Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 -

Τουρκική αποβατική άσκηση δίπλα από τις Οινούσσες



Σε τεντωμένο σκοινί είναι οι σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας το τελευταίο διάστημα. Μετά την πρόκληση της Άγκυρας με την πτήση του ελικοπτέρου πάνω από την νήσο Παναγιά, ακόμα μία ενέργεια έρχεται να ρίξει λάδι στη φωτιά.

Συγκεκριμένα, η Τουρκία έχει δεσμεύσει σχεδόν ολόκληρη τη χερσόνησο του Τσεσμέ, απέναντι από τη Χίο και ακριβώς δίπλα από τις Οινούσσες, προκειμένου να διεξάγει την άσκηση «Efes» από τις 30 Απριλίου μέχρι τις 10 Μαΐου. Πρόκειται για την ετήσια προγραμματισμένη άσκηση EFES 2018, την οποία έχουν κληθεί να παρακολουθήσουν στρατιωτικοί ακόλουθοι ξένων χωρών.

Να σημειωθεί ότι πριν από δύο χρόνια την άσκηση EFES 2016 είχαν παρακολουθήσει εκπρόσωποι από 79 διαφορετικές χώρες. Ανάμεσα σε αυτές υπήρχαν παρατηρητές από ΗΠΑ, Γερμανία, Μεγάλη Βρετανία, Ιαπωνία, Ουκρανία, Πολωνία, Σαουδική Αραβία και Κατάρ.

Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι η Άγκυρα επιλέγει να κάνει μία άσκηση που έχει ως κύριο στόχο τις αποβατικές ενέργειες, στο συγκεκριμένο σημείο, τη στιγμή που αμφισβητείται ανοιχτά η ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο.

Η «Efes» είναι ετήσια και σύμφωνα με πληροφορίες έχουν κληθεί ξένοι στρατιωτικοί ακόλουθοι.

Για την εν λόγω άσκηση, η Τουρκία έχει εκδώσει τις εξής NOTAM: B0973/18, B0977/18, B0978/18 και B0979/18.

Άλλες μικρότερης όμως κλίμακας ασκήσεις αναμένεται να λάβουν χώρα στο ίδιο χρονικό διάστημα. Ήδη η Τουρκία έχει εκδώσει και τις αντίστοιχες ΝΟΤΑΜ.

Κατά τη διάρκεια των ασκήσεων, η Άγκυρα αναμένεται να πραγματοποιήσει και πτήσεις με ιπτάμενο ραντάρ.

Πτήσεις πάνω από τις Οινούσσες

Τουρκικά αεροσκάφη προχώρησαν σε 11 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου στο βορειοανατολικό και κεντρικό Αιγαίο.

Συνολικά έξι τουρκικά αεροσκάφη (δύο F-16 τα οποία πετούσαν σε σχηματισμό, και από 2 σχηματισμοί με 2 F-4) προέβησαν σε 4 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών.

Δύο από τα τουρκικά μαχητικά ήταν οπλισμένα, ενώ μεταξύ των 11 παραβιάσεων, ήταν οι υπερπτήσεις του ζεύγους των F-4 πάνω από τη νήσο Παναγιά και τις Οινούσσες.

Όπως είναι γνωστό, στις τρεις παρά δέκα το μεσημέρι, δύο τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-4 μπήκαν χωρίς άδεια στο FIR Αθηνών από την περιοχή της Χίου.

Στις 14:51, τα δύο τουρκικά F-4 «Φάντομ» πέταξαν σε ύψος 12.000 ποδών πάνω από τη νήσο Παναγιά και αμέσως μετά έκαναν και δεύτερη υπέρπτηση πάνω από τις Οινούσσες

Όλα τα παραπάνω αεροσκάφη όπως αναφέρει το ΓΕΕΘΑ αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες.