Δευτέρα 06 Φεβρουαρίου 2023 -

Τούρκοι διαφημίζουν την επαναλειτουργία της Παναγίας ΣουμελάΤο Μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα ανοίγει εκ νέου στις 18 Μαΐου έπειτα από εργασίες συντήρησης και οι Τούρκοι σπεύδουν με κάθε τρόπο να το... διαφημίσουν.

Η Μονή είχε κλείσει τον Σεπτέμβριο του 2015 για εργασίες συντήρησης και όπως ανακοίνωσε ο Τούρκος υπουργός Τουρισμού, Μεχμέτ Νουρί Ερσόι, στις 18 Μαΐου που είναι η παγκόσμια ημέρα Μουσείων, ανοίγει το πρώτο μέρος του Μοναστηριού και αναμένεται ότι τον Δεκαπενταύγουστο θα γίνει κανονικά η λειτουργία από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Πριν από ένα μήνα μάλιστα, οι τουρκικές αρχές ανακοίνωσαν ότι πρόκειται να κατασκευαστεί και τελεφερίκ 2,5 χλμ για τη διευκόλυνση της πρόσβασης προσκυνητών και τουριστών.

Ο θρησκευτικός τουρισμός είναι μια από τις κύριες πηγές εσόδων της περιοχής και οι επιχειρηματίες διαμαρτυρήθηκαν γιατί, κατά δήλωσή τους, έχουν υποστεί μεγάλη οικονομική καταστροφή από το κλείσιμο του δημοφιλούς μνημείου, πόλου έλξης εκατομμυρίων επισκεπτών κάθε χρόνο. Έτσι, ο Οργανισμός Τουρισμού της Τουρκίας δημοσιοποίησε ένα βίντεο - πρόσκληση προς τους τουρίστες σε όλο τον κόσμο, να επισκεφθούν την Παναγία Σουμελά.