Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 -

Time – Από τις Γούβες Ευβοίας η κυρία Παναγιώτα «πρωταγωνίστρια» στον διεθνή Τύπο



Ήταν μέσα Αυγούστου όταν η πανέμορφη βόρεια Εύβοια τυλίχθηκε στις φλόγες και αργά-αργά με τις μέρες τα καταπράσινα τοπία μετατράπηκαν σε στάχτες. 

Κάποιοι έτρεξαν να σωθούν από την πύρινη λαίλαπα ενώ κάποιοι άλλοι έμειναν πίσω να κάνουν το αδύνατο δυνατό να σώσουν τις περιουσίες και τον τόπο τους.

Η κυρία Παναγιώτα βλέποντας τις φωτιές να πλησιάζουν το σπίτι της ένιωσε πως ζούσε τον απόλυτο εφιάλτη με τη βουβή κραυγή της, αποτυπωμένη σε ένα «κλικ», να κάνει τον γύρο του κόσμου.

Η φωτογραφία του Κωνσταντίνου Τσακαλίδη για το SOOC φιλοξενήθηκε από τα περισσότερα γνωστά διεθνή ΜΜΕ, όπως  ο Guardian, οι Financial Times, η Daily Telegraph, η Daily Mail.

Σήμερα, η φωτογραφία φιγουράρει στο εξώφυλλο του Time, ως μίας από τις κορυφαίες του 2021.

«Οι μνήμες αυτές δεν θα φύγουν από μέσα μας»

«Φώναζα απελπισμένη, τον αγαπάω τον τόπο μου», ανέφερε μετέπειτα η κυρία Παναγιώτα, που έγινε το πρόσωπο των πυρκαγιών που ξέσπασε στη χώρα μας, η οποία διηγούνταν τον πανικό που ένιωσε με τη φωτιά να κατακαίει ολόκληρη την περιοχή, λέγοντας χαρακτηριστικά «έβλεπα τη λάβα να έρχεται καταπάνω μας και φώναζα “βοήθεια -καιγόμαστε”. Μαζεύτηκε ο κόσμος, όλοι. Πράγματι ήρθαν και βοηθήσανε όλοι».

«Ήρθαν τα παιδιά του χωριού με το νερό, με τα βυτία να μας σώσουν. Εγώ άρχισα να χάνω τις αισθήσεις μου. Δύο κοπέλες μου πρόσφεραν νερό και μου είπαν να κάνω υπομονή γιατί θα σβήσει η φωτιά. Όμως οι φλόγες έρχονταν καταπάνω μας».

«Ανησυχούσα για τους γείτονες δίπλα, υπάρχουν σπίτια με παιδιά που απειλήθηκαν. Φοβόμουν μήπως είναι κάποιος μέσα. Οι μνήμες αυτές δεν θα φύγουν από μέσα μας» ανέφερε.

Ένα τον γύρο του κόσμου

«Αποτίμηση της κλίμακας της καταστροφής μετά από μια εβδομάδα πυρκαγιών σε Ελλάδα και Ιταλία την ώρα που η ΕΕ ξεκινούσε μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις πυρόσβεσης και οι καπνοί από τις δασικές πυρκαγιές στη Σιβηρία έφθαναν στο Βόρειο Πόλο. Την ώρα οι ειδικοί του ΟΗΕ έλεγαν τη Δευτέρα ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη προχωρά ταχύτερα απ’ ό,τι φοβόντουσαν οι ειδικοί κι ότι ευθύνεται η ανθρωπότητα, πυροσβέστες και ντόπιοι έδιναν μάχη με μαζικές πυρκαγιές στην Εύβοια, ανατολικά των Αθηνών, για έβδομη συνεχόμενη μέρα», μετέδιδε ο Guardian.

Την ίδια φωτογραφία της κυρίας Παναγιώτας επέλεξε και η Daily Mail με τη λεζάντα: «Τυλιγμένο στις φλόγες: Η ελληνική νήσος Εύβοια καταστρέφεται από ακραίο καιρικό φαινόμενο»

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις και στο πρωτοσέλιδο της Daily Telegraph: «Η αντίδραση μιας ηλικιωμένης καθώς η πυρκαγιά πλησιάζει το σπίτι της στο χωριό Γούβες στην Εύβοια, όπου αποτεφρώθηκαν χιλιάδες στρέμματα δάσους», αναφέρει η λεζάντα.

Οι Financial Times χρησιμοποιούν το ίδιο σπαρακτικό ενσταντανέ από τις πυρκαγιές στην Εύβοια στο βασικό τους θέμα αναφορικά με την εφιαλτική πρόβλεψη της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή του ΟΗΕ για άνοδο της θερμοκρασίας του πλανήτη κατά 1,5 βαθμό Κελσίου μέχρι το 2040.

Τσακαλίδης: Όλα έδειχναν ότι οι φλόγες θα έφταναν Γούβες

Οι συνταρακτικές στιγμές πίσω από το επίμαχο κλικ, όπως τις αφηγείται ο ίδιος ο φωτογράφος στο in.gr:

«Την Κυριακή βρεθήκαμε στις Γούβες. Και ναι, φυσικά, κάποιες στιγμές την αφήνεις και την μηχανή και βοηθάς. Η κατάσταση ήταν δραματική.

Δεν προλαβαίναμε να πάμε σε κάποιο από τα υπόλοιπα χωριά που φλέγονταν, ήταν κλειστοί οι δρόμοι λόγω της φωτιάς. Όλα έδειχναν ότι οι φλόγες θα έφταναν Γούβες. Ήταν λίγο πριν τις 4 το απόγευμα.

Οι φωτογράφοι βρισκόμασταν σε έναν λόφο, με πανοραμική θέα της φωτιάς καθώς πλησίαζε. Για κάποιον λόγο, αποφάσισα να κατέβω κάτω, με κάποιον συνάδελφο, για να κάνω εικόνες με τον κόσμο του χωριού καθώς πλησίαζε η φωτιά.

Έπεσα πάνω στην εκκένωση του σπιτιού. Η κυρία Παναγιώτα δεν έβρισκε τον άντρα της, βρισκόταν κάπου μες στο σπίτι τους. Όλος ο κόσμος είχε μαζευτεί εκεί γύρω, το χωριό είχε λάβει εντολή άμεσης εκκένωσης.

Η γυναίκα μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας, έχοντας ζαλιστεί.

Τους επισκέφθηκα ξανά τις επόμενες ημέρες. Είναι, ευτυχώς, όλοι καλά. Το σπίτι της κυρίας Παναγιώτας δεν κάηκε. Δεν θυμόταν τίποτα για την φωτογραφία, όπως ήταν φυσικό.

Βέβαια, τους είχαν ενημερώσει συγγενείς και γνωστοί πως η εικόνα αυτή είχε παίξει στα μέσα. Τους ρωτούσαν αν είναι εντάξει.»