Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Θα μαθευτούν όλα από την απομαγνητοφώνηση συνομιλιών των ασυρμάτων την ώρα της φωτιάς



Οι καταγεγραμμένες επικοινωνίες καθώς ααι τα ημερολόγια θα ρίξουν «φως» στα λάθη και στις παραλήψεις που έγιναν στο Μάτι, αλλά θα αποκαλύψουν και ποιος γνώριζε τι και τι ώρα.

Ετσι θα ξεκαθαρίσει απόλυτα ποιοι, τι, αλλά και πότε γνώριζαν για τις εξελίξεις με την πυρκαγιά στο Μάτι, αλλά για το χρονικό διάστημα που εντοπίστηκαν τα πρώτα θύματα.  

Οι ενσύρματες και ασύρματες συνομιλίες καταγράφονται

Υπενθυμίζεται  ότι οι ενσύρματες και ασύρματες συνομιλίες του 199 Σ.Ε.Κ.Υ.Π.Σ. καταγράφονται καθ’ όλο το 24ωρο από ψηφιακό καταγραφικό μηχάνημα. Η ανάγνωσή τους γίνεται με απομαγνητοφώνηση και ακρόαση. Αποτελούν απόρρητα έγγραφα, αντίγραφα ή αποσπάσματα των οποίων χορηγούνται μόνο σε όσους διενεργούν σχετικές διοικητικές εξετάσεις καθώς και στις ανακριτικές και δικαστικές αρχές εφόσον ζητηθούν. 

Οι καταγραφές καταστρέφονται σύμφωνα με τα οριζόμενα στην ισχύουσα νομοθεσία για την καταστροφή των ηλεκτρονικών αρχείων. Αυτές οι καταγραφές αναμένεται να αναζητηθούν από τις δικαστικές αρχές αλλά και τους συγγενείς πολιτών που έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους και αναμένεται να προβούν σε μηνύσεις και αγωγές σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου.

Τι καταγράφεται στα ημερολόγια ΓΕΕΘΑ, υπ. Περιβάλλοντος, ΕΛ.ΑΣ και Λιμενικού

Εκτός όμως από τις ενσύρματες και ασύρματες συνομιλίες τα επιτελεία που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς οφείλουν να τηρούν και γραπτά ημερολόγια. Συγκεκριμένα στα καθήκοντα εκπροσώπου του ΓΕΕΘΑ, που βρίσκεται στο Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας, είναι να ενημερώνει άμεσα τον αξιωματικό επιχειρήσεων για κάθε αναφορά που λαμβάνει σχετικά με την απογείωση αεροσκάφους από τη Μονάδα Αεροπορικών Επιχειρήσεων Δημοσίων Υπηρεσιών (359 Μ.Α.Ε.Δ.Υ.) καθώς και για κάθε πρόσθετη πληροφορία που έχει σχετικά με τις πυρκαγιές. Είναι υπεύθυνος για την τήρηση Ημερολογίου στο οποίο καταγράφονται λεπτομερώς όλες οι δραστηριότητες.

Το ίδιο απαιτείται να κάνει ο εκπρόσωπος Ειδικής Γραμματείας Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος, ο εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ., όπως επίσης και αυτός του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής. Να κρατούν ημερολόγια ενεργειών. 

Καταγράφονται και όσα ακούγονται στο 112

Επιπλέον των παραπάνω και οι ενσύρματες συνομιλίες του Κέντρου Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας καταγράφονται σε ψηφιακό σκληρό δίσκο καθ’ όλο το 24ωρο από καταγραφικό μηχάνημα, που είναι μόνιμα εγκατεστημένο στο κέντρο. 

Ο αξιωματικός επιχειρήσεων παρακολουθεί όλα τα περιστατικά που γνωστοποιούνται στο 112 και υποχρεούται να γνωρίζει το προσωπικό που είναι εξουσιοδοτημένο για τη διακίνηση της αλληλογραφίας άρσης απορρήτου εύρεσης θέσης, επιβλέποντας και κατευθύνοντας όλες τις απαραίτητες ενέ