Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2021 -
Μερική συννεφιά

13 °C

Σήμερα, 17. Οκτωβρίου 2021

Τι έπαθε ο Αναστασιάδης και λέει ότι η εισβολή στην Κύπρο έχει ξεχαστεί;Πολιτικές ασυναρτησίες από τον πρόεδρο της Κύπρου ταρακούνησαν γι άλλη μια φορά τον πολιτικό αλλά και τον διπλωματικό κόσμο σε Ελλάδα και Κύπρο.

Δεν έφτανε η δήλωσή του για τα Σκόπια που δεν τον θα τον πείραζε, όπως είπε, αν ονομαζόταν και Βόρεια Ελλάδα συνέχισε το κρεσέντο των δηλώσεων λέγοντας ότι η εισβολή έχει ξεχαστεί τώρα μιλάμε για λύση.

Ο Νίκος Αναστασιάδης μετά τις δηλώσεις του σχετικά με το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων που τόνισε ότι «αν ξεπεραστεί ο αλυτρωτισμός του Συντάγματος των Σκοπίων δεν θα είχα πρόβλημα να λέγονται και βόρεια Ελλάδα» προκάλεσε αντιδράσεις και για το Κυπριακό.

Μιλώντας στο Ράδιο Πρώτο, ο κ. Αναστασιάδης υπογράμμισε ότι στις διεθνείς διεργασίες για τη λύση του Κυπριακού «δεν έχει σημασία αν γίνεται αναφορά στην εισβολή και κατοχή», καθώς «η εισβολή έχει ξεχαστεί εδώ και χρόνια και μιλάμε για λύση του Κυπριακού προβλήματος».

Πρόσθεσε ωστόσο ότι ποτέ κατά τις διαπραγματεύσεις δεν παραγνωρίστηκε πως πρόκειται «περί παρανόμου επεμβάσεως της Τουρκίας», σημειώνοντας ότι σημασία δεν έχει «πώς ονομάζεται η παράνομος ενέργεια ή η ανάγκη λύσης του Κυπριακού προβλήματος». 

Στην παρατήρηση ότι σε μια διαπραγμάτευση οι λέξεις έχουν σημασία, ο κ. Αναστασιάδης συμφώνησε λέγοντας όμως ότι «μέσα από δικές μας ενέργειες, λαϊκισμούς και τα εύκολα ζητήματα, ωθήσαμε τον κυπριακό λαό να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το οποίο αναγνώρισε ότι ακόμα και η επιτροπή αποζημιώσεων δεν είναι παρά ένα τουρκικό ένδικο μέσο». 
Υπογράμμισε δε ότι για πρώτη φορά ο ΓΓ του ΟΗΕ «υιοθέτησε την δική μας θέση ότι χωρίς λύση των θεμάτων εγγυήσεων, επεμβατικών δικαιωμάτων και στρατού» δεν λύνεται.

Ερωτηθείς για τα συνθήματα που συνδέοντα με το Κυπριακό όπως το «Δεν ξεχνώ και αγωνίζομαι» και το «Όλοι οι πρόσφυγες στα σπίτια τους» και κατά πόσο αυτά τα συνθήματα μπορούν να λειτουργήσουν σήμερα, απάντησε «δυστυχώς όχι».
«Αυτά ήταν απολύτως συμβατά στα πρώτα χρόνια, προτού δημιουργηθούν τετελεσμένα. Μετά από τόσα χρόνια, απλά δεν επηρεάζουν, διότι έχουν δημιουργηθεί δυστυχώς καταστάσεις και δεν είναι από αυτά που εξαρτάται η λύση ή όχι του Κυπριακού.

Δεν ξεχνούμε βεβαίως και διεκδικούμε μια λύση», είπε. 
Όσον αφορά στο σύνθημα «Όλοι οι πρόσφυγες στα σπίτια τους», είπε ότι κάποτε αυτό είχε εφαρμογή.
«Σήμερα έχει εφαρμογή;» διερωτήθηκε ρητορικά.