Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Συνάντηση Σαμαρά - Βενιζέλου για τις επαφές με την τρόικα



Συνάντηση του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών Βαγγέλη Βενιζέλο θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι της Τρίτης στο Μέγαρο Μαξίμου.
Την ίδια ώρα ξεκινούν οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις με την τρόικα για την 5η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

Οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος αναμένεται να χαράξουν μία κοινή γραμμή πλεύσης για το πώς θα πρέπει να προχωρήσει αυτή η διαπραγμάτευση, δηλαδή ποιες θα είναι οι «κόκκινες γραμμές» στις επαφές με την τριμερή.

Στόχος της ελληνικής πλευράς στις διαπραγματεύσεις είναι να ενταχθούν στο προσχέδιο του προϋπολογισμού οι φοροελαφρύνσεις, να κλείσουν όσο το δυνατόν ταχύτερα οι εκκρεμότητες ώστε να μην υπάρξει καθυστέρηση στις αποφάσεις για το χρέος.

Αισιόδοξος για θετική έκβαση των διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των δανειστών εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης έπειτα από τη (δεύτερη εντός της ημέρας) συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, αργά το απόγευμα της Δευτέρας στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα.

Ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε πως η κυβέρνηση προσέρχεται στη διαπραγμάτευση με σοβαρότητα και αποφασιστικότητα και ζήτησε να δοθεί τέλος στην παραφιλολογία που υπάρχει τον τελευταίο καιρό.

Ο κ. Χαρδούβελης είχε συναντηθεί και το πρωί με τον πρωθυπουργό ενώ είχε διαδοχικές συναντήσεις με τους συναδέλφους του στην κυβέρνηση, Νίκο Δένδια, Χαράλαμπο Αθανασίου, Κυριάκο Μητσοτάκη, Γιάννη Μανιάτη και Μάκη Βορίδη, με αντικείμενο τις μνημονιακές εκκρεμότητες.

Σύμφωνα με τον έως τώρα προγραμματισμό, οι επικεφαλής της τρόικας θα έχουν την Τρίτη στις 11.30 την πρώτη συνάντηση με τον Γκίκα Χαρδούβελη στο υπουργείο Οικονομικών.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών θα συναντηθούν την Τετάρτη με τους υπουργούς Ανάπτυξης, Νίκο Δένδια (11.30) και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκο Μητσοτάκη (15.00).

Το απόγευμα της Πέμπτης, θα υπάρξει συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, και δεύτερη την Παρασκευή.

Την Παρασκευή είναι επίσης προγραμματισμένη η συνάντηση της τρόικας με την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος.