Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

Tις αξιολογήσεις της Φινλανδίας και της Τουρκίας επιβεβαίωσε o Fitch



Την αξιολόγηση «ΑΑΑ» της Φινλανδίας και «ΒΒΒ-» της Τουρκίας επιβεβαίωσε ο οίκος Fitch.

Πιο αναλυτικά, ο αμερικανικός οίκος διατήρησε σε «ΑΑΑ» την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Φινλανδίας, με το outlοοk να παραμένει σε «αρνητικό».

Η κορυφαία αξιολόγηση αντανακλά την πολιτική και θεσμική σταθερότητα, το υψηλό κατά κεφαλή εισόδημα και την άριστη οικονομική και δημοσιονομική διαχείριση της χώρας.

Σύμφωνα με τoν Fitch, η ανάπτυξη το 2015 θα ανέλθει στο +0,3% ενώ το 2016% στο +1%. Στο μέτωπο της ανεργίας, εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 9,5% το 2015 προτού υποχωρήσει στο 8,8% έως το 2017. Το χρέος, τέλος, αναμένεται να ανέλθει στο 62,2% του ΑΕΠ φέτος και να μείνει σταθερό στα ίδια επίπεδα έως το 2017.

Όσον αφορά την Τουρκία, o Fitch διατήρησε σε «ΒΒΒ-» τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, με το outlook να διατηρείται σε «σταθερό».

Ο αμερικανικός οίκος εκτιμά ότι παρά την προεκλογική περίοδο, η Τουρκία παραμένει σε δημοσιονομική πειθαρχία, με το πλεόνασμα για το 2015 να αναμένεται στο 1,1% του ΑΕΠ. Το χρέος θα συνεχίσει να μειώνεται, καθώς εκτιμάται ότι έως το 2017 θα έχει υποχωρήσει στο 30% του ΑΕΠ.

Ωστόσο, ο κίνδυνος για την Τουρκία εδράζεται στον πολιτικό παράγοντα, καθώς η αβεβαιότητα εντείνει τις ανησυχίες. Σε συνδυασμό μάλιστα, με το κουρδικό ζήτημα και την παρουσία του Ισλαμικού Κράτους στα νοτιοανατολικά σύνορα, η αστάθεια προσλαμβάνει μεγαλύτερες διαστάσεις.