Τετάρτη 19 Ιουνίου 2024 -

Θεοδωρικάκος για ψήφο αποδήμων: Υπάρχει η βάση να ψηφίσουμε και οι 300Για επίτευξη διακομματικής συναίνεσης, που εξασφαλίζει την έγκριση του νομοσχεδίου για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού από 300 βουλευτές, μίλησε ο κ. Τάκης Θεοδωρικάκος στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ο υπουργός Εσωτερικών, με παρέμβασή του στη συζήτηση για το αναπτυξιακό νομοσχέδιο, υπογράμμισε: «Τα κόμματα του Κοινοβουλίου βρήκαμε κοινή βάση για την κατεύθυνση του νομοσχεδίου που διευκολύνει τους Έλληνες του εξωτερικού να ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους. Πρόκειται για θετική ανταπόκριση του πολιτικού συστήματος σε ένα αίτημα δεκαετιών, που δεν ικανοποιούταν, με αποτέλεσμα χιλιάδες Έλληνες του εξωτερικού να μην μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα»,

«Θέλω έντιμα να πω ότι η συμφωνία είναι προϊόν συμβιβασμών, στην οποία συμμετείχαν όλα τα πολιτικά κόμματα, καθώς η έγκριση του νομοσχεδίου απαιτεί αυξημένη πλειοψηφία 200 ψήφων» παραδέχθηκε.

Ο κ. Θεοδωρικάκος ανέφερε ότι οι πρόσθετοι περιορισμοί που θα τεθούν, όπως έτη διαμονής στο εξωτερικό, φορολογικά κ.ά εξαιρούν από την δυνατότητα που αναμένεται να δώσει το νομοσχέδιο ελάχιστους ενδιαφερόμενους: «Θέλω να πω στους συμπατριώτες μας στο εξωτερικό ότι όσοι δεν εμπίπτουν στη συμφωνία -και είναι λίγοι- δεν χάνουν το εκλογικό τους δικαίωμα, θα μπορούν να ψηφίσουν ερχόμενοι στη χώρα, όπως γίνεται σήμερα. Η συμφωνία όμως αφορά την συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων του εξωτερικού».

Τέλος, ο υπουργός Εσωτερικών ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό, αλλά και τους εκπροσώπους των κομμάτων της αντιπολίτευσης για την επίτευξη του συναινετικού κλίματος, ενώ σημείωσε ότι «υπάρχει η βάση να ψηφίσουμε και οι 300».