Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Συναγερμός: Δεύτερος νεκρός από τον ιό του Δυτικού Νείλου



Ακόμα ένας θάνατος καταγράφηκε εξαιτίας επιπλοκών από λοίμωξη του ιού του δυτικού Νείλου σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

Το θύμα ήταν μία ηλικιωμένη γυναίκα από την περιοχή της Αργολίδας , το δεύτερο μέχρι στιγμής επιβεβαιωμένο θύμα του ιού του δυτικού Νείλου.

Η άτυχη γυναίκα εμφάνισε λοίμωξη με βαριά συμπτώματα από το κεντρικό νευρικό σύστημα (εγκεφαλίτιδα).

Οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ δεν αποκλείουν την εμφάνιση κρουσμάτων λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου και σε άλλη γεωγραφική περιοχή. Τονίζουν ωστόσο ως θετικό ότι υπάρχει επαγρύπνηση των υγειονομικών αρχών και ευαισθητοποίηση των επαγγελματιών υγείας διότι διασφαλίζεται η έγκαιρη διάγνωση άρα και αντιμετώπιση των σοβαρών κρουσμάτων.

Συνολικά, μέχρι και σήμερα σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, 12 άνθρωποι έχουν μολυνθεί από τον ιό του Δυτικού Νείλου και έχουν νοσήσει.

Οι 8 εμφάνισαν βαριά συμπτώματα, από το κεντρικό νευρικό σύστημα, όπως μηνιγγίτιδα, εγκεφαλίτιδα και οξεία χαλαρή παράλυση. Οι 4 εμφάνισαν ηπιότερα συμπτώματα που παραπέμπουν σε εκείνα της γρίπης ή άλλης ίωσης και χωρίς να πληγεί το κεντρικό νευρικό σύστημα.

Σε έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο ΚΕΕΛΠΝΟ, επισημάνθηκε η ανάγκη τήρησης των ατομικών μέτρων ατομικής προστασίας από τα κουνούπια ως το σημαντικότερο μέτρο πρόληψης από τον ιό.