Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 -

Τετ α τετ Τσακαλώτου - Λαγκάρντ με φόντο το χρέος



Τον οδικό χάρτη που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση τις επόμενες εβδομάδες και το ζήτημα του χρέους συζήτησαν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ στο περιθώριο της ετήσιας Συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Το ραντεβού, που διεξήχθη στη Λίμα του Περού, διήρκεσε 20 λεπτά. Ο κ. Τσακαλώτος μετέφερε στην Κρ. Λάγκάρντ τις θέσεις της κυβέρνησης για το χρέος και ανέλυσε τον οδικό χάρτη των επόμενων κινήσεων της (προαπαιτούμενα, πρώτη αξιολόγηση, ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών).

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών στάθηκε ιδιαίτερα στην πρόθεση της κυβέρνησης να κλείσει το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών μέχρι την 1/1/21016. Ήτοι το αργότερο μέχρι την ημέρα εκκίνησης ισχύος της Οδηγίας που πρόσφατα ψηφίσθηκε και από την ελληνική Βουλή για τη διαδικασία διάσωσης των τραπεζών μέσω του περιβόητου bail-in το οποίο προβλέπει την εμπλοκή των μετόχων και των "δανειστών” της τράπεζας στους οποίους πέραν των ομολογιούχων συμπεριλαμβάνονται και οι καταθέτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του real.gr, η Γαλλίδα αξιωματούχος, συμφώνησε αλλά είπε ότι “αυτό θα εξαρτηθεί από τις διαπραγματεύσεις” τις οποίες η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να ολοκληρώσει μέχρι τις 10 Νοεμβρίου.

Η κ. Λαγκάρντ επανέλαβε ότι το Ταμείο έχει δεσμευθεί ότι θα συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα και ότι είναι σε επαφή με τους Ευρωπαίους εταίρους για το ελληνικό χρέος.

Στη Λίμα του Περού βρέθηκε για επαφές και ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, κάτι που θεσμικά δεν συνηθίζεται αφού στο περιθώριο της Συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας το βάρος της εκπροσώπησης και των επαφών αναλαμβάνει πάντα ο εκάστοτε ο υπουργός Οικονομικών.

Ο κ. Κατρούγκαλος είχε αλλεπάλληλες επαφές με ανώτατα στελέχη διευθύνσεων του Ταμείου και μέλη των τεχνικών κλιμακίων με αντικείμενο τη αναμόρφωση του ασφαλιστικού.

Όπως έγινε γνωστό, ο κ. Κατροούγκαλος συζήτησε τις θέσεις της κυβέρνησης και άκουσε τις απόψεις του ΔΝΤ δεδομένου του γεγονότος ότι το Ταμείο δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην αναμόρφωση του ασφαλιστικού, καθώς συνδέεται άμεσα με την βιωσιμότητα του χρέους.

Οι δύο πλευρές αποφάσισαν όπως ενισχυθεί η παρουσία των τεχνικών κλιμακίων που βρίσκονται στην Αθήνα για το θέμα του ασφαλιστικού.

Σύμφωνα με το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών η συνάντηση Λαγκάρντ-Τσακαλώτου έγινε θετικό κλίμα και μεταξύ άλλων οι δύο τους συζήτησαν το θέμα του ελληνικού χρέους.

«Η συνάντηση που είχαμε σήμερα με την κ. Κριστίν Λαγκάρντ έγινε σε θετικό κλίμα. Η κ. Λαγκάρντ συμμερίζεται την προσπάθεια που καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση να ολοκληρωθεί έγκαιρα η πρώτη αξιολόγηση ώστε να προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, όπως έχει προγραμματιστεί, πριν την 1/1/2016», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών και συμπλήρωσε: «Αμέσως θα ξεκινήσει μία ουσιαστική συζήτηση για το χρέος, προκειμένου να δημιουργηθούν οι ικανές συνθήκες για την Ελλάδα ώστε να αλλάξει σελίδα και να φανεί στην πράξη η έξοδος από την κρίση».