Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 -

Στο κενό οι συζητήσεις για άνοιγμα των τελωνείων



Μπορεί οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλήνων και Βούλγαρων να συνεχίζονται με αμείωτη ένταση στα τελωνεία του Προμαχώνα και της Εξοχής, στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, αλλά η κατάσταση παραμένει ίδια για τρίτη συνεχόμενη ημέρα σήμερα, με τους διερχόμενους οδηγούς εκατέρωθεν να παραμένουν εγκλωβισμένοι.

Όπως επισήμαναν μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων τα μέλη των συντονιστικών επιτροπών των μπλόκων σε Προμαχώνα και Εξοχή, Γιάννης Τουρτούρας και Βασίλης Καστίδης αντίστοιχα, «η βουλγάρικη πλευρά μάς ζητά να αποσύρουμε εντελώς τα τρακτέρ μας από τα σημεία και μόνο τότε θα ομαλοποιηθεί η κυκλοφορία. Αυτό όμως δεν γίνεται να συμβεί».

Μάλιστα τόνισαν ότι στις διαπραγματεύσεις τους από την ελληνική πλευρά κατατέθηκε η πρόταση να ανοίξουν τα τελωνεία για όσες ώρες χρειαστεί προκειμένου να αποφορτιστεί εντελώς η κίνηση και στις δύο πλευρές, κάτι που ωστόσο όπως σημείωσαν «δεν έγινε αποδεκτό από τη βουλγάρικη πλευρά»

«Σε συζητήσεις που είχαμε το πρωί με τη βουλγαρική πλευρά, μας ενημέρωσαν ότι όχι μόνο δεν θα επιτρέπουν σε κανέναν την είσοδο επί βουλγαρικού εδάφους, αλλά ανά τακτά χρονικά διαστήματα θα σταματούν και αυτούς που πεζοί θα προσπαθήσουν να βρεθούν στην γειτονική χώρα» ανέφερε ο κ. Καστίδης.

Υπενθυμίζεται ότι στα τελωνεία, επί ελληνικού εδάφους, οι συμμετέχοντες στα μπλόκα δίνουν τρόφιμα και ποτά στους εγκλωβισμένους, ενώ στα σημεία βρίσκονται και μονάδες, για την αντιμετώπιση έκτακτων ιατρικών περιστατικών.