηγοί συμφώνησαν ότι διαφωνούν.
Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πήγε στο γραφείο του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Βουλή αποφασισμένος να πει με σκληρά λόγια την γνώμη του για όλα τα θέματα, χωρίς ωστόσο να δημιουργηθούν εντάσεις οι οποίες θα δημιουργούσαν μόνο εντυπώσεις και δεν θα είχαν καμία ουσία.

Στο πρώτο θέμα που οι δύο άνδρες διαφώνησαν ήταν στα αποτελέσματα του ταξιδιού του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Αλέξης Τσίπρας είπε στον πρωθυπουργό ότι “η σιωπή του προέδρου Τραμπ και ολόκληρης της αμερικανικής ηγεσίας απέναντι στην κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα είναι μια ιδιαίτερα ανησυχητική στάση”, για να λάβει την απάντηση ότι κάνει λάθος και ότι υπήρξαν σημαντικά οφέλη από την επίσκεψη αυτή. “Φυσικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έγινε ποιο συγκεκριμένος για το ποια είναι αυτά τα οφέλη αν και με την στάση του ο Αλέξης Τσίπρας τον προκάλεσε να τα πει”, ανέφεραν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην συνέχεια ήρθε η σειρά του Κυριάκου Μητσοτάκη να ρωτήσει τον Αλέξη Τσίπρα, αν οι πληροφορίες που διαβάζει στον τύπο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ψηφίσει το νομοσχέδιο για την αναβάθμιση της αμυντικής συνεργασίας είναι αλήθεια, αφού η προηγούμενη κυβέρνηση έκανε την συμφωνία.

“Φυσικά υπάρχουν αυτές οι σκέψεις στο κόμμα μου”, απάντησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το κρίσιμο ερώτημα που απασχολεί κάθε Έλληνα πολίτη σήμερα, ανεξαρτήτως κομματικής προτίμησης, είναι αν οι ισχυροί σύμμαχοί μας θα πιέσουν την Τουρκία να μην κλιμακώσει τις προκλήσεις και θα βρεθούν έμπρακτα στο πλευρό μας, στο ενδεχόμενο που η τουρκική πλευρά εντείνει αυτές τις προκλήσεις.

Χωρίς ξεκάθαρη διαβεβαίωση σε αυτό το ενδεχόμενο, πιστεύω είναι λάθος να προχωράμε σαν να μη συμβαίνει τίποτα, είπε ο Αλέξης Τσίπρας και ζήτησε από τον πρωθυπουργό να αναστείλει τη ψήφιση του νομοσχεδίου μέχρις ότου εξασφαλισθεί η έμπρακτη στήριξη στα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Όπως έλεγαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ η εντύπωση που έχουν αποκομίσει από την στάση του πρωθυπουργού σε αυτό το θέμα είναι ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να δώσει τις Ελληνικές βάσεις στις ΗΠΑ εν όψει της έντασης στην περιοχή χωρίς να έχει κανένα συγκεκριμένο όφελος.

Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαφώνησαν και σε ότι αφορά την δήλωση του πρωθυπουργού για την δολοφονία του Ιρανού στρατιωτικού Κασέμ Σουλεϊμανί. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης φέρεται να εξέφρασε την άποψη ότι τέτοιου είδους δηλώσεις δεν κάνουν καλό στην χώρα καθώς την στοχοποιούν χωρίς κανένα λόγο. Η απάντηση από την πλευρά του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν ότι η δήλωση έγινε επί τούτου προκειμένου η αμερικανική κυβέρνηση να διαπιστώσει ότι έχει στενούς συμμάχους που δεν αμφισβητούν τις επιλογές της.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και στην αγορά των F35 λέγοντας ότι «θα στηρίξουμε την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων,- όπως το έχουμε κάνει στο παρελθόν- αρκεί να υπάρχει σοβαρή τεκμηρίωση για την αναγκαιότητα της αγοράς των F35 σε σχέση με το κόστος, καθώς δεν πρέπει να επαναλάβουμε μια αλόγιστη κούρσα εξοπλισμών, τώρα που βγήκαμε από την κρίση.»

Σε ότι αφορά την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τον πρωθυπουργό να επισπευσθεί η ανανέωση της θητείας του Προκόπη Παυλόπουλου και αμέσως μετά να συγκληθεί το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών για τη χάραξη εθνικής στρατηγικής.

Πάνω σε αυτό το θέμα δεν υπήρξε άλλη συζήτηση. Τέλος σε ότι αφορά τον εκλογικό νόμο στην Κουμουνδούρου βλέπουν με θετικό μάτι την δήλωση της Φώφης Γεννηματά ότι το κόμμα της δεν πρόκειται να ψηφίσει την αλλαγή του εκλογικού νόμου καθώς διαφωνεί με το μπόνους των 50 εδρών.