Κυριακή 08 Σεπτεμβρίου 2024 -

Τουσκ: Εχουμε λίγο καλύτερη διάθεση για την αξιολόγηση σήμερα



Συγκρατημένα αισιόδοξος για την πορεία των διαπραγματεύσεων για τη δεύτερη αξιολόγηση εμφανίστηκε ο Ντόναλντ Τουσκ στο διάλογο που είχε μπροστά στις κάμερες με τον Αλέξη Τσίπρα λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων των τριών υπουργών στις Βρυξέλλες.

«Έχουμε λίγο καλύτερη διάθεση για τη δεύτερη αξιολόγηση και τις αποφάσεις που απορρέουν από αυτή» είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Πρέπει να είμαστε συγκρατημένοι σε αυτό το πλαίσιο, νιώθω πιο αισιόδοξα και ελπίζω και για τους δύο η διάθεση να είναι πιο αισιόδοξη αύριο» συμπλήρωσε ο κ. Τουσκ.

Όπως είπε, μάλιστα, είμαστε κοντά στο να ολοκληρώσουμε την απαιτητική αυτή διαδικασία «λόγω της αποφασιστικότητας και του πραγματισμού που επιδεικνύετε».

Ο κ. Τουσκ τόνισε ότι «ήρθα ως φίλος, η Αθήνα είναι σαν το δεύτερο σπίτι μου και αυτό δεν είναι ένα σύνθημα είναι η αλήθεια».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έκανε αναφορά και στο προσφυγικό λέγοντας ότι «η Ελλάδα υπό την ηγεσία σας και κατά τη διάρκεια αυτών των δύσκολων ετών είναι εξαιρετικό παράδειγμα για την αλληλεγγύη. Ξέρω πόσο δύσκολο ήταν για εσάς και για τους πολίτες, σας ευχαριστώ για τις προσπάθειίες σας».

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για ζωτικής σημασίας στιγμή και για μεγάλες προκλήσεις στην Ευρώπη αποφεύγοντας να κάνει κάποια πολύ συγκεκριμένη αναφορά στη διαπραγμάτευση.

«Είναι εξαιρετικής σημασίας να λάβουμε σημαντικές αποφάσεις για να διατηρήσουμε την ενότητα και τη σταθερότητα στην περιοχή. Για να διατηρήσουμε την οικονομική κρίση πίσω μας πλέον αλλά και να διατηρήσουμε τη σταθερότητα των σημαντικών συμφωνιών που είχαμε για τους πρόσφυγες. Είναι εύθραυστη η συμφωνία αλλά πρέπει να τη διατηρήσουμε».

«Είμαι πεπεισμένος ότι εσείς ως πρόεδρος και όλα τα κράτη μέλη θα επωμιστούν τις ευθύνες τους για να διατηρήσουν ενωμένη την Ευρώπη» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Παυλόπουλος: Η ΕΕ να θυμάται ότι δεν θα ήταν ίδια χωρίς την Ελλάδα στους κόλπους της

Στο θέμα της αξιολόγησης αναφέρθηκε ο κ. Τουσκ και στο διάλογο που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπου Παυλόπουλο λέγοντας ότι «νιώθω πως έχει επιτευχθεί πραγματική πρόοδος στις συζητήσεις μεταξύ όλων των Εταίρων αναφορικά με την κατάσταση στην Ελλάδα».

«Ίσως είναι λίγο νωρίς να το πούμε, αλλά πραγματικά νιώθω ότι είμαστε πάρα πολύ κοντά στην ολοκλήρωση αυτής της φάσης της διαδικασίας στην οποία βρισκόμαστε» πρόσθεσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επαινόντας τον ελληνικό λαό για την «αφοσίωσή» του. «Θεωρώ ότι αυτό το οπτιμιστικό ‘μεγάλο φινάλε’ το οποίο εκφράζω αυτή τη στιγμή, πραγματικά οφείλεται στην αφοσίωση του ελληνικού λαού και στην διάθεσή του να κάνει κάποιες θυσίες. Ωστόσο πρέπει να είμαστε λίγο προσεκτικοί με την αισιοδοξία. Εγώ είμαι αισιόδοξος εκ φύσεως, ωστόσο σε ένα τέτοιο πλαίσιο θα πρέπει πάντα να είμαστε πολύ προσεκτικοί» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τουσκ.

Από την πλευρά του ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ιδιαίτερα την ανάγκη η Ευρώπη να δείξει την αλληλεγγύη της «σε όλους τους τομείς, ιδίως δε σε θέματα Οικονομίας και Ανθρωπισμού».

Επανέλαβε, δε, ότι «η Ελλάδα, με τεράστιες θυσίες του Λαού της που δεν οφείλονται μόνο σε δικά της λάθη, ακολουθεί αταλάντευτα τον ευρωπαϊκό της δρόμο. Διότι εμείς, οι Έλληνες, δεν διανοούμεθα την πορεία μας στο μέλλον εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και του σκληρού πυρήνα της, της Ευρωζώνης». 

Έστειλε, τέλος, το μήνυμα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να συνυπολογίσει αναλόγως στο πλαίσιο της αξιολόγησης ότι δεν θα ήταν ποτέ η ίδια δίχως την Ελλάδα.

Ο πλήρης διάλογος των δύο ανδρών έχει ως εξής:

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Πρόεδρε,
Με ιδιαίτερη χαρά σας υποδέχομαι στην Προεδρία της Δημοκρατίας και σας συγχαίρω εκ νέου για την επανεκλογή σας ως Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ευχόμενος κάθε επιτυχία στο έργο σας. Η Ελλάδα, το γνωρίζετε καλώς, είναι αποφασισμένη να συμβάλλει, ακόμη και πέρα από το μέτρο που της αναλογεί, προς αυτή την κατεύθυνση.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να γίνει ισχυρή και ελκυστική, διαψεύδοντας στην πράξη εκείνους που βιάστηκαν να την εγκαταλείψουν, επηρεασμένοι από την τρέχουσα ευρωπαϊκή και διεθνή συγκυρία. Άρα η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να προχωρήσει αποφασιστικά προς τον τελικό της προορισμό, την ενοποίησή της, δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση στην θεσμική της εμβάθυνση και ολοκλήρωση. Ας μην ξεχνάμε ότι η τελική ενοποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα της επιτρέψει να διαδραματίσει και τον παγκόσμιο ρόλο της, ο οποίος συνίσταται στην εμπέδωση των αρχών της Ειρήνης, του Ανθρωπισμού, της Δημοκρατίας και της Δικαιοσύνης.
Επιτρέψατέ μου να μείνω μόνο στην Αλληλεγγύη, την οποία οφείλουμε, και με βάση αυτό τούτο το ευρωπαϊκό δίκαιο, να τηρούμε οι Λαοί της Ευρώπης μεταξύ μας σε όλους τους τομείς, ιδίως δε σε θέματα Οικονομίας και Ανθρωπισμού. Με πνεύμα ειλικρινούς Αλληλεγγύης μπορούμε και πρέπει να αντιμετωπίσουμε και το κρίσιμο, υπαρξιακό για την Ευρωπαϊκή Ένωση, Προσφυγικό ζήτημα, ως προς το οποίο δεν νοούνται φοβικά σύνδρομα από κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 
Η Ελλάδα, με τεράστιες θυσίες του Λαού της που δεν οφείλονται μόνο σε δικά της λάθη, ακολουθεί αταλάντευτα τον ευρωπαϊκό της δρόμο. Διότι εμείς, οι Έλληνες, δεν διανοούμεθα την πορεία μας στο μέλλον εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και του σκληρού πυρήνα της, της Ευρωζώνης. Όμως όλοι ομολογούν πλέον ότι και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα ήταν ποτέ η ίδια δίχως την Ελλάδα στους κόλπους της. Και τούτο πρέπει να συνυπολογισθεί αναλόγως στο πλαίσιο της τρέχουσας δεύτερης αξιολόγησης του Ελληνικού Προγράμματος.
Και πάλι καλώς ορίσατε και καλή επιτυχία στην μεγάλη ευρωπαϊκή αποστολή σας.

D.TUSK (από ανεπίσημη μετάφραση): Κύριε Πρόεδρε, σας ευχαριστώ πολύ για την φιλοξενία. Δεν είναι φιλοφρόνηση αυτό που λέω, αλλά πραγματικά στην Αθήνα νιώθω σαν να είμαι στο σπίτι μου. Θεωρώ ότι η Αθήνα είναι η πιο αυθεντική, η πιο γνήσια πρωτεύουσα για όλους – πιστεύω - τους Ευρωπαίους. Και εδώ μαρτυρούμε πραγματικά σημάδια της κοινής ευρωπαϊκής κληρονομιάς. Είμαι ευτυχής που μπορώ να πω, να μοιραστώ μαζί σας πως κι εγώ και χαίρομαι πάρα πολύ που βλέπω ότι κι εσείς έχετε τις ίδιες ευαισθησίες μ’ εμένα, και έχουμε τις ίδιες αξίες σε ό,τι αφορά την αλληλεγγύη και την ενότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η αλληλεγγύη για μένα είναι κάτι με το οποίο είμαι παθιασμένος ολόκληρη τη ζωή μου, διέπει ολόκληρη την πολιτική μου καριέρα και είμαι ευτυχής που μπορώ να πω ότι θα συνεχίσω να δουλεύω για την υποστήριξη αυτών των αξιών.

Και είμαι ευτυχής που μπορώ να πω σήμερα ότι νιώθω πως έχει επιτευχθεί πραγματική πρόοδος στις συζητήσεις μεταξύ όλων των Εταίρων αναφορικά με την κατάσταση στην Ελλάδα. Και νιώθω ότι πραγματικά αυτό είναι το σημείο όπου πρέπει να υπάρξει έμπρακτη απόδειξη της αλληλεγγύης, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, στο πλαίσιο των διαδικασιών που υλοποιούνται αυτή την περίοδο. Ίσως είναι λίγο νωρίς να το πούμε, αλλά πραγματικά νιώθω ότι είμαστε πάρα πολύ κοντά στην ολοκλήρωση αυτής της φάσης της διαδικασίας στην οποία βρισκόμαστε.
 
Και νομίζω ότι αυτό έχει να κάνει με την αφοσίωση που έχετε επιδείξει ως λαός στο συγκεκριμένο σκοπό. Και θεωρώ ότι αυτό το οπτιμιστικό ‘μεγάλο φινάλε’ το οποίο εκφράζω αυτή τη στιγμή, πραγματικά οφείλεται στην αφοσίωση του ελληνικού λαού και στην διάθεσή του να κάνει κάποιες θυσίες. Ωστόσο πρέπει να είμαστε λίγο προσεκτικοί με την αισιοδοξία. Εγώ είμαι αισιόδοξος εκ φύσεως, ωστόσο σε ένα τέτοιο πλαίσιο θα πρέπει πάντα να είμαστε πολύ προσεκτικοί.