Σάββατο 15 Ιουνίου 2024 -

Τσακαλώτος: Δώστε επίδομα για το ρεμπέτικο, να τραγουδούν τις πίκρες τους οι ΈλληνεςΣκληρή κριτική άσκησε στη κυβέρνηση ο πρώην υπουργός και τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατηγορώντας την ότι κατέθεσε ένα νεοφιλελεύθερο προϋπολογισμό που δεν δίνει λύσεις ούτε για την ανάπτυξη και τις επενδύσεις ούτε για την στήριξη των μικρών και μεσαίων κοινωνικών στρωμάτων.

«Η ΝΔ δεν λέει τίποτα γιατί τα 20 τελευταία χρόνια έχουμε πενιχρά αποτελέσματα στην ανάπτυξη, γιατί έχουμε στασιμότητα μισθών και παραγωγικότητας. Οι Συριζαίοι Μαδούροι ήταν κυβέρνηση στην Ευρώπη και στην Αμερική και έχουμε αυτά τα πενιχρά αποτελέσματα σε Ευρώπη και Αμερική; Πώς απαντάτε στις επενδύσεις και στη παραγωγικότητα; Με μείωση φόρων. Αυτό έκανε ο Τραμπ και όλες οι δεξιές κυβερνήσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακαλώτος σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ.

«Πώς απαντάτε στη στασιμότητα μισθών; Με περιορισμό των συλλογικών συμβάσεων και μείωση μισθών. Τα στοιχεία δείχνουν ότι επί εποχής σας έπεσε ο μέσος όρος των μισθών και αυξήθηκε λίγο από εμάς και είχε θετικούς ρυθμούς η ανάπτυξη. Μην επενδύετε στον κοινωνικό αυτοματισμό, γιατί αν βάλεις πάτωμα στους κατώτατους μισθούς επηρεάζει όλες τις κλίμακες προς τα πάνω», προσέθεσε.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι στην Ελλάδα οι νέες επενδύσεις είναι 3% με 4%. Τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν δίνει έμφαση στις καινοτόμες επιχειρήσεις. Και είπε ότι δεν προκύπτει από τις πολιτικές που εφαρμόζονται η πρόβλεψη για 2,8% ρυθμό ανάπτυξης, ενώ επισήμανε ότι οι κοινωνικές ανισότητες αντιμετωπίζονται με γενικές φοροελαφρύνσεις. Η κόντρα, πάντως, με την πλευρά της κυβέρνησης είχε ανάψει από νωρίς.

«Αφού δεν θέλετε να δώσετε να χρήματα σας προτείνω να κρατήσετε ένα επίδομα. Το επίδομα για την ανάκαμψη του ρεμπέτικου τραγουδιού. Αφού δεν θα πάρουν χρήματα οι Έλληνες να τραγουδούν τις πίκρες και τα βάσανα τους. Εκεί θα τους καταντήσετε», σχολίασε ο κ. Τσακαλώτος και συνέχισε.

«Ένας προϋπολογισμός δεν είναι μόνο για το διαθέσιμο εισόδημα αλλά πρέπει να απαντήσει στη γενική ευημερία του κόσμου ειδικά της εργασίας. Να απαντήσει στη στασιμότητα των μισθών, τις περιφερειακές ανισότητες, στη μεταστροφή της οικονομίας σε πράσινη, σε όλα αυτά. Ο δικός σας προϋπολογισμός δεν έχει τίποτα να πει πάνω σε αυτές τις απολύτως αναγκαίες πολιτικές.

Πώς το αντιμετωπίζετε; Δίνοντας 50-60 ευρώ στο κάτω τεταρτημόριο από φορολογία εισοδήματος και 500-700 στους πιο πλούσιους; Δεν έχετε τίποτα να πείτε. Είναι ένας προϋπολογισμός που συντονίζεται απολύτως με τις πολιτικές που έχουν φτάσει τις ευρωπαϊκές και ανεπτυγμένες οικονομίες στην κατάσταση που είναι αυτή τη στιγμή»

Σχολιάζοντας την κριτική που δέχεται ο ΣΥΡΙΖΑ για την πολιτική του από το ΚΙΝΑΛ, το ΚΚΕ και το ΜεΡΑ25, ο κ. Τσακαλώτος αντέτεινε ότι δεν είναι καθόλου ίδια με την δεξιά, αντιλαϊκή πολιτική της ΝΔ, ούτε στον οικονομικό και κοινωνικό τομέα ούτε στην υπεράσπιση των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων.

Παράλληλα, κάλεσε και τα τρία κόμματα να συμπράξουν ώστε να δημιουργηθεί ένα μεγάλο ρεύμα που θα προστατεύσει το μέλλον του εργατικού κόσμου από την Δεξιά.

«Καμία σημασία δεν έχει ότι φτάσαμε τα 700 εκατ. ευρώ πρόνοιας στα 3 δισ., η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων σε εργαζόμενους σε ξενοδοχεία και όχι μόνο που η επεκτασιμότητα τούς έδωσε μια ανάσα; Θα εξαντλήσουμε τη κριτική μας για το ποιος θα πάρει το μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας ή θα παλέψουμε μαζί εκεί που συμφωνούμε στις κοινωνικές αντιστάσεις, στη βελτίωση των συνθηκών εργασίας στην πράσινη ανάπτυξη;

Μπορεί να το αρνηθείτε, αλλά δεν θα μας συγχωρήσει ο εργατικός κόσμος και το κέρδος θα το πάρει η ακροδεξιά εντός και εκτός ΝΔ. Θα αφήσουμε το μέλλον του σε μια μη κοσμοπολίτικη εθνική πολιτική; Ή θα έχουμε αισιοδοξία και θα πούμε στον κόσμο της εργασίας ότι στο μέλλον θα έχουμε τις προϋποθέσεις που θα του απαντούν σε αυτά που όλοι εμείς θέλουμε να υποστηρίξουμε;», κατέληξε ο κ. Τσακαλώτος.

Σκυλακάκης: Το πρόβλημα είναι ότι η χώρα δεν έχει επενδύσεις
Απαντώντας στον κ. Τσακαλώτο και στη κριτική του για τις επενδύσεις, ο υφυπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Το βασικό πρόβλημα της χώρας είναι ότι δεν έχει επενδύσεις. Είμαστε τέταρτοι από τον πάτο διεθνώς και τελευταίοι στην Ευρώπη. Όταν είμαστε σε αυτή την κατάσταση πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ισχυρά όπλα να κινητοποιηθούν οι επενδυτές».

Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Σπήλιος Λιβανός σχολίασε: «Κυβερνήσατε 4 χρόνια και όταν έρχεστε να κάνετε κριτική πρέπει και να απολογείστε και να προτείνετε λύσεις. Η διαφορά μας είναι ότι εμείς λέμε ότι σε μια χώρα που δεν υπάρχουν επενδύσεις πρέπει να δημιουργήσουμε πρώτα τις προϋποθέσεις για να έρθουν να δημιουργήσουν ανάπτυξη και πλούτο και να έχουμε κοινωνική πολιτική και κοινωνικό κράτος Αν τώρα ψάχνετε να βρείτε νέους εχθρούς στην ΕΡΕ με γεια σας και χαρά σας».

Επικριτικός κατά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ο Λοβέρδος
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Λοβέρδος, επέκρινε τόσο τη ΝΔ όσο και το ΣΥΡΙΖΑ για τις πολιτικές τους σε ό,τι αφορά τα μεσαία στρώματα.

«Χρειάζεται μια εξήγηση από τη κυβέρνηση γιατί οι ευνοϊκές ρυθμίσεις για τα μεσαία στρώματα με εισόδημα 20.000 και 30.000 ευρώ είναι μηδέν. Από την άλλη ακούω την αξιωματική αντιπολίτευση να μέμφεται τη ΝΔ για το χτύπημα των μεσαίων στρωμάτων ξεχνώντας τις δικές τους πολιτικές», είπε ενώ απευθυνόμενος στον κ. Τσακαλώτο σημείωσε: «Δεν έχουν ανάγκη να τραγουδάνε οι Έλληνες τις πίκρες και τα βάσανα τους γιατί τους μάθατε εσείς να τραγουδάνε το κοινωνία ένοχη».

«Οι προλαλήσαντες φέρανε τρία μνημόνια στον ελληνικό λαό και τώρα διαγκωνίζονται ποιος θα τον σώσει. Αιδώς Αργείοι», σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος.