Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Τσακαλώτος: Για πρώτη φορά υπάρχει επίσημη αναγνώριση ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο



«Η αξιολόγηση τελείωσε και κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει αυτό, όπως και το ότι θα γίνει η εκταμίευση», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον  αναπληρωτή υπουργό Γιώργο Χουλιαράκη για τα αποτελέσματα του Eurogroup της 24ης Μαΐου.

«Για πρώτη φορά υπάρχει επίσημη αναγνώριση ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο... Μέχρι τώρα είχαμε τη δέσμευση ότι κάτι θα γίνει αν χρειαστεί. Η τεράστια διαφορά είναι ότι τώρα έχουμε έναν ορισμό τι σημαίνει "αν χρειαστεί», τόνισε ο κ. Τσακαλώτος και πρόσθεσε:

«Μιλάτε πολύ συχνά για τον "κόφτη"... Τώρα θα υπάρχει αυτόματος μηχανισμός που θα κάνει και μακροπρόθεσμα το χρέος βιώσιμο, όχι στη διακριτική ευχέρεια του κάθε υπουργού. 

Αν πάρετε όλα αυτά μαζί, θα αποφασίσετε ότι είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα μπροστά. Είναι μια απόφαση που έχει συμβιβασμούς.»

Και ολοκλήρωσε ο κ. Τσακαλώτος: «Κατανοώ τους φτωχούς πολίτες, η επιτυχία όμως θα φανεί σε βάθος χρόνου...».

«Κλείνει ένας κύκλος στην πορεία ανάκαμψης της οικονομίας. Θα ακολουθήσουν και άλλες αξιολογήσεις. Η αξιολόγηση που μόλις ολοκληρώθηκε ήταν η πιο περίπλοκη και η πιο δύσκολη» δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Χουλιαράκης,. επισημαίνοντας ότι «θα εισπράξουμε ένα ποσό σχεδόν ίσο με το 2% του ΑΕΠ...Με τη συμφωνία αυτή δεν θα χρειαστεί να πάρουμε νέα δημοσιονομικά μέτρα».

«Η προοπτική που ανοίγεται για την οικονομία είναι θετική και το βάρος της κυβέρνησης θα πέσει σε αυτήν την προοπτική...» πρόσθεσε ο κ. Χουλιαράκης, τονίζοντας ότι «απομακρύνεται η αβεβαιότητα».