Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Τι θέλουμε από το σημερινό Eurogroup; Πολύ κρίσιμο για την πορεία της Ελλάδας



Το σημερινό Eurogroup είναι κρίσιμο, κομβικό, καθοριστικό, καταλυτικό -ή όπως αλλιώς μπορεί να το χαρακτηρίσει κανείς- για την οικονομία της χώρας.

Έτσι είναι πράγματι, αλλά το ζητούμενο είναι να αποδειχτεί επιτυχημένο.

Και επιτυχημένο θα είναι μόνο εάν στο ανακοινωθέν του περιλαμβάνει και μέτρα-παρεμβάσεις για τη διευθέτηση του μη βιώσιμου χρέους.

Χωρίς αυτά, αν μείνουμε μόνο στη δόση, όσο γενναία κι αν είναι, το πρόβλημα παραμένει, γιατί το χρέος από το 2010 και μετά ποτέ δεν υπήρξε βιώσιμο και αποτελεί βαρίδι στις όποιες αναπτυξιακές προοπτικές.

Επί της ουσίας, σε ό,τι αφορά το χρέος, κατ’ αρχήν έχουμε ξεχάσει το άμεσο «κούρεμα». Το απορρίπτουν μετά βδελυγμίας οι εταίροι και έχουμε συμβιβαστεί και εμείς και το ΔΝΤ, που επίσης θα το ήθελε.

Στην παρούσα φάση, όπως έχουν δρομολογηθεί τα πράγματα και με τα λίγα που γνωρίζουμε από τις μυστικές διαβουλεύσεις, μια επιτυχημένη συμφωνία θα πρέπει να ενσωματώνει:

Πρώτον, μέτρα για την απομείωση του χρέους, μέσω επιμήκυνσης των διαρκειών, μείωσης των επιτοκίων και επιστροφής των υπερκερδών της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει στα χαρτοφυλάκιά της.

Δεύτερον, την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο QE.

Τρίτον, η συμφωνία να προκαλέσει θετικές εκθέσεις και αναβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης.

Τέταρτον, να οδηγεί στην έξοδο στις αγορές, έστω και δοκιμαστικά, αρχικά.

Εάν τα ανωτέρω, ενισχυθούν και με αναπτυξιακά μέτρα, τόσο το καλύτερο. Τότε, πράγματι, θα μπορούμε να πούμε πως η Ελλάδα αλλάζει ρότα και σταδιακά θα γίνει μια κανονική χώρα.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως αναζητούνται λεκτικοί όροι, ώστε να μη φανεί πως υποχωρεί η Γερμανία, αλλά και να ικανοποιούνται το ΔΝΤ, η ΕΚΤ και η ελληνική πλευρά. Οι συγκεκριμένοι θεσμοί μπορούν, αν θέλουν, να πειστούν εύκολα, καθότι οι ίδιοι είναι μέρος του «παιχνιδιού». Το ζήτημα είναι να πειστούν οι αγορές, που συνήθως κρίνουν αυστηρά και δεν αρκούνται σε λεκτικούς χαρακτηρισμούς.

Στο πλαίσιο αυτό, μη βιαστούν ορισμένοι ούτε να πανηγυρίσουν, ούτε να επικρίνουν.

Ακόμη, το Eurogroup θα ασχοληθεί και με το τυπικό και διαδικαστικό θέμα της έγκρισης της δόσης, για το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης.

Ωστόσο, υπάρχει και το ενδεχόμενο να μην υπάρξει καμία απόφαση για το χρέος, να σημειωθεί εμπλοκή ή να μην ικανοποιεί την ελληνική πλευρά και το ΔΝΤ. Τι γίνεται στην περίπτωση αυτή; Θα λάβουμε τη δόση και θα ξεχάσουμε το χρέος;