Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 -

Τιμάται στη Λήμνο η «Μάχη της Καλλίπολης»



Εκδηλώσεις «Τιμής και Μνήμης των Πεσόντων στη Μάχη της Καλλίπολης» διοργανώνει στις 20,21/4/2017 η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου στη Λήμνο, με αφορμή τη συμπλήρωση 102 χρόνων από την εκστρατεία της Καλλίπολης.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων την Πέμπτη 20/4 και ώρα 17:00 θα διεξαχθεί ο Αγώνας Δρόμου 18,5 χλμ. «Τρέχουμε για την Ειρήνη». Η εκκίνηση θα γίνει μπροστά από το Συμμαχικό Νεκροταφείο Μούδρου και ο τερματισμός στην είσοδο του Πολιτιστικού Κέντρου Πορτανού.

Παράλληλα, την ίδια μέρα στις 16:30, θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια του Κέντρου Ιστορικής Ενημέρωσης Πορτιανού. Πρόκειται για ένα κέντρο προβολής, ιστορικής και περιβαλλοντικής γνωριμίας και επισκέψεων μιας μεγάλης περιοχής της Λήμνου γύρω από το Πορτιανού και το Μούδρο, που είναι συνδεδεμένη με σημαντικές δράσεις του Παγκόσμιου Πολέμου και με λαούς που είχαν εμπλακεί σ’ αυτές. Το έργο χρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, με συνολικό προϋπολογισμό 323.734,39 ευρώ.

Στη συνέχεια, στις 17:20 θα πραγματοποιηθεί επιμνημόσυνη δέηση για τους Πεσόντες στο Κοινοπολιτειακό Κοιμητήριο του Πορτιανού.

Την Παρασκευή 21 Απριλίου στις 12:15 θα γίνει κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Αυστραλών Πεσόντων στο λιμάνι του Μούδρου και στις 17:30 η επιμνημόσυνη δέηση για τους Πεσόντες στο Κοινοπολιτειακό Κοιμητήριο του Μούδρου.

Στις εκδηλώσεις θα παραβρεθούν εκπρόσωπος της Κυβέρνησης και της Βουλής των Ελλήνων, ο πρέσβης του Καναδά, ο επιτετραμμένος της Αυστραλίας, ο στρατιωτικός ακόλουθος της Γαλλίας και ο επίτιμος γενικός πρόξενος της Νέας Ζηλανδίας.  

Η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου, αναφερόμενη στις εκδηλώσεις «Τιμής και Μνήμης των Πεσόντων στη Μάχη της Καλλίπολης» δήλωσε ότι το ακριτικό νησί της Λήμνου παίρνει τη θέση που του αξίζει στην παγκόσμια ιστορική μνήμη και αναδεικνύεται ως σύμβολο ενότητας, ειρήνης και αδελφοσύνης των λαών, προβάλλοντας με αυτή την επέτειο πανανθρώπινα ιδεώδη και ιδανικά.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής :

ΛΗΜΝΟΣ ΚΑΙ ΜΑΧΗ ΚΑΛΛΙΠΟΛΗΣ 

Μια λιγότερο γνωστή στους περισσότερους σελίδα της νεότερης ελληνικής ιστορίας, εκτυλίχθηκε κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο στη Λήμνο. Το νησί του Β.Α. Αιγαίου. επιλέχθηκε σαν συμμαχική βάση από τον Ουίνστον Τσώρτσιλ, που εκτίμησε την καθοριστική γεωγραφική του θέση. Ο Τσώρτσιλ πέρασε αρκετό καιρό στην Λήμνο, και σήμερα στο χωριό Πορτιανό υπάρχει το σπίτι που διέμενε.  Οι Σύμμαχοι εκστράτευσαν το 1915, με βάση τη Λήμνο προς την Καλλίπολη με στόχο την κατάληψη των Στενών των Δαρδανελλίων. Ο Συμμαχικός Στρατός και Στόλος, Βρετανοί, Γάλλοι, Αυστραλοί και Νεοζηλανδοί στρατιώτες είχαν στρατοπεδεύσει στο Μούδρο, ώστε στις 15/4/1915 να ξεκινήσουν για το μεγαλεπήβολο σχέδιο.

Ωστόσο η εκστρατεία της Καλλίπολης καταγράφηκε ως μια μεγάλη ήττα του Ουίνστον Τσώρτσιλ με χιλιάδες νεκρούς. Η Λήμνος λειτούργησε ως εφαλτήριο για τους πονεμένους, ενώ η γη του νησιού δέχθηκε για πάντα στα σπλάχνα της τους «ηρωικώς πεσόντες», στα δύο Συμμαχικά Νεκροταφεία, του Μούδρου και του Πορτιανού.

Φέτος συμπληρώνονται 102  χρόνια από την εκστρατεία εκείνη. Αυστραλοί και Νεοζηλανδοί, οι δυνάμεις της  ANZAC δηλαδή, τιμούν με λαμπρότητα την επέτειο ως ημέρα μνήμης για τους πεσόντες, ενώ στο νησί της Λήμνου διοργανώνονται τελετές και εκδηλώσεις στο πλαίσιο διατήρησης της ιστορικής μνήμης αλλά και προώθησης του ιστορικού τουρισμού στο νησί.
 

«ΦΙΛΟΙ ΤΩΝ ANZAC ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΗΜΝΟ» 

Στο πλαίσιο αυτό κινείται και ο Σύλλογος  «Φίλοι των Anzac από την Λήμνο» (The Lemnos’ Friends of Anzac), που ιδρύθηκε το 2014 στο νησί με στόχο την  ανάδειξη του ρόλου της Λήμνου, κατά τη διάρκεια του Α΄Π.Π. -και ειδικότερα τη συμμετοχή της στην προετοιμασία και διάρκεια της εκστρατείας της Καλλίπολης το 1915 από τον στρατό της Αντάντ. Παράλληλα  προετοιμάζεται να οργανώσει το 2018  εκδηλώσεις για τη εκατονταετηρίδα από την Υπογραφή της Συνθήκης του Μούδρου (1918-2018), αναδεικνύοντας τη  συμβολή της Ελλάδας στον Α’ Π.Π. Πρόσφατα ο  σύλλογος ανακοίνωσε και τη δημιουργία ενός νέου Ερευνητικού κέντρου, στο  Παλαιό Πεδινό της Λήμνου. Πρόκειται για ένα φιλόδοξο project, που θα ξεκινήσει να λειτουργεί το προσεχές καλοκαίρι..

«Στόχος του Ερευνητικού Κέντρου  είναι η μελέτη της ιστορικής ανάμειξης της Λήμνου στην παγκόσμια Ιστορία, με αρχή τον Α’ Π.Π., την πολιτιστική και πολιτισμική ανάμειξη αυτών των σχέσεων με την καθημερινότητα και την μετέπειτα εξέλιξη του νησιού, και βέβαια την χρήση αυτής της γνώσης στην σύγχρονη εποχή και την δημιουργία και ανάδειξη της ιστορικής μνήμης στην Λήμνο» λέει ο πρόεδρος του συλλόγου  «Φίλοι των Anzac από την Λήμνο» κ.Στέλιος Μάντζαρης επισημαίνοντας : «Ο ρόλος που διαδραματίζει το σωματείο μας στην Ελληνική Κοινωνία, είναι η δημιουργία ιστορικών ,εκπαιδευτικών και πολιτιστικών δεδομένων καθώς και η δημιουργία και προώθηση ενός νέου τρόπου ανάπτυξης της χώρας μας παγκόσμια»