Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Θεσπρωτία: Σφαίρες ανάμεσα σε αστυνομικούς και ζωοκλέφτες



Με βροχή από σφαίρες υποδέχθηκαν τους αστυνομικούς οι ένοπλοι Αλβανοί ζωοκλέφτες που επιδίδονταν σε κλοπές βοοειδών από παραμεθόριες περιοχές του Δήμου Φιλιατών Θεσπρωτίας τους τελευταίους τέσσερις μήνες, ενώ ένας από αυτούς τραυμάτισε έναν αστυνομικό ο οποίος τον συνέλαβε.

Για τον εντοπισμό των αλλοδαπών ζωοκλεφτών που περνούσαν νύχτα τα σύνορα και ρήμαζαν τα κοπάδια κλέβοντας τα ζώα ή θανατώνοντάς τα επί τόπου και μεταφέροντας το κρέας τους με μουλάρια και άλογα στην πατρίδα τους όπου το πουλούσαν, είχε στηθεί οργανωμένη επιχείρηση αστυνομικών της Ο.Π.Κ.Ε., της Ασφαλείας και της Δίωξης Ναρκωτικών Ηγουμενίτσας και των Τμημάτων Συνοριακής Φύλαξης Φιλιατών.

Τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, εντοπίστηκε στον Άγιο Νικόλαο Φιλιατών κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα μια ομάδα πέντε υπόπτων που κινούνταν πεζοί με δύο μουλάρια. Όταν οι αστυνομικοί προσπάθησαν να τους σταματήσουν για να τους ελέγξουν, τρεις από αυτούς πυροβόλησαν στον αέρα και τράπηκαν σε φυγή καταφέρνοντας να περάσουν μέσα από το δάσος στο αλβανικό έδαφος, παρά τις προειδοποιητικές βολές που έριχναν οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ..

Οι άλλοι δυο, ένας 46χρονος και ένας 16χρονος, ακινητοποιήθηκαν αλλά ο πρώτος αντιστάθηκε σθεναρά και πριν συλληφθεί τραυμάτισε ελαφρά έναν αστυνομικό που μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Φιλιατών για την παροχή των πρώτων βοηθειών. Στα δύο μουλάρια που κατασχέθηκαν, βρέθηκαν φορτωμένα τέσσερα σφαγμένα βοοειδή, τα οποία οι ζωοκλέφτες είχαν αρπάξει νωρίτερα από έναν στάβλο στον Άγιο Νικόλαο Φιλιατών. Επιπλέον, κατασχέθηκαν μια κυνηγετική καραμπίνα με δύο φυσίγγια που έφερε ο 46χρονος, ένα τσεκούρι και ένα μαχαίρι.

Όπως διαπιστώθηκε κατά την προανάκριση, η σπείρα είχε διαπράξει άλλες τρεις ζωοκλοπές μέσα στο 2019. Στο διάστημα από τις 10 ως τις 29 Αυγούστου είχαν κλέψει από τον ίδιο στάβλο τρία βοοειδή, από τις 28 ως τις 29 Αυγούστου είχαν αρπάξει άλλα τρία βοοειδή που βοσκούσαν σε χορτολιβαδική έκταση στην Κώτσικα Φιλιατών, ενώ από τις 11 ως τις 12 Δεκεμβρίου είχαν κλέψει άλλα πέντε βοοειδή από υπαίθριο χώρο στο Κερασοχώρι Φιλιατών.

Σε βάρος του 46χρονου και του 16χρονου σχηματίστηκε δικογραφία σε βαθμό κακουργήματος για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ζωοκλοπή, ζωοκτονία, αντίσταση, απλή σωματική βλάβη και παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων και περί αλλοδαπών και οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσπρωτίας. Οι τρεις Αλβανοί που διέφυγαν αναζητούνται σε συνεργασία με τις αρχές της πατρίδας τους, ενώ η έρευνα για την εμπλοκή τους και σε άλλες ζωοκλοπές βρίσκεται σε εξέλιξη.