Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2023 -

Στον αέρα η Συμφωνία των Πρεσπών, πολιτικό θρίλερ σε Σκόπια και ΑθήναΈνα πολιτικό θρίλερ μεταξύ Αθήνας-Σκοπίων αλλά και όλων των ενδιαφερόμενων χωρών, βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες 30 ώρες.

 

Η αναβολή στην αναβολή που σημειώνεται από χθες στη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής της πΓΔΜ, σχετικά με τις τροπολογίες του Συντάγματος και τον συνοδευτικό εφαρμοστικό Νόμο του Συντάγματος, που κατέθεσε η κυβέρνηση της χώρας, προκαλεί αναταράξεις τόσο στη γειτονική χώρα όσο και στην Ελλάδα.

Ο Ζόραν Ζάεφ μετρά τα κουκιά για να περάσει η κρίσιμη συμφωνία και η Αθήνα να παρακολουθεί τις εξελίξεις στα Σκόπια, που αναβάλλουν με τη σειρά τους τις εσωτερικές εξελίξεις στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Ενδεικτικό της κρισιμότητας του ζητήματος είναι ότι η δυσκολία να βρεθούν οι απαιτούμενοι βουλευτές για να περάσει η συμφωνία των Πρεσπών από το Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ ανέβαλε την προγραμματισμένη για σήμερα συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Πάνο Καμμένο. Ο τελευταίος άλλωστε έχει ξεκαθαρίσει ότι περιμένει τις εξελίξεις στη γειτονική χώρα προκειμένου να αποφασίσει τις επόμενες κινήσεις του, οι οποίες φαίνεται να περιλαμβάνουν ακόμη και το ενδεχόμενο αποχώρηση από την κυβέρνηση συνασπισμού με τον ΣΥΡΙΖΑ λόγω της διαφωνίας των ΑΝΕΛ με τη συμφωνία των Πρεσπών.

Μέχρι να αρθεί η εμπλοκή που υπάρχει στην πΓΔΜ είπαμε να αναβάλουμε τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, είπε ο Πάνος Καμμένος στους δημοσιογράφουςπροσερχόμενος στη συνεδρίαση της ΚΟ των ΑΝΕΛ. Ερωτηθείς αν αυτό επηρεάζει την ΚΟ σημείωσε ότι όλα είναι συναρτώμενα.

Ταυτόχρονα ο κ. Καμμένος ερωτηθείς για την εμπλοκή που, όπως είπε, υπάρχει στα Σκόπια, ανέφερε ότι δεν μπορούμε να πάμε σε συνάντηση με σενάρια σημειώνοντας ότι είναι σε ανοιχτή επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα.

Το ζήτημα θεωρείται κρίσιμης σημασίας και σε διεθνές επίπεδο και πολιτικοί αξιωματούχοι έχουν τονίσει τη σημασία να περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών. Αποτελεί άλλωστε προϋπόθεση για το μέλλον της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Από την Αθήνα, αναφερόμενη στο Σκοπιανό, η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ επαίνεσε και πάλι τον ρόλο της Ελλάδας και τις «θαρραλέες προσπάθειες» που καταβάλλει, προκειμένου να εξευρεθεί λύση, προς όφελος όχι μόνο της ΓΔΜ, αλλά και της Ελλάδας και της Ευρώπης. Να σημειωθεί βέβαια πως η Μέρκελ και στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου με τον Αλέξη Τσίπρα, μιλούσε θεωρώντας δεδομένη την αλλαγή της ονομασίας της πΓΔΜ.

Λίγο μετά τις 14:00 το μεσημέρι της Παρασκευής έγινε γνωστό πως καθυστερεί και πάλι η έναρξη της συνεδρίασης της Ολομέλειας της Βουλής της πΓΔΜ. Η συνεδρίαση είχε οριστεί για τις 12:00 τοπική ώρα (13:00 ώρα Ελλάδας), όμως δεν έχει ξεκινήσει ακόμη. Ορισμένα ΜΜΕ των Σκοπίων μεταδίδουν ότι η συνεδρίαση θα ξεκινούσε τελικά στις 15:00 τοπική ώρα.

Σύμφωνα με αυτά, η καθυστέρηση οφείλεται σε συνάντηση που έχει ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ με τον αρχηγό του μικρού αντιπολιτευόμενου κόμματος «BESA», Μπιλάλ Κασάμι, προκειμένου να αποσπάσει τη στήριξη των δύο βουλευτών που διαθέτει το κόμμα, σχετικά με τις συνταγματικές τροπολογίες και με τον τρόπο αυτό να εξασφαλίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων (80 στους 120 βουλευτές).

Άλλα ΜΜΕ των Σκοπίων μεταδίδουν ότι ακόμη και χωρίς τη στήριξη των δύο βουλευτών του «BESA», η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ εξασφαλίζει πλειοψηφία δύο τρίτων στη Βουλή. Ωστόσο, όλες αυτές οι πληροφορίες δεν επιβεβαιώνονται επίσημα.

Η «συμβιβαστική φόρμουλα»

ΜΜΕ των Σκοπίων μεταδίδουν ότι φαίνεται πως έχει βρεθεί μία συμβιβαστική φόρμουλα για το θέμα της υπηκοότητας, που αποτελεί «αγκάθι», και η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ εξασφαλίζει την απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων στη Βουλή, σχετικά με την τροποποίηση του Συντάγματος της χώρας.

Ο Ζάεφ είχε χθες εντατικές διαβουλεύσεις με το μικρό αντιπολιτευόμενο αλβανικό κόμμα «BESA», που διαθέτει δύο βουλευτές, προκειμένου να βρεθεί μία τεχνική διατύπωση σε ό,τι αφορά τo άρθρο του εφαρμοστικού Νόμου του Συντάγματος για την υπηκοότητα, η οποία θα επιτρέψει την στήριξη των συνταγματικών τροπολογιών από το «BESA» και την επίτευξη της απαιτούμενης πλειοψηφίας δύο τρίτων.

«Αυτό που ζητά το "BESA" είναι μέσα από τη διατύπωση για την υπηκοότητα, "μακεδονική/πολίτες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας", να μην δημιουργείται η εντύπωση πως οι Αλβανοί, οι Τούρκοι, οι Σέρβοι, οι Βλάχοι, οι Ρομά και οι άλλοι στη χώρα θα γίνουν Μακεδόνες. Αυτή είναι η ουσία. Εξετάζονται οι τεχνικές πτυχές για την εξεύρεση λύσης» εξήγησε ο Ζόραν Ζάεφ.

Η πρόταση της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ όσον αφορά την υπηκοότητα είναι να αποδίδεται αυτή ως «μακεδονική / πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας». Το BESA κατέθεσε πρόταση σύμφωνα με την οποία «για τους πολίτες αλβανικής εθνοτικής καταγωγής, στις κανονιστικές αποφάσεις και τις άλλες πράξεις των κρατικών οργάνων, η υπηκοότητα στην μακεδονική γλώσσα θα αναφέρεται ως «μακεδονική/πολίτες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας», στην αλβανική γλώσσα θα αναφέρεται ως «της Μακεδονίας / πολίτες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» και στα αγγλικά ως «Macedonian / citizen of the Republic of North Macedonia».