Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Στο έλεος του «Ξενοφώντα» η Ελλάδα



Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η κακοκαιρία «Ξενοφών», η οποία πλήττει από την Τρίτη το μεγαλύτερο μέλος της Ελλάδας, έχοντας ως κύρια χαρακτηριστικά τους θυελλώδεις ανέμους και την κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας.

Είναι ενδεικτικό ότι το πρωί της Τρίτης, ο υδράργυρος στη βόρεια Ελλάδα κατέγραψε βουτιά 12 βαθμών Κελσίου σε σχέση με τη Δευτέρα.

Για την Τετάρτη, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία αναμένει περαιτέρω ενίσχυση των ανέμων, κυρίως στο Αιγαίο και τη δυτική Ελλάδα, όπου οι άνεμοι θα πνέουν με ένταση έως 9 και τοπικά 10 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα υποχωρήσει και στις νότιες περιοχές της χώρας, ενώ από την Πέμπτη, αναμένεται να εκδηλωθούν ισχυρές βροχοπτώσεις, κυρίως στα ανατολικά ηπειρωτικά και το νότιο Αιγαίο.

Κλειστά τα σχολεία στις Κυκλάδες

Εξαιτίας των ισχυρών ανέμων, οι δημοτικές αρχές σε Μύκονο, Τήνο και Άνδρο αποφάσισαν για την Τετάρτη το «κλείσιμο» όλων των σχολικών μονάδων, με στόχο την ασφάλεια των μαθητών.

Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια

Τα πλοία αναμένεται να παραμείνουν «δεμένα» και την Τετάρτη, καθώς η ένταση των ανέμων αναμένεται να καταγράψει περαιτέρω ενίσχυση.

Την Τρίτη, από τον Πειραιά δεν εκτελέστηκε κανένα δρομολόγιο του «Super Jet» για Σέριφο, Φολέγανδρο, Σαντορίνη, Ίο, Σίφνο και Μήλο. Επίσης, «δεμένο» έμεινε και το πλοίο «Διαγόρας» για Καβάλα, Λήμνο, Μυτιλήνη Χίο, Βαθύ, Φούρνοι, Αγ. Κήρυκο και Πάτμο.

Τα προγραμματισμένα δρομολόγιά τους δεν εκτέλεσαν, επίσης, τα επιβατηγά πλοία «Πρέβελης» για Ρόδο, Χάλκη, Διαφάνι, Κάρπαθο, Κάσο, Ανάφη Θήρα και «Νήσος Ρόδος» για Χίο και Μυτιλήνη.

Από το Λαύριο, τέλος, δεν εκτελέστηκε το δρομολόγιο για Κέα, ενώ κλειστές παρέμειναν οι γραμμές Πέραμα - Παλούκια Σαλαμίνας, Αρκίτσα - Αιδηψός και Πρίνος - Καβάλα.

Προβλήματα στην Αττική

Η πυροσβεστική υπηρεσία κλήθηκε, σε πολλές περιπτώσεις, να συνδράμει στην απομάκρυνση κλαδιών και κορμών δέντρων που κατέπεσαν, εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων.

Οι κλήσεις αφορούσαν διάφορες περιοχές του Λεκανοπεδίου, και ενδεικτικά το κέντρο της Αθήνας, το Μαρούσι, το Χαλάνδρι, τη Νέα Ιωνία, το Περιστέρι, το Ηράκλειο, την Καλλιθέα και τον Άγιο Δημήτριο.