Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Τα μηνύματα που φέρνει ο Μπλίνκεν σε Ελλάδα και Τουρκία: Οι προσδοκίες Αθήνας και Άγκυρας από την επίσκεψή του



Μετά την επίσκεψη στην Τουρκία, ο Άντονι Μπλίνκεν μεταβαίνει σήμερα (20/02) το απόγευμα στην Αθήνα. Έχοντας δει το μεγέθος των καταστροφών, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας ανακοίνωσε την Κυριακή (19/02) πως η Ουάσινγκτον θα παράσχει μακροπρόθεσμη βοήθεια στην Τουρκία.

Σήμερα αναμένεται να συναντηθεί με τον Ταγίπ Ερντογάν, ενώ το απόγευμα θα επισκεφθεί την Ελλάδα. Στο επίκεντρο της επίσκεψης του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ θα βρεθούν η συνεργασία στον τομέα της άμυνας και της ενεργειακής ασφάλειας, καθώς και η κοινή δέσμευση των ΗΠΑ και της Ελλάδας για τη προάσπιση της δημοκρατίας.

 

Βόλτα με το ελικόπτερο πάνω από τις πληγείσες περιοχές

Ο Μπλίνκεν έφτασε στην αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ την Κυριακή για επίσημη επίσκεψη και συζητήσεις σχετικά με το πώς η Ουάσιγκτον μπορεί να βοηθήσει περαιτέρω. Από το Ιντσιρλίκ, έκανε μια βόλτα με ελικόπτερο με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου για να παρατηρήσει από ψηλά τις καταστροφές που προκάλεσε ο σεισμός στη νότια επαρχία Χατάι, μια από τις σκληρότερα πληγείσες.

«Είναι πραγματικά δύσκολο να το εκφράσεις με λέξεις. Βλέπεις κτίρια να στέκονται ακόμα και μετά κτίρια να καταρρέουν, στέγες κατεστραμμένες και ακριβώς δίπλα, κάτι που εξακολουθεί να στέκεται», είπε ο Μπλίνκεν στους δημοσιογράφους στη βάση, την οποία η Ουάσινγκτον έχει χρησιμοποιήσει ως ντε φάκτο αρχηγείο. διεξάγει την προσπάθεια ανακούφισης του.

«Όταν δείτε την έκταση της ζημιάς, τον αριθμό των κτιρίων, τον αριθμό των διαμερισμάτων, τον αριθμό των σπιτιών που έχουν καταστραφεί, θα χρειαστεί τεράστια προσπάθεια για ανοικοδόμηση, αλλά δεσμευόμαστε να υποστηρίξουμε την Τουρκία σε αυτή την προσπάθεια. » αυτός είπε.

 

Το σχέδιο Μπάιντεν για την Τουρκία

Ο ΥΠΕΞ μετέφερε την πρόθεση του Τζο Μπάιντεν να εγκρίνει την μεταφορά 50 εκατομμυρών δολαρίων από το Ταμείο Έκτακτης Βοήθειας Προσφύγων και Μετανάστευσης (ERMA) προκειμένου να βοηθήσει στις εργασίες αποκατάστασης των ζημιών μετά τον σεισμό στην Τουρκία.

Με τα επιπλέον 50 εκατομμύρια δολάρια που παραδόθηκαν μέσω του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και της USAID, η συνολική ανθρωπιστική βοήθεια των ΗΠΑ για την υποστήριξη της αντιμετώπισης του σεισμού στην Τουρκία και τη Συρία ανέρχεται στα 185 εκατομμύρια δολάρια.

Η επίσκεψη του Μπλίνκεν στην Αθήνα

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας πρόκειται να φτάσει στην Αθήνα το απόγευμα της 20ης Φεβρουαρίου, όπου θα συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου. Την Τρίτη (21/02) ο Αμερικανός υπουργός θα έχει διμερή συνάντηση με τον ομόλογο του, Νίκο Δένδια. Οι δύο υπουργοί θα εγκαινιάσουν τον Τέταρτο Στρατηγικό Διάλογο ΗΠΑ-Ελλάδας και θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις. Την επόμενη ημέρα, ο Άντονι Μπλίνκεν θα συναντηθεί με τον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Σε ότι αφορά την ατζέντα, επί τάπητος αναμένεται να τεθούν όλες οι τρέχουσες γεωπολιτικές εξελίξεις κατά τη διάρκεια των επαφών που θα έχει ο κ. Μπλίνκεν στη Ελλάδα. «Δεν μπορώ να σας πω ακριβώς τι θα συζητήσει ο υπουργός με τους ομολόγους του στην Ελλάδα, αλλά θα μπορούσα να φανταστώ ότι ένα από τα θέματα θα μπορούσε να είναι η ενταξιακή πορεία Δυτικών Βαλκανίων θα ήταν ένα θέμα. Νομίζω ότι πολλά από τα θέματα της ευρύτερης ατζέντας, όπως η Ουκρανία και η Ρωσία, θα είναι σίγουρα στο τραπέζι, όπως φυσικά και οι σεισμοί στη γειτονική Τουρκία και στη Συρία την περασμένη εβδομάδα. Νομίζω, λοιπόν, ότι υπάρχουν πολλά θέματα που θα συζητήσει ο υπουργός με τους Έλληνες συμμάχους μας», σημείωσε η υφυπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Ντόνφριντ.

«Η Ελλάδα πολύτιμος σύμμαχος των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ»

Η Αμερικανίδα υφυπουργός αναγνώρισε τον περιφερειακό ρόλο που επιτελεί η Ελλάδα ως βασικό μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ για την προώθηση της ευρωατλαντικής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων. Όπως ανάφερε, «φυσικά η Ελλάδα είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος μας στο ΝΑΤΟ. Είναι επίσης βασικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και είδαμε την Ελλάδα να παίζει σταθερά έναν ρόλο στην υποστήριξη της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης ευρύτερα στα Βαλκάνια.

Και στην περίπτωση αυτή, σίγουρα η Ελλάδα υπήρξε βασική υποστηρικτής της Βόρειας Μακεδονίας και των άλλων χωρών των Δυτικών Βαλκανίων όσον αφορά την επιδίωξη του ευρωατλαντικού τους μέλλοντος και την προσχώρηση τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

 

Γιατί καθυστέρησε να επισκεφθεί την Τουρκία ο Μπλίνκεν

Η πρώτη επίσκεψη του Μπλίνκεν στην Τουρκία ως υπουργός Εξωτερικών είχε προγραμματιστεί εδώ και αρκετό καιρό, αλλά πραγματοποιείται μόλις δύο χρόνια μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. Αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με ορισμένους από τους προκατόχους του, συμπεριλαμβανομένης της Χίλαρι Κλίντον και του Ρεξ Τίλερσον, που επισκέφτηκαν τους πρώτους τρεις μήνες της θητείας τους.

Η καθυστέρηση, λένε οι αναλυτές, δείχνει την τεταμένη φύση της σχέσης μεταξύ των δύο χωρών, η οποία έχει επιδεινωθεί από το 2019 όταν η Άγκυρα απέκτησε ρωσικά συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας. Ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες επαίνεσαν την Τουρκία για ορισμένες από τις ενέργειές της κατά τη διάρκεια της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, εξακολουθούν να ανησυχούν για τη στενή σχέση της με τη Μόσχα, λένε οι ειδικοί.

Πηγή κειμένου: 

in.gr