Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Τι προβλέπει το Σύνταγμα για τον ΠτΔ - Παρέλαση υποψηφίων από χθες



Την Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου αρχίζει στην Ολομέλεια της Βουλής η διαδικασία για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, όπως αποφάσισε η κυβέρνηση.

Το Σύνταγμα προβλέπει ότι οι πρόεδροι των κοινοβουλευτικών ομάδων θα πρέπει, εάν επιθυμούν, να υποδείξουν με επιστολή που θα αποστείλουν στον Πρόεδρο της Βουλής τον υποψήφιο που προτείνουν στην Ολομέλεια για το ύπατο Πολιτειακό αξίωμα.

Κατά την ονομαστική ψηφοφορία που θα διεξαχθεί στις 17 Δεκεμβρίου, ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να ψηφιστεί από τουλάχιστον 200 βουλευτές.

Σε περίπτωση μη συγκέντρωσης του αριθμού αυτού, η ονομαστική ψηφοφορία θα επαναληφθεί πέντε ημέρες αργότερα. Και σε αυτή την ψηφοφορία απαιτούνται 200 θετικοί ψήφοι.

Εάν και στην δεύτερη ψηφοφορία δεν συγκεντρωθούν στο πρόσωπο ενός υποψηφίου οι 200 ψήφοι τότε, πάλι πέντε ημέρες αργότερα, θα διεξαχθεί η τρίτη και τελευταία ονομαστική ψηφοφορία. Σε αυτήν οι θετικές ψήφοι για την ανάδειξη του Προέδρου της Δημοκρατίας πρέπει να είναι τουλάχιστον 180.

Σε περίπτωση αποτυχίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, τότε θα πρέπει, εντός 10 ημερών το αργότερο, να παραιτηθεί το Υπουργικό Συμβούλιο και να θυροκολληθεί το Προεδρικό Διάταγμα διάλυσης της Βουλής και προκήρυξης εκλογών.

Η δεύτερη φάση της διαδικασίας διεξάγεται από τη νέα Βουλή αμέσως μετά τη συγκρότησή της σε σώμα και περιλαμβάνει άλλες τρεις διαδοχικές ψηφοφορίες.

Κατά την πρώτη ψηφοφορία απατείται πλειοψηφία τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή 180 ψήφοι.

Εάν δεν επιτευχθεί η πλειοψηφία αυτή, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μέσα σε πέντε ημέρες και απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή 151 βουλευτές.

Εάν δεν επιτευχθεί ούτε και αυτή η πλειοψηφία, τότε μετά από πέντε ημέρες, διεξάγεται η τρίτη και τελευταία ψηφοφορία, μεταξύ των δύο προσώπων που πλειοψήφησαν, κατά την οποία εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκεντρώνει τις περισσότερες ψήφους.

Δίνουν και... παίρνουν οι υποψήφιοι για την Προεδρία της Δημοκρατίας!

Καθώς η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη ανακοίνωνε την επίσπευση της διαδικασίας για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, τα σενάρια για τους πιθανούς υποψήφιους άρχισαν να δίνουν και να παίρνουν.

Άλλωστε μένουν μόνο εννέα ημέρες μέχρι την πρώτη ψηφοφορία, η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 17 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τρία είναι τα επικρατέστερα ονόματα που θα πέσουν στο τραπέζι στη σημερινή συνάντηση Σαμαρά - Βενιζέλου:

Ο πρώην πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας και υπηρεσιακός πρωθυπουργός το 2012 Παναγιώτης Πικραμμένος, ο πρώην επίτροπος της Κομισιόν Σταύρος Δήμας, ενώ, εξετάζεται και το όνομα του Έλληνα Επιτρόπου, Δημήτρη Αβραμόπουλου.

Παράλληλα, ένα όνομα που όμως δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες, είναι και ο ακαδημαϊκός, Νικηφόρος Διαμαντούρος.

Εκτός φυσικά, εάν οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος προτείνουν κάποιο όνομα έκπληξη...

Οι τρεις βασικοί υποψήφιοι

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε πολλές φορές τα μεσάνυκτα της Κυριακής, κατά την ομιλία του στην προεδρική εκλογή.

Αν και δεν ανακοίνωσε, όπως ανέμεναν διάφοροι, την επίσπευση της προεδρικής εκλογής και την ημερομηνία έναρξης των ψηφοφοριών στη Βουλή, η αναφορά του και μόνο στο τρίπτυχο: συμφωνία με την τρόικα, προεδρική εκλογή και αναθεώρηση του Συντάγματος, έδειξε τα επόμενα βήματα.

Όπως προαναφέραμε τρεις είναι οι βασικοί υποψήφιοι. Δύο πολιτικοί, ο ένας από την κεντροδεξιά, ο άλλος από την κεντροαριστερά και υπάρχει και ένα τρίτο πρόσωπο, εκτός πολιτικής, που κινείται στο χώρο της κεντροαριστεράς.

Το ένα όνομα του προσώπου που προέρχεται από την κεντροδεξιά είναι του πρώην επιτρόπου της Ελλάδας στην Ε.Ε. του Σταύρου Δήμα, ο οποίος φέρεται να έχει πολλές πιθανότητες, ενώ και ο ίδιος έχει αρχίσει μεθοδικά, εδώ και πάρα πολύ καιρό, να προετοιμάζει το έδαφος με συναντήσεις που κάνει.

Ο Στ. Δήμας έχει συνειδητά αποστασιοποιηθεί εδώ και πάρα πολύ καιρό από την τρέχουσα πολιτική δραστηριότητα, ακριβώς γιατί είχε και έχει κατά νου την προεδρική εκλογή.

Ο Πρωθυπουργός δεν είναι αρνητικός σε μια υποψηφιότητα Δήμα, ενώ για πολλούς στη ΝΔ το πρόσωπο που θεωρείται μια υποψηφιότητα που μπορεί να συγκεντρώσει τους 180, είναι ο επίτροπος στην Ε.Ε. και αντιπρόεδρος της ΝΔ, Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Ο ίδιος δεν θα έλεγε όχι, ενώ διατηρεί άριστες σχέσεις με πολλούς ανεξάρτητους βουλευτές που δεν αρνούνταν ψήφο στον μετριοπαθή Αβραμόπουλο. Λέγεται ότι τις υποψηφιότητες Αβραμόπουλου και Δήμα της έχει συζητήσει ο Αντ. Σαμαράς με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ευάγγελο Βενιζέλο και έχουν βρει πολλά θετικά σημεία, αλλά οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί.

Εσχάτως έχει πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων, ένα πρόσωπο που έχει σημαντική στήριξη, εντός και εκτός Ελλάδας, όπως αυτό του δικαστικού Παναγιώτη Πικραμένου, ο οποίος έχει άριστες επαφές και με την γερμανική πλευρά, η οποία θα ήθελε να τον δει στην Προεδρία της Δημοκρατίας.

Το όνομά του, το οποίο προωθεί πολύ και ο επίτιμος προέδρος της ΝΔ και πρώην Πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, έχει αρχίσει και συζητείται έντονα. Ο Π. Πικραμένος είχε διατελέσει υπηρεσιακός πρωθυπουργός στο μεσοδιάστημα της κυβέρνησης Λουκά Παπαδήμου και πριν αναλάβει ο Αντ. Σαμαράς την πρωθυπουργία τον Ιούνιο του 2012.

Τι γίνεται με τον Κώστα Καραμανλή

Το όνομα του πρώην Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, ως συνήθως επειδή «πουλάει» και λόγω του ειδικού πολιτικού βάρους που έχει, έπαιζε και παίζει κατά καιρούς από διάφορους, κυρίως, «καραμανλικούς», οι οποίοι θεωρούν ότι μπορεί να διαδεχθεί στον Κάρολο Παπούλια.

Το ζήτημα είναι ότι ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής δεν επιθυμεί καμία ανάμειξη με την τρέχουσα πολιτική και επουδενί ανάληψη ρόλων. Ειδικά για το θέμα της προεδρίας της Δημοκρατίας το αρνείται, προβάλλοντας το επιχείρημα των αρμοδιοτήτων και όχι μόνο.

Υποψηφιότητα Κ. Καραμανλή, την οποία ο ίδιος δεν την συζητεί ούτε ως αστείο, υποστηρίζουν συνεχώς ακόμα και ανεξάρτητοι βουλευτές, προερχόμενοι από την κεντροδεξιά. Ο Πρωθυπουργός δεν το έχει συζητήσει ποτέ μαζί του, καθώς ο Κ. Καραμανλής δεν το επιθυμούσε, ενώ ακόμα και αν δεχόταν, οι «παπανδρεϊκοί» θα αντιδρούσαν.

Ένα προσφιλές πρόσωπο για πολλές πτέρυγες της Βουλής είναι ο πρώην πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος, το όνομα του οποίου ετέθη προ ημερών στη Βουλή από τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Νίκο Σηφουνάκη.

Ήταν μια κίνηση που εξέπληξε πολλούς, αν και ο Ν. Κωνσταντόπουλος δεν υπάρχει περίπτωση και να γινόταν πρόταση να δεχθεί. Μετά από εκλογές ουδείς μπορεί εύκολα να πει ότι θα επέμεινε στην άρνησή του, αλλά αυτή τη στιγμή δεν συζητείται τέτοιο θέμα.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, παραμένει το πρόσωπο από την κεντροαριστερά που είναι στη λίστα των υποψηφίων και αν και είχε «καεί» το όνομά του εδώ και μήνες, επανήλθε η συζήτηση γύρω από μια πιθανή υποψηφιότητά του.

Για τον Φ. Κουβέλη κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τίποτα, εάν τεθεί οργανωμένα το θέμα της υποψηφιότητάς του, αν και πολλοί λένε ότι ο ίδιος δεν θα έλεγε όχι να διαδεχθεί τον Κ. Παπούλια, μετά από εκλογές και έχοντας τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ.

Ένα όνομα που έχει αρχίσει δειλά-δειλά να εξετάζεται είναι αυτό του πρώην υπουργού Αλέκου Παπαδόπουλου, που αποτελεί για πολλούς στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ μια άριστη επιλογή, αν και οργανωμένη συζήτηση δεν έγινε. Απλά ετέθη στο τραπέζι ως εναλλακτική, αλλά ακόμα δεν έχει προχωρήσει η συζήτηση.

Το πρόσωπο που για πολλούς θα ήταν έκπληξη είναι αυτό της Μαρίας Δαμανάκη, μέχρι πρόσφατα επιτρόπου στην Ε.Ε. Η Μ. Δαμανάκη θεωρείται για ορισμένους στη ΝΔ μια καλή υποψηφιότητα, διότι είναι γυναίκα (άρα η πρώτη γυναίκα στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα), προέρχεται από την αριστερά και αποτελεί και μέλος της γενιάς του Πολυτεχνείου που συμβολίζει και την μεταπολίτευση.

Στην δεκάδα των ονομάτων που ακούγονται είναι και πρόσωπα εκτός πολιτικής, όπως π.χ. ο αστροφυσικός Δημήτρης Νανόπουλος και ο σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς, ενώ κάλλιστα στον πίνακα των υποψηφιοτήτων θα μπορούσαν να είναι άλλοι πέντε με επτά!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Τι κρύβει η εσπευσμένη απόφαση Σαμαρά

Ορίστηκαν οι ημερομηνίες για εκλογή ΠτΔ