Παρασκευή 19 Αυγούστου 2022 -

Θεσσαλονίκη: Δεξαμενόπλοιο προσάραξε αμμώδη αβαθή ύδατα – Συνελήφθη ο πλοίαρχοςΣε αμμώδη αβαθή ύδατα στη θαλάσσια περιοχή της “Παλιομάνας”, ανοιχτά της Θεσσαλονίκης, προσάραξε χθες το μεσημέρι ένα δεξαμενόπλοιο με σημαία Μάλτας.Σύμφωνα με το Λιμενικό, το πλοίο είχε αναχωρήσει από τη Θεσσαλονίκη με προορισμό τον Ασπρόπυργο.

“Από το περιστατικό δεν προκλήθηκε τραυματισμός ατόμων, δεν υπήρξε εισροή υδάτων και δεν παρατηρήθηκε θαλάσσια ρύπανση”, αναφέρει το Λιμενικό ενώ έχει συλληφθεί ο πλοίαρχος του πλοίου.

Όπως σήμειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, το πλοίο αποκολλήθηκε από το σημείο και κατέπλευσε στο αγκυροβόλιο του λιμένα Θεσσαλονίκης. 

Η ανακοίνωση του Λιμενικού αναφέρει:

Προσάραξε, μεσημβρινές ώρες χθες, το Δ/Ξ πλοίο “ECOMATE” σημαίας Μάλτας, σε αμμώδη αβαθή ύδατα στη θαλάσσια περιοχή “ΠΑΛΙΟΜΑΝΑΣ” του κόλπου Θεσσαλονίκης, με δώδεκα (12) ημεδαπούς μέλη πληρώματος, καλά στην υγεία τους.

Συγκεκριμένα το “ECOMATE” εντοπίστηκε ακινητοποιημένο στο σύστημα παρακολούθησης πλοίων (AIS), ενώ κατόπιν επανειλημμένων προσπαθειών επικοινωνίας με τον πλοίαρχο, δεν υπήρξε ανταπόκριση. Στη συνέχεια στην περιοχή μετέβη περιπολικό σκάφος Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ., διαπιστώνοντας την προσάραξη του Δ/Ξ.

Άμεσα ενεργοποιήθηκε το τοπικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης και στο εν λόγω  σημείο έσπευσαν αντιρρυπαντικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ιδιώτης δύτης και το Ρ/Κ “ΔΙΟΝΥΣΟΣ Ζ” Ν.θ. 261   με τη συνδρομή του οποίου το Δ/Ξ πλοίο αποκολλήθηκε και κατέπλευσε με ιδία μέσα, συνοδεία περιπολικού σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. στο αγκυροβόλιο του λιμένα Θεσσαλονίκης. 

Το ανωτέρω πλοίο είχε αποπλεύσει έμφορτο από τον λιμένα Θεσσαλονίκης για λιμένα Ασπροπύργου, ενώ από το περιστατικό δεν προκλήθηκε τραυματισμός ατόμων, δεν υπήρξε εισροή υδάτων και δεν παρατηρήθηκε θαλάσσια ρύπανση.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Θεσσαλονίκης, που διενεργεί την προανάκριση, συνελήφθη ο πλοίαρχος του “ECOMATE”, επιβλήθηκαν οι προβλεπόμενες διοικητικές κυρώσεις και απαγορεύτηκε ο απόπλους του πλοίου μέχρι προσκομίσεως πιστοποιητικού διατήρησης κλάσης από το νηογνώμονα που τον παρακολουθεί.