Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Στουρνάρας: Πάνω από 2% ο ρυθμός ανάπτυξης το 2018



Την πρόβλεψη ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί φέτος με ρυθμό που ενδεχομένως θα υπερβεί το 2% έκανε ο μέσω ομιλίας του ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας.

Όπως επισήμανε, οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμοι για την βελτίωση της αξιοπιστίας της χώρας, προκειμένου να κατορθώσει να επιστρέψει στις αγορές κατά τρόπο διατηρήσιμο μετά την ολοκλήρωση του μνημονίου τον Αύγουστο.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Στουρνάρας επανέλαβε ότι είναι κρίσιμο να αποσαφηνιστούν οι όροι της εποπτείας την οποία θα υφίσταται η χώρα μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος καθώς και το κατά πόσο θα υπάρχει προληπτική γραμμή στήριξης. Υπεραμύνθηκε της ανάγκης να υπάρχει προληπτική γραμμή για τη χώρα, καθώς -όπως είπε- μία τέτοια εξέλιξη θα συνέβαλε στην ομαλή χρηματοδότηση των τραπεζών από τις αγορές με δεδομένη την χαμηλή πιστοληπτική διαβάθμιση της χώρας. Ιδιαίτερα μάλιστα στην περίπτωση που οι διεθνείς χρηματοπιστωτικές συνθήκες επιδεινωθούν.

Τέλος, αναφορικά με τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος υποστήριξε ότι θα πρέπει να αρθούν πλήρως μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος τον προσεχή Αύγουστο.