Κυριακή 22 Μαΐου 2022 -

Τα Χριστούγεννα οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέουςΠριν από τα χριστούγεννα θα αρχίσουν οι συζήτησεις για το χρέος σύμφωνα με τα όσα είπε στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πιερ Μοσκοβισί, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, προσθέτοντας ότι υπάρχουν τεχνικές λύσεις για την αντιμετώπισή του, αρκεί να υπάρξει καλή πίστη και από την άλλη πλευρά. 

Σε αυτό συμφώνησε και ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, επισημαίνοντας ότι πρέπει να γίνουν μικρά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η χώρα θα πρέπει να δώσει μικρές καθημερινές μάχες μέχρι φτάσει στην ελάφρυνση του χρέους». Ο κ. Τσακαλώτος από την πλευρά του συμπλήρωσε ότι ήδη σήμερα η αρμόδια επιτροπή, που έχει συγκροτηθεί για το ζήτημα αυτό, θα παρουσιάσει το επόμενο διάστημα στο ΚΥΣΟΙΠ ένα πρώτο σχέδιο προτάσεων για την αναδιάρθρωση του χρέους, το οποίο - εφόσον λάβει έγκριση από το συμβούλιο - στη συνέχεια θα τεθεί προςδιαπραγμάτευση με τους δανειστές. 

Ωστόσο, είναι αμφίβολο εάν οι συζητήσεις για το χρέος ολοκληρωθούν εντός του 2015 ή θα συνεχιστούν και το επόμενο έτος. Προηγείται η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών που αποτελεί κεφαλαιώδες ζήτημα για τους πιστωτές και η πρώτη αξιολόγηση από το κουαρτέτο των θεσμών, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει στις 10 Νοεμβρίου μετά το Eurogroup, και θα διαρκέσει περίπου 10 μέρες. Η ελληνική πλευρά θα πρέπει να έχει επιλύσει και όλα τα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης, με κορυφαία τα «κόκκινα» δάνεια και τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας.