Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

Θεοδωρικάκος για εκλογικό νόμο: Ο Τσίπρας υποθάλπει συνειδητά την εκλογική σεναριολογία



Για συνειδητή υπόθαλψη της εκλογικής σεναριολογίας κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος ξεκαθαρίζοντας ότι “πρόωρες εκλογές δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να γίνουν”.

Ο κ. Θεοδωρικάκος υποστήριξε η τροφοδότηση σεναρίων πρόωρης προσφυγής στις κάλπες απο την αξιωματική αντιπολίτευση δείχνει φόβο εκλογικής συντριβής. “Ο κ. Τσίπρας υποθάλπει συνειδητά την εκλογική σεναριολογία και τις πρώρες εκλογές. Ο βασικός λόγος που το κάνει είναι γιατί το τρέμει. Φοβάται τις βουλευτικές εκλογές και έχει αλλάξει την άποψή του για τις δημοσκοπήσεις. Το κατανοώ. Ταυτόχρονα χρησιμοποιεί τις πρόωρες εκλογές ως ένα πιθανό σενάριο του κοντινού αύριο για να καταλαγιάσει εσωτερικές αντιθέσεις. Όσο πιο πολύ φοβούνται τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τόσο πιο πολύ κλείνουν τα στόματα. Για να σας εμψυχώσει σας παρηγορεί με την ιδέα ότι το 2ο κόμμα - ο ΣΥΡΙΖΑ - θα συνεργαστεί με το 3ο και το 4ο και δεν ξέρω πόσους ακόμα για να ρίξει την κυβέρνηση της ΝΔ. Αλήθεια με ποιους θα συνεργαστείτε; Με ποιο πρόγραμμα και πολιτικές; Υπάρχει κανείς που θέλει να συνεργαστεί με το κόμμα του λαϊκισμού;” είπε.

“Στο πλαίσιο της παρωχημένης αντιδεξιάς ρητορικής σας υπήρξε και διάλογος σε σχέση με το μπόνους συνασπισμού κομμάτων. Υπάρχει κανείς με τον οποίο μπορείτε να κατέβετε στις επόμενες εκλογές;” ανέφερε σε άλλο σημείο.

Ο υπουργός υποστήριξε ότι «ισχυρές κυβερνήσεις είναι οι αξιόπιστες κυβερνήσεις . Αξιόπιστες κυβερνήσεις είναι εκείνες που υλοποιούν το προεκλογικό τους πρόγραμμα”. Πάντως ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε ότι παραμένουν τα περιθώρια συναινέσεων “ιδίως σε μια εποχή που η χώρα απειλείται με ωμό τρόπο απο την τουρκικές παράνομες προκλήσεις” εντοπίζοντας το πεδίο αναγκαίων συγκλίσεων σε ζητήματα που αφορούν τον διεθνή προσανατολισμό της χώρας, τις συμμαχίες της και τις διεθνείς της υποχρεώσεις, θέματα άλλωστε που όπως τόνισε το συνολο των κομμάτων εκτός ΚΚΕ έχουν αποδεχθεί.

Αναφορικά με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής που επαναφέρει το υπο συζήτηση νομοσχέδιο είπε «ο νόμος που φέρνουμε ευνοεί την ύπαρξη δικομματισμού. Συμβάλει στην εμπέδωση ενός νέου δικομματισμού που είναι αναγκαίο και χρήσιμο για την πατρίδα μας ενώ υποστήριξε ότι δεν εμποδίζεται ο σχηματισμός συμμαχικών κυβερνήσεων.

“Αν στόχος του κ Τσίπρα είναι κάποια στιγμή να κερδίσει τις εκλογές για να γίνει πρωθυπουργός πιστεύω ότι αυτός ο νόμος πρέπει να τον ικανοποιεί. Στην πραγματικότητα πιστεύω ότι τον ικανοποιεί. Ο κ. Τσίπρας έχει την ικανότητα να ισορροπεί μεσα στο κόμμα του με όσους έχουν εμμονές με το φετίχ της απλής αναλογικής. Είναι και αυτός ένας τρόπος μετά απο 5 χρόνια βαριάς ασυνέπειας να φανεί συνεπής. Έτσι χθες είχε αναγκαστικό καθήκον να την υπερασπιστεί. Δεν είδα μεγάλο ενδιαφέρουν απο τον ίδιο αλλά και απο τους βουλευτές του που ήταν οι μισοί στην ομιλία του αρχηγού τους” είπε.

“Μας είπε ο κ. Τσίρπας πως η απλή αναλογική θα οδηγήσει σε κυβερνήσεις προοδευτικής συνεργασίας. Η πρόσφατη ιστορία τον διαψεύδει. Πριν πέντε χρόνια ο κ. Τσίπρας επέλεξε, προτίμησε τον κ. Καμμένο ως κόμμα και πολιτική οντότητα, ως προσωπικότητα για να συνδιαλλαγεί μαζί του για να σχηματίσει όπως λέγατε την πρώτη κυβέρνηση της αριστεράς. Εϊχε εναλλακτική να συζητήσει με ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι. Αναφέρομαι σε αυτά τα κόμματα γιατί αυτό μας είπε χθες ο κ. Τσίπρας. Το σας εμπόδισε τότε να κάνετε πράξη αυτό που υποτίθεται θα κάνετε τώρα; Ο εκλογικός νόμος; Οχι.

Σας εμπόδισε η στρατηγική του αρχηγού σας. Επιχείρησε με τον Καμμένο να διασπάσει ένα μεγάλο κοινό, την πλειονότητα των Ελλήνων, που διαθέτουν χαρακτηριστικά πατριωτικά και φιλελεύθερα. Επιχείρησε να διασπάσει αυτό το χώρο μέσα απο την συμμαχία με Καμμένο. Δεν το κατάφερε. Εξαφάνισε τον συνεργάτη του. Μετάνοιωσε ο κ. Τσίπρας γι αυτή την στρατηγική του απόφαση; Κι αν σήμερα λέει όσα λέει για τις επερχόμενες εκλογές έχει ανοικτούς λογαριασμούς για το τότε και θα έπρεπε εσείς να τους ζητήσετε” τόνισε σε άλλο σημείο.