Δευτέρα 13 Μαΐου 2024 -

Συνάντηση Α/ΓΕΕΘΑ με τον Νορβηγό Αρχηγό ΕΔ - Τι συζητήθηκε (Φωτό)



O Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, υποδέχθηκε σε επίσημη τελετή στο Στρατόπεδο “ΠΑΠΑΓΟΥ”, τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Νορβηγίας, Admiral Haakon Bruun-Hanssen, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα από 4 έως 6 Σεπτεμβρίου 2017, την Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου 2017.

O Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Νορβηγίας συνάντησε επίσης τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο. 

Κατά τις διμερείς επαφές με τον Α/ΓΕΕΘΑ συζητήθηκε το σύγχρονο περιβάλλον ασφαλείας, με έμφαση στην γεωπολιτική αστάθεια που παρατηρείται στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, καθώς και η ανάγκη επίτευξης ευρύτερων συνεργασιών σε διεθνές επίπεδο για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των συναφών προβλημάτων που ανακύπτουν. Συζητήθηκε επίσης, η υφιστάμενη διμερής στρατιωτική συνεργασία καθώς και οι προοπτικές περαιτέρω ενίσχυσής της στους τομείς της επιχειρησιακής εκπαίδευσης, ενώ ειδική μνεία έγινε στην δυνατότητα πραγματοποίησης συνεκπαιδεύσεων σε αντικείμενα ειδικών δυνάμεων και αντιμετώπισης ασύμμετρων απειλών. 

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στις τοποθετήσεις του, επισήμανε μεταξύ άλλων:

    • Τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις για την προώθηση της στρατιωτικής συνεργασίας με κράτη των Βαλκανίων, της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.
    • Την σκοπιμότητα συνέχισης και γεωγραφικής διεύρυνσης της συμμαχικής επιχείρησης ανάσχεσης των προσφυγικών ροών στο Αιγαίο καθώς και την συμβολή των Νορβηγών ειδικών στην δύναμη της FRONTEX, η οποία επιχειρεί στο Αιγαίο.
    • Τις δυνατότητες των υφιστάμενων υποδομών, στην περιοχή της Σούδας, για παροχή υπηρεσιών σε αεροναυτικές μονάδες της συμμαχίας.
    • Τη διερεύνηση της δυνατότητας ανάπτυξης συνεργασίας του Πολυεθνικού Κέντρου Εκπαίδευσης Επιχειρήσεων Υποστήριξης Ειρήνης (ΠΚΕΕΥΕ) και της Nordic Defence Cooperation (NORDEFCO), στον τομέα της εκπαίδευσης προσωπικού που συμμετέχει σε ειρηνευτικές αποστολές.
    • Τις δυνατότητες του Κέντρου Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ) στον τομέα της εκπαίδευσης στην θαλάσσια ασφάλεια επ’ ωφελεία τόσο κρατών μελών της συμμαχίας, όσο και τρίτων χωρών.
  • Την συνεχή παραβατική συμπεριφορά που επιδεικνύουν οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις στο Αιγαίο.

Ο Admiral Haakon Bruun-Hanssen, κατά την παραμονή του στο ΓΕΕΘΑ, ενημερώθηκε επίσης για την αμυντική πολιτική της Ελλάδας καθώς και για τα σοβαρά θέματα και τις προτεραιότητες των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. 
O Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Νορβηγίας συνάντησε επίσης τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο. 
Ο ΥΕΘΑ δέχθηκε σε εθιμοτυπική επίσκεψη τον Ναύαρχο Haakon Bruun-Hanssen και συζήτησαν θέματα διμερούς και περιφερειακού ενδιαφέροντος. Στη συνάντηση παρέστη και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ.

Ακολούθως, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Νορβηγίας μαζί με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, θα επισκεφθεί στην Κρήτη:

• Το Ναύσταθμο Κρήτης όπου θα ενημερωθεί για την οργάνωση, τη λειτουργία του και τις τεχνικοεπισκευαστικές δυνατότητες του.
• Την 115 Πτέρυγα Μάχης όπου θα ενημερωθεί για την οργάνωση, λειτουργία και τις αποστολές που αναλαμβάνει στο πλαίσιο της αεράμυνας της χώρας καθώς και τη συνδρομή που παρέχει στην εκπλήρωση διεθνών αμυντικών υποχρεώσεων της Ελλάδας.
• Το Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ) στο οποίο θα ενημερωθεί για τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες και τα σχολεία που αναπτύσσει ως πιστοποιημένη νατοϊκή εκπαιδευτική οντότητα. 

Κατά την παραμονή του στην Αθήνα, ο Admiral Haakon Bruun-Hanssen επισκέφθηκε το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο.