Δευτέρα 26 Ιουλίου 2021 -
Ξάστερος ουρανός

24 °C

Σήμερα, 26. Ιουλίου 2021

Τρέμουν νέο "ναυάγιο" στο Eurogroup: Επικοινωνία Τσίπρα με Μέρκελ και ΜακρόνΠαρασκηνιακός διπλωματικός «πυρετός» επικρατεί στο κυβερνητικό επιτελείο τα τελευταία εικοσιτετράωρα ενόψει Eurogroup και υπό τον φόβο νέου "ναυαγίου".

Την κατ’ ιδίαν συζήτηση του πρωθυπουργού με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ απασχόλησαν τεχνικά ζητήματα της διαπραγμάτευσης, ενώ σύμφωνα με τις ίδιες πηγές αμφότεροι συμφώνησαν πως η λύση βρίσκεται στον αυτόματο μηχανισμό αναπροσαρμογής των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος με ρήτρα ανάπτυξης.

Τσίπρας καλεί Μέρκελ-Μακρόν

Συνεργάτες του πρωθυπουργού αναφέρουν ότι τις επόμενες ώρες προγραμματίζεται να έχει τηλεφωνική συνομιλία - πριν από το eurogroup- τόσο με την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, αλλά και με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, στους οποίους και θα μεταφέρει την πρόταση της Αθήνας, καθιστώντας σαφές πως παρότι δεν είναι επιλογή του, αν δε βρεθεί λύση θα θέσει το ζήτημα στη Σύνοδο των Βρυξελλών.

Τσίπρας ενημερώνει και τους υπουργούς

Ο πρωθυπουργός συγκαλεί στη 1 το μεσημέρι το υπουργικό συμβούλιο στη Βουλή.
Εκ των πραγμάτων, η συνεδρίαση αποκτά ενδιαφέρον, καθώς γίνεται δυο μέρες πριν τη συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης.

Την προηγούμενη εβδομάδα ενημερώθηκε το κόμμα και οι βουλευτές, ενώ τώρα είναι ώρα τα κυβερνητικά στελέχη να ενημερωθούν για το πώς θα προσέλθει η κυβέρνηση στο eurogroup.

Στο μικροσκόπιο οι δηλώσεις Κερέ  

Τέλος, δεν πέρασαν απαρατήρητες από το Μαξίμου οι δηλώσεις του μέλους της ΕΚΤ Μπ. Κερέ, ο οποίος αποσυνέδεσε τη συζήτηση για ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ (QE) από τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Κυβερνητικές πηγές πάντως σχολίαζαν πως « εμείς θέλουμε να βρεθεί τρόπος που να διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του χρέους» για να προσθέσουν ότι το QE «είναι θέμα νομισματικής πολιτικής».