Παρασκευή 12 Ιουλίου 2024 -

Στουρνάρας: Να κλείσει χθες η κυβέρνηση την αξιολόγησηΑπό τους Δελφούς , έστειλε σήμερα δραματικό μήνυμα για την άμεση ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης ο διοικητής της τράπεζας Ελλάδος  Γιάννης Στουρνάρας τονίζοντας πως: «H Τράπεζα της Ελλάδος παροτρύνει την κυβέρνηση να κλείσει την αξιολόγηση χθες» .

«Όσο πιο πολύ καθυστερούμε, τόσο γίνονται πιο επισφαλείς οι θετικές προβλέψεις για κατανάλωση, επενδύσεις (διψήφια αύξηση το 2017 και το 2018)» προειδοποίησε. 

Όπως τόνισε ο κ. Στουρνάρας «σήμερα το πρωτογενές πλεόνασμα είναι κοντά στο 2% του ΑΕΠ. Έχουμε καλύψει το 90% της απόστασης για τον τελικό δημοσιονομικό στόχο… Καμία άλλη χώρα σε πρόγραμμα δεν έκανε τόσα πολλά στο δημοσιονομικό μέτωπο».

«Το πρόβλημα των κόκκινων δανείων γεννήθηκε από την κρίση. Έχουμε θέσει φιλόδοξους στόχους στις τράπεζες, για μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά 40% (περίπου 38 δισ.) ως το 2019. Πρέπει να οριστικοποιήσουμε τη νομοθεσία για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, γιατί οι καθυστερήσεις επιδρούν αρνητικά στην κουλτούρα πληρωμών (με άλλα λόγια οι δανειολήπτες καθυστερούν να πληρώσουν)» πρόσθεσε ο διοικητής της ΤτΕ.

Την εκτίμηση ότι η παράταση της αβεβαιότητας μπορεί να οδηγήσει σε νέες κεφαλαιακές ανάγκες για τις ελληνικές τράπεζες στα στρες τες του 2018 εξέφρασε από την πλευρά του ο τέως διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος. 

Την εκτίμηση ότι η παράταση της αβεβαιότητας μπορεί να οδηγήσει σε νέες κεφαλαιακές ανάγκες 
Πάντως, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης δήλωσε στο Spiegel ότι η κυβέρνηση ευελπιστεί σε συμφωνία με τους πιστωτές έως το Eurogroup της 20ης Μαρτίου με στόχο την επιστροφή στις αγορές έως το τέλος του έτους, ενώ αποκλείει μια πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. 

Σφοδρή επίθεση στο ΔΝΤ για τη στάση του εξαπέλυσε στο μεταξύ ο Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Ρήγας μιλώντας στον ΣΚΑΪ. «Όλοι να τηρήσουν το πλαίσιο της συμφωνίας του Eurogroup, δεν μπορεί το ΔΝΤ, η κ. Βελκουλέφσκου, να δημιουργεί τέτοιο πρόβλημα, είναι εκτός τόπου και χρόνου» ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Η ΝΔ δεν θα γίνει δεκανίκι της κυβερνητικής πολιτικής και δεν πρόκειται να ψηφίσει το δημοσιονομικό πακέτο ξεκαθάρισε το Σάββατο ο τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στον σταθμό μας. «Δεν έχουμε το τέλος της λιτότητας, αλλά τη διεύρυνσή της» πρόσθεσε ο βουλευτής της ΝΔ.