Τρίτη 14 Μαΐου 2024 -

Τροπολογία α' κατοικίας στη βουλή απόψε



Η κυβέρνηση θα καταθέσει την τροπολογία για την πρώτη κατοικία απόψε αργά το βράδυ, σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που μετέχει στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η νομοθετική ρύθμιση θα βασίζεται στη συμφωνία κυβέρνησης-τραπεζών.

Οπως πληροφορείται το iefimerida.gr, υπήρξε πολύωρη τηλεδιάσκεψη νωρίς το απόγευμα, προκειμένου να υπάρξουν οι μεγαλύτερες δυνατές συγκλίσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες από το ευρωπαϊκό «στρατόπεδο» δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία αλλά «θα κατατεθούν οι διατάξεις και θα συνεχιστεί η συζήτηση με δεδομένο ότι υπάρχει ακόμη απόσταση σε διάφορα σημεία του πλαισίου».

Τα βασικά σημεία τριβής είναι η δευτερογενής νομοθεσία -δηλαδή οι υπουργικές αποφάσεις που θα εξειδικεύσουν το νέο πλαίσιο, οι προϋποθέσεις για την αναστολή των πλειστηριασμών, οι δικαστικές διαδικασίες του ν. Κατσέλη αλλά και οι όροι υπαγωγής των επιχειρηματικών δανείων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, υπάρχει προβληματισμός και για το μεσοδιάστημα ως την λειτουργία της νέας πλατφόρμας

Η εκτίμηση είναι πάντως, ότι μετά από τις σημερινές εξελίξεις – και εφόσον δεν υπάρξουν ανατροπές στις επόμενες ημέρες – φαντάζει πλέον πιο πιθανό το σενάριο της εκταμίευσης των 970 εκατ. ευρώ από την επιστροφή κερδών ελληνικών ομολόγων, στο Eurogroup της 5ης Απριλίου.

Υπενθυμίζεται ότι την Δευτέρα απέβη άκαρπο το EuroWorking Group σχετικά με το θέμα, καθώς η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε χωρίς να έχει σημειωθεί πρόοδος, αναφορικά με την προστασία πρώτης κατοικίας και το πλαίσιο που θα διαδεχθεί τον νόμο Κατσέλη.