Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Θεσσαλονίκη: Κλειστά σχολεία λόγω θεομηνίας. Χωρίς ρεύμα και νερό έμεινε η πόλη



Στο έλεος σφοδρής καταιγίδας, που συνοδευόταν και από χαλαζόπτωση, βρέθηκε νωρίς χθες το μεσημέρι η Θεσσαλονίκη. Μάλιστα, άνθρωποι κινδύνευσαν, καθώς οι δρόμοι, εξαιτίας της νεροποντής, μετατράπηκαν σε ορμητικούς χειμάρρους.

Εγκλωβίστηκαν επισκέπτες στον Λευκό Πύργο

Στο Λευκό Πύργο κλήθηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία για τον απεγκλωβισμό επισκεπτών του μνημείου που λόγω της ισχυρής καταιγίδας και της συσσώρευσης υδάτων στην κεντρική είσοδο δεν κατέστη εφικτό να εξέλθουν.

Επρόκειτο, μεταξύ άλλων, για μαθητές από σχολείο της Μαγνησίας και Βρετανούς τουρίστες οι οποίοι τελικά βγήκαν από ισόγειο παράθυρο του Λευκού Πύργου, αφού προηγουμένως οι πυροσβέστες έκοψαν με αλυσοπρίονο τα κάγκελά του. Όπως έγινε γνωστό, όλοι είναι καλά στην υγεία τους.

Στο μεταξύ, από τα έντονα καιρικά φαινόμενα δεν γλίτωσε ούτε ο Ιερός Ναός Της Του Θεού Σοφίας, καθώς, πλημμύρισε το εσωτερικό του και είναι σε εξέλιξη οι ενέργειες απομάκρυνσης του νερού.

Κινδύνευσε γυναίκα

Εφιαλτικές στιγμές έζησε μια γυναίκα, η οποία παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά που σχηματίστηκαν από τις έντονες καταιγίδες που έπληξαν το μεσημέρι την Θεσσαλονίκη.

Η άτυχη γυναίκα έχασε την ισορροπία της και άρχισε να παρασύρεται από τον όγκο των όμβριων υδάτων, στην οδό Μεσολογγίου, στις Συκιές. Παρασυρμένη από τα νερά, η γυναίκα κατέληξε σφηνωμένη κάτω από τον προφυλακτήρα ενός αυτοκινήτου, με όγκους νερού να "δέρνουν" το σώμα της.

Καλούσε σε βοήθεια, αλλά οι περίοικοι που άκουγαν τις φωνές της ήταν διστακτικοί, φοβούμενοι μήπως παρασυρθούν κι εκείνοι από την ορμή των νερών. Τελικώς, ένας άνδρας "μπήκε" μέσα στα νερά και βοήθησε την γυναίκα να "ελευθερωθεί", παίρνοντας την στην αγκαλιά του και μεταφέροντας την ως το πεζοδρόμιο.

Χείμαρρος παρέσυρε μηχανή και τον αναβάτη της

Την …οργή της φύσης γνώρισε κι ένας αναβάτης μηχανής στη Θεσσαλονίκη. Προφανώς αψηφώντας την έντονη βροχόπτωση στην πόλη, κυκλοφορούσε με την μηχανή του στον δρόμο, όταν το δίκυκλο κι εκείνος παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά.

Σε βίντεο του seleo.gr, μέσα από λεωφορείο του ΟΑΣΘ, φαίνεται ο χείμαρρος που έχει δημιουργηθεί στην Λαγκαδά, στις Δωδεκαόροφες, να παρασύρει την μηχανή και τον αναβάτη της.

Περιορισμένες ζημιές σε ορισμένα περίπτερα του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης, καθώς και στην υπαίθρια ανθοέκθεση, που πραγματοποιείται στην νότια πύλη της ΧΑΝΘ, προκάλεσε η πρωτοφανής νεροποντή με χαλάζι στην Θεσσαλονίκη, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΔΕΘ – HELEXPO.

Η σφοδρότατη νεροποντή προκάλεσε την εισροή υδάτων στα υπόγεια και στους ισόγειους χώρους ορισμένων περιπτέρων, ενώ η διαδικασία απάντλησης βρίσκεται σε εξέλιξη. Επίσης, όπως αναφέρει η ΔΕΘ - HELEXPO - στην νότια πύλη της ΧΑΝΘ ο τεράστιος όγκος του νερού εντός του αποχετευτικού αγωγού προκάλεσε την άνοδο των φρεατίων και την πρόκληση ζημιών στο πλακόστρωτο.

"Τα συνεργεία της ΔΕΘ - HELEXPO θα συνεχίζουν να εργάζονται για την ομαλοποίηση της κατάστασης εντός του εκθεσιακού κέντρου. Από την πρώτη στιγμή το προσωπικό της και συνεργεία υποστήριξης έχουν επιδοθεί σε αγώνα αντιμετώπισης της θεομηνίας και αποκατάστασης των ζημιών", προστίθεται.

Γενικότερα η Πυροσβεστική έχει δεχθεί πάνω από 300 κλήσεις για άντληση υδάτων από πλημμυρισμένα ισόγεια και υπόγεια σπίτια και καταστήματα, μετά την ισχυρή καταιγίδα, συνοδευόμενη από χαλαζόπτωση, που ξέσπασε γύρω στις 12.30 το μεσημέρι στο κέντρο της πόλης.

Κλειστά σχολεία

Δεν θα λειτουργήσουν σήμερα ορισμένα σχολεία στη Θεσσαλονίκη, μετά τα προβλήματα που δημιούργησε η η σημερινή ισχυρή καταιγίδα. Συγκεκριμένα, στο δήμο Θεσσαλονίκης, κλειστά θα παραμείνουν το 37ο και το 41ο δημοτικό σχολείο, καθώς και το 28 - 29ο και το 64ο Νηπιαγωγεία.

Επίσης, στο δήμο Κορδελιού - Ευόσμου, δεν θα λειτουργήσουν, το 1ο Δημοτικό Σχολείο Ελευθερίου Κορδελιού, το 3ο, το 10ο και το 12ο Νηπιαγωγείο Ελευθερίου Κορδελιού, το 7ο και 11ο Νηπιαγωγείο Ευόσμου, καθώς και το τμήμα Γ1 του 12ου Δημοτικού Σχολείου Ευόσμου και το τμήμα Ε2 του 9ου Δημοτικού Σχολείου Ευόσμου τα οποία στεγάζονται στο ίδιο κτίριο με το 7ο & 11ο Νηπιαγωγεία Ευόσμου.

Εν τω μεταξύ, όπως ανακοίνωσε ο δήμος Θεσσαλονίκης, προβλήματα παρουσιάζονται στη λειτουργία των ΚΕΠ Αγγελάκης και Σιδηροδρομικού Σταθμού, τα οποία θα παραμείνουν κλειστά σήμερα το απόγευμα, ενώ για την αποκατάσταση της λειτουργίας τους θα εκδοθεί νεότερη ανακοίνωση. Οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται στα υπόλοιπα ΚΕΠ του Δήμου για την εξυπηρέτησή τους.

Προβλήματα αντιμετωπίζει και το γραφείο έκδοσης πιστοποιητικών Πλησιέστερων Συγγενών του Ληξιαρχείου στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης. Ωστόσο, εκτιμάται ότι αύριο η λειτουργία του θα έχει αποκατασταθεί. Επίσης ζημιές υπέστησαν το 1ο και το 2ο υπόγειο του δημαρχιακού μεγάρου Θεσσαλόνίκης, όπου φυλάσσεται το αρχειακό υλικό όλων των υπηρεσιών του Δήμου. Η καταγραφή των ζημιών θα ολοκληρωθεί αύριο, μετά την άντληση των υδάτων.

Εξάλλου, όπως ανακοίνωσε ο δήμος Θεσσαλονίκης, επί ποδός τέθηκε όλος ο μηχανισμός Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας, προκειμένου να συμβάλλει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκλήθηκαν από την ισχυρή και μεγάλης διάρκειας καταιγίδα που έπληξε το πολεοδομικό συγκρότημα. Συνεργεία του δήμου απομάκρυναν σκουπίδια, φερτά υλικά, καθώς και αντικείμενα που παρασύρθηκαν από την καταιγίδα, προκειμένου να αποκατασταθεί η εύρυθμη κυκλοφορία στην πόλη.