Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Συνελήφθη ο Β. Δεσποτόπουλος, πρόεδρος της ΕΛΠΑ και σύζυγος της Γιάννας των "Special Olympics"



Συνελήφθη χθες το βράδυ στην οικία του στη Φιλοθέη ο πανίσχυρος Βασίλης Δεσποτόπουλος της ΕΛΠΑ, σύζυγος της εξίσου ισχυρής Γιάννας Δεσποτοπούλου, προέδρου των Special Olympics, για χρέη προς το Δημόσιο ύψους περίπου 500 χιλ. ευρώ.

Το ζεύγος Δεσποτοπούλου, αλλά και ο γιός τους Ηλίας Δεσποτόπουλος έχουν αντιμετωπίσει από καιρό καταγγελίες (Εθνος, Πρώτο Θέμα) που αφορούσαν σε συσσωρευμένα χρέη της ΕΛΠΑ σε πιστωτές και ΙΚΑ, απευθείας αναθέσεις από τη Γιάννα Δεσποτοπούλου σε εταιρεία του γιου τους Ηλία με την ονομασία EDVDI, αλλά και υπέρογκα έξοδα του σωματείου (κινητά τηλέφωνα, ταξίδια κ.λπ.).
Ποιός είναι ο Βασίλης Δεσποτόπουλος
Ο Βασίλης Δεσποτόπουλος, πρώην πρόεδρος της ΕΛΠΑ, κατέχει επίσης επί σχεδόν 15 χρόνια και τη θέση του εκπροσώπου της μεγαλύτερης λέσχης αυτοκινήτου στην Ελλάδα Ράλι Ακρόπολις.
Διατηρώντας τη θέση αυτή του προέδρου για πάρα πολλά χρόνια, ο κ. Δεσποτόπουλος ηγείται του μηχανοκίνητου αθλητισμού στην Ελλάδα, κρατώντας τις τύχες του σπορ, που εδώ και δεκαετίες φυτοζωεί.
Το μεγάλο φαγοπότι
Αρθρο της εφημερίδας «Πρώτο θέμα», ανέφερε ότι η πρόεδρος των Special Olympics Γιάννα Δεσποτοπούλου, ο σύζυγός της και πρόεδρος της ΕΛΠΑ αλλά και ο γιος τους Ηλίας, εμπλέκονται σε ένα μεγάλο φαγοπότι 100 εκατομμυρίων ευρώ. Στο συγκεκριμένο άρθρο του «Πρώτου Θέματος» αναφέρεται ότι μαζί με τον γιο της Ηλία Δεσποτόπουλο, ο οποίος ηγείται του τομέα τεχνολογίας -με τον υψηλότερο προϋπολογισμό της διοργάνωσης με 10,8 εκατ. ευρώ για προμήθειες-, ετοιμάζουν το οικογενειακό τους beach party στην υγειά των υπερχρεωμένων!
Ποιά είναι η Γιάννα Δεσποτοπούλου

Ποια είναι όμως η Σιδηρά Κυρία των Special Olympics; Η φιλία της οικογένειας Δεσποτοπούλου με την οικογένεια Καραμανλή είναι γνωστή. Λέγεται, μάλιστα, ότι για την ανάληψη των αγώνων είχε βάλει πλάτη προσωπικά ο τέως πρωθυπουργός. Το 2004 η κυρία Γιάννα Δεσποτοπούλου βρέθηκε στη λίστα του ψηφοδελτίου Επικρατείας της ΝΔ.
Δημοσίευμα και στο Εθνος

Αναφέρει η εφημερίδα:
«Αυτό, σε συνδιασμό με τις… αναδουλειές τού συζύγου της κ. Δεσποτοπούλου τα τελευταία χρόνια, έστρεψε το ενδιαφέρον τους στην διοργάνωση των Special Olympics.
Eδώ και 3 χρόνια, ο 30χρονος γιος της Ηλίας είναι υπεύθυνος του τομέα τεχνολογίας των αγώνων και αμείβεται με 93.000 ευρώ το χρόνο. Όπως διαβάζουμε στο βιογραφικό του σε γνωστή ιστοσελίδα επαγγελματικής δικτύωσης, οι εμπειρίες του, σε καμμιά περίπτωση, δεν προδικάζουν την ανάληψη τέτοιας ευθύνης, καθώς η προηγούμενη σταδιοδρομία του αφορούσε στην …κατασκευή ιστοσελίδων και κάποιες υπηρεσίες στην …οικογενειακή τους επιχείρηση. Τα γραφεία των Special Olympics στεγάζονται στην ΕΛΠΑ, στα… γραφεία του συζήγου της, Β. Δεσποτόπουλου».
Πόσο κόστισε το «πάρτι» στους Ελληνες

Η δημοσιογράφος του δισέλιδου «αφιερώματος στο μεγάλο φαγοπότι», Μαρίνα Ζιώζιου, αναφέρει πως «μέσα στην αβεβαιότητα που φέρει το Μεσοπρόθεμο πρόγραμμα σε κάθε Έλληνα πολίτη, η Γιάννα Δεσποτοπούλου, φαίνεται αποφασισμένη να υλοποιήσει το αρχικό σχέδιό της. Με καμμιά, μάλιστα, έκπωση και για την προσωπική της καλοπέραση: 5.000 ευρώ κόστισε στην Οργανωτική Επιτροπή το αεροπορικό εισιτήριο της Σιδηράς κυρίας για το τελευταίο σόου της, τον Νοέμβριο του 2010 στην Ουάσιγκτον κι ακόμη 5.000 ευρώ στο ξενοδοχείο όπου διέμενε. Τις αμφιβολίες για το πού θα βρεθούν όλ΄αυτά τα χρήματα, η πρόεδρος, τους παραπέμπει -όσοι τη ρωτούν- στο… Μέγαρο Μαξίμου και στο γραφείο του πρωθυπουργού».
Το κόστος της διοργάνωσης -σύμφωνα με την εφημερίδα- «αγγίζει τα 70 εκατομμύρια ευρώ, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει και το εισαγγελικό ενδιαφέρον».
«Οικογενειακό πάρτι αξίας 70 εκ. €»
Εγραφε η εφημερίδα:
Στην εποχή του μεσοπρόθεσμου τα μέλη της οικογένειας Δεσποτοπούλου ζητούν από το κράτος να καλύψει τα χορηγικά κενά προκειμένου να φέρουν σε πέρας τη διοργάνωση που ανέλαβαν με τις ευλογίες του Κώστα Καραμανλή
Οικογενοιοκρατία με… χορηγία του Δημοσίου! Πολλά «συμπτωματικά» και παράξενα εξελίχθηκαν με επίκεντρο το γεγονός των αγώνων Special Olympics, που ξεκινούν την ερχόμενη Παρασκευή στην Αθήνα. Μια διεθνής διοργάνωση, ένα σημαντικό γεγονός που αφορά ανθρώπους που επιζητούν την ευαισθησία μας, αναδείχθηκε σε… οικογενειακή υπόθεση, αφού τα μέλη μιας συγκεκριμένης οικογένειας έχουν καταλάβει όλα τα κρίσιμα «πόστα». Σύμφωνα, μάλιστα, με έγκυρες πληροφορίες η όλη διαχείριση της διοργάνωσης είναι τέτοια που μπορεί να προσελκύσει μέχρι και το εισαγγελικό ενδιαφέρον. Το κόστος των αγώνων αγγίζει τα 70 εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι αντίστοιχοι αγώνες στη Σανγκάη και στο Δουβλίνο είχαν κοστίσει τα μισά!
Η τελετή έναρξης
Μόνο το κόστος της τελετής έναρξης των αγώνων υπολογίζεται στα 7,7 εκατ. ευρώ, ενώ το «χρεοκοπημένο» ελληνικό κράτος καλείται να συμβάλλει με 28,2 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό και με χορηγίες από κρατικά ελεγχόμενες εταιρείες. Δηλαδή, εκτός των αμιγώς κρατικών χορηγιών, το Δημόσιο αναμένεται να…. συνδράμει με επιπλέον 40 εκατ. ευρώ. Αυτό έρχεται σε απόλυτη αντίθεση με τη γενικότερη οικονομική και κοινωνική κατάσταση της χώρας μας και την επικρατούσα λογική των περικοπών ακόμη και των χαμηλότερων μισθών και συντάξεων.
Η ανάληψη καθηκόντων προέδρου των Special Olympics από τη Γιάννα Δεσποτοπούλου, σύζυγο του Βασίλη Δεσποτόπουλου, προέδρου της ΕΛΠΑ, είχε ως αποτέλεσμα την απομάκρυνση του τέταρτου κατά σειρά εκτελεστικού διευθυντή και των εκτελεστικών μελών που αντιστέκονταν στην ατζέντα της. Μαζί με τον γιό της Ηλία Δεσποτόπουλο, ο οποίος ηγείται του τομέα τεχνολογίας – με τον ηψηλότερο προϋπολογισμό της διοργάνωσης με 10,8 εκατ. ευρώ για προμήθειες-, ετοιμάζουν το… οικογενειακό τους beach party στην υγεία των.. υπερχρεωμένων!

Ποιά είναι η Δεσποτοπούλου
Ποια είναι όμως η «Σιδηρά Κυρία» των Special Olympics; Η φιλία της οικογένειας Δεσποτοπούλου με την οικογένεια Καραμανλή είναι γνωστή. Λέγεται, μάλιστα, ότι για την ανάληψη των αγώνων είχε «βάλει πλάτη» προσωπικά ο τέως πρωθυπουργός. Το 2004 η κυρία Γιάννα Δεσποτοπούλου βρέθηκε στη λίστα του ψηφοδελτίου Επικρατείας της Ν.Δ.
Αυτό, σε συνδυασμό με τις… αναδουλειές του συζύγου της τα τελευταία χρόνια – η ΕΛΠΑ ελέγχεται για χρέη προς τρίτους και φυσικά προς το ΙΚΑ – έστρεψε το ενδιαφέρον τους στη διοργάνωση των Special Olympics. Τα γραφεία των Special Olympics στεγάζονται στην ΕΛΠΑ, στα γραφεία του συζύγου της, Β. Δεσποτόπουλου.
Μάλιστα, εδώ και 3 χρόνια ο 30χρονος γιός της Ηλίας είναι υπεύθυνος του τομέα τεχνολογίας των αγώνων και αμείβεται με 93.000 ετησίως. Όπως διαβάζουμε στο βιογραφικό του σε γνωστή ιστοστελίδα επαγγελματικής δικτύωσης, οι εμπειρίες του σε καμία περίπτωση δεν προδίκαζαν την ανάληψη τέτοιας ευθύνης, καθώς η προηγούμενη σταδιοδρομία του αφορούσε στην κατασκευή ιστοσελίδων και κάποιες υπηρεσίες στην… οικογενειακής τους επιχείρηση.
Η σύμβαση του 2008 που «έδεσε» τη χώρα

Το 2008, επί κυβερνήσεως Κ. Καραμανλή, ο τότε υπουργός Αθλητισμού κ. Γ. Ορφανός, καθώς και ο μετέπειτα κ. Γ. Ιωαννίδης υπέγραψαν την ανάληψη της συγκεκριμένης διοργάνωσης με μια σύμβαση που «έδενε τα χέρια» του ελληνικού Δημοσίου. Το κόστος της ήταν 87 εκατ. ευρώ. Το 2010, έπειτα από επίσημη πρόταση του υφυπουργού Υγείας κ. Χρήστου Αηδόνη, έγινε εφικτό να μειωθεί έστω κάπως ο προϋπολογισμός. Η πρόταση στηριζόταν στη διαπίστωση ότι υπήρχε υστέρηση ή ακόμα ανυπαρξία εσόδων από χορηγίες, καθώς και αδυναμία κάλυψής τους από το Δημόσιο, όπως αυτό υποχρεωνόταν από το αρχικό συμβόλαιο.
Η αρχική συμφωνία προέβλεπε ότι η κυβέρνηση θα καλύψει κάθε έλλειμμα του προϋπολογισμού της διοργάνωσης. Η συμφωνία που τελικά υπεγράφη από τον υπουργό Πολιτισμού Π. Γερουλάνο περιορίζει τη συνδρομή της πολιτείας στα 40 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, το συνολικό κόστος του Δημοσίου με χορηγίες από ΟΠΑΠ, Εθνική, ΕΟΤ κ.ά. προσαυξάνεται κατά 28,2 εκατ. ευρώ, καθώς αυτή η συμφωνία δεν επιτρέπει περαιτέρω περικοπές.
Παράνομη δέσμευση
Είκοσι μέρες πριν από την έναρξη των αγώνων ο προϋπολογισμός τους δεν εγκρίθηκε, γιατί δέσμευε προκαταβολικά με οργανωτικές δαπάνες τη «ρεζέρβα» των 2,6 εκατ., που η κυβέρνηση είχε κρατήσει για ενδεχόμενα απρόβλεπτα έξοδα, πέρα από την άμεση συνδρομή της. Με άλλα λόγια, η διοίκηση της οργανωτικής επιτροπής προχωρούσε στην παράνομη δέσμευση αυτών των χρημάτων, αρνούμενη να περικόψει έστω και μέρος των εξόδων, εμμένοντας στην πλήρη υλοποίηση ματαιόδοξων δαπανών, όπως τα 7,7 εκατ. της τελετής έναρξης, και πανηγυρικών εκδηλώσεων για VIP προσκεκλημένους.
Το σκεπτικό για την απόρριψη του αναθεωρημένου προϋπολογισμού αφορούσε όχι μόνο στη μη νομιμότητα προεξόφλησης της «ρεζέρβας», αλλά και στις αμφιβολίες της κατά πόσον τα υπόλοιπα εικαζόμενα έσοδα παρέμεναν ρεαλιστικά. Η οργανωτική επιτροπή ενοχλήθηκε από την έλλειψη ενημέρωσης για πολλά και σοβαρά θέματα και αυτό στάθηκε η αιτία να παραιτηθεί από την οργανωτική επιτροπή ο περιφερειάρχης Γιάννης Σγουρός, ενώ στην πόρτα εξόδου κατευθύνθηκαν και άλλα μέλη υπό τον φόβο των επιπτώσεων της κακοδιαχείρισης στα πρόσωπά τους.
Σήμερα, λίγες μέρες από την τελετή έναρξης των αγώνων, ο προϋπολογισμός παραμένει έωλος. Η Γιάννα Δεσποτοπούλου προσπαθεί να εκβιάσει την κυβέρνηση μέσω των «δικών της» ανθρώπων, για να συμπληρώσει τα έσοδα που δεν έχουν καλυφθεί από τις χορηγίες και κάθε είδους αρχικό σχεδιασμό, ενώ η ίδια την ίδια στιγμή αρνείται να προχωρήσει σε περικοπές.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μείνουν απλήρωτοι προμηθευτές λόγω ελλείμματος, ενώ ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο εισαγγελικής έρευνας για παρατυπίες. Η πιθανότητα οι αγώνες να εκτροχιαστούν είναι πλέον πραγματικότητα και σε κάθε περίπτωση η εκκαθάρισή τους θα προβληματίσει…
Αρνείται να προσκομίσει τις συμβάσεις

Οι Special Olympics είναι ένα πρόγραμμα μαζικού αθλητισμού που μετέχουν μόνο τα άτομα με νοητική στέρηση, δηλαδή μία μόνο κατηγορία ατόμων με αναπηρία από τις πέντε που λαμβάνουν μέρος στους Παραολυμπιακούς Αγώνες.
Δεν έχουν καμία σχέση με την Παραολυμπιάδα, ούτε και με οποιασδήποτε μορφής αθλητικούς αγώνες. Διοργανώνονται από το ελληνικό ιδιωτικό σωματείο Special Olympics, που αποτελεί παράρτημα του αντίστοιχου αμερικανικού που ίδρυσε το Ίδρυμα Κένεντι το 1968.
Δεν αποτελεί ομοσπονδία και διοικείται από ένα ισόβιο προεδρείο που έχει οριστεί από το αντίστοιχο αμερικανικό, με πρόεδρο τη Γιάννα Δεσποτοπούλου. Και τα ευτράπελα δεν σταματούν εδώ…
Σύμφωνα με το νόμο 2725 περί αθλητισμού, το ελληνικό κράτος όταν συμβάλλει οικονομικά σε μια αθλητική διοργάνωση πρέπει να ορίσει και μία ανεξάρτητη οργανωτική επιτροπή που θα ελέγχει την ορθή διάθεση των πόρων. Σ’ αυτό το σημείο παρατηρείται μια σημαντική παρατυπία, καθώς πρόεδρος της επιτροπής αυτής είναι και πάλι η κ. Δεσποτοπούλου.
«Διαγωνισμοί» και έρανοι

Εκεί που, σύμφωνα με πληροφορίες, «χάνεται η… μπάλα» είναι στους διάφορους διαγωνισμούς για επιμέρους έργα ενόψει των Special Olympics. Σε κάποιους «διαγωνισμούς» υπάρχουν πληροφορίες ότι εμφανίζονταν 3-4 εταιρείες με διαφορές 5-10%, ώστε να υπάρχουν εναλλασσόμενες αναθέσεις, μόνο που οι εταιρείες αυτές είχαν ίδιο ιδιοκτήτη! Πληροφορίες λένε ότι, όποιος δεν βρισκόταν στο περιβάλλον της οικογένειας Δεσποτόπουλου, κοβόταν κατά την προκήρυξη με τεχνητά χαμηλή βαθμολογία. Παρά το γεγονός ότι στο master plan γινόταν λόγος για διεξαγωγή 40 διεθνών, εθνικών και πρόχειρων διαγωνισμών, προκηρύχθηκαν ελάχιστοι. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι έχει ακολουθηθεί η γνωστή στρατηγική της «σαλαμοποίησης» και των προμηθειών της τελευταίας στιγμής, ώστε να προσχωρούν σε πρόχειρους φωτογραφικούς διαγωνισμούς και απευθείας αναθέσεις.
ΕΝΑ ΑΛΛΟ θέμα που ενέσκηψε αφορά στους εράνους… υπέρ της διοργάνωσης. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Ερυθρού Σταυρού, που, σε επίπεδο υπόσχεσης, είχε αρχικά δεσμευτεί να εκχωρήσει το αποτέλεσμα 2 εράνων του στη διοργάνωση Special Olympics. Όμως η τρέχουσα οικονομική κρίση και η επανεξέταση της αξίας της δωρεάς ώθησε τον Ερυθρό Σταυρό να… ανακρούσει πρύμνα και να ακυρώσει τη δωρεά που η κ. Γιάννα Δεσποτοπούλου είχε καταγράψει ως έσοδα 2 εκατ. ευρώ. Στον τηλεμαραθώνιο της UNICEF – Special Olympics του περασμένου Δεκέμβρη, εμφανιζόταν στον αρχικό προϋπολογισμό των αγώνων σαν έσοδό τους, κατέληξε στα ταμεία της επιτροπής διοργάνωσης, δηλαδή στο ταμείο της Γιάννα Δεσποτοπούλου.