Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Στις Βρυξέλλες ο Τσίπρας - Θα προσπαθήσει να πείσει τους Ευρωπαίους για άμεσες λύσεις σε προσφυγικό και οικονομία



Το διπλό μέτωπο που έχει ανοίξει με προσφυγικό και οικονομία, θα προσπαθήσει να κλείσει ο Αλέξης Τσίπρας στις Βρυξέλλες. Ο Ελληνας πρωθυπουργός, αναχωρεί το μεσημέρι για τη Βελγική πρωτεύουσα, όπου και θα έχει σειρά από κρίσιμες επαφές με Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους.

Πρώτος «σταθμός» το τετ α τετ στις 6.30 το απόγευμα με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζ. Κλ. Γιούνκερ. Βασικό αντικείμενο της συζήτησης των δύο αντρών είναι η πορεία της ελληνικής οικονομίας καθώς και η αποτίμηση των έως τώρα διαβουλεύσεων. 
Η Αθήνα δεν κρύβει, άλλωστε, την αγωνία της να ολοκληρωθεί όσο πιο γρήγορα γίνεται η αξιολόγηση, ενώ μόλις χθες ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Β. Ντομπρόβσκις, είπε ότι υπάρχει πολλή δουλειά ακόμη για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων. 

«Στον αέρα» η επιστροφή των θεσμών
Ενδεικτική, πάντως, των προθέσεων της κυβέρνησης στο σκληρό πρέσινγκ που δέχεται από τους θεσμούς, κυρίως από το Ταμείο, ήταν η δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου. «Η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να τηρήσει τη Συμφωνία που υπέγραψε τον Ιούλιο, αλλά δεν είναι διατεθειμένη να πάει ούτε βήμα πίσω πέρα από αυτή», τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Όλγα Γεροβασίλη. 

Όσο για την επιστροφή του κουαρτέτου, η κ. Γεροβασίλη το άφησε ανοικτό, αποφεύγοντας να ανακοινώσει ακριβή ημερομηνία. Αντιθέτως, εκτίμησε  ότι θα επιστρέψουν «σε σύντομο χρονικό διάστημα». Το πιο πιθανό πάντως, είναι από την επόμενη εβδομάδα να επαναληφθούν οι διαπραγματεύσεις.

Το πρόγραμμα του Αλέξη Τσίπρα στις Βρυξέλλες 

  • Την Πέμπτη, 18 Φεβρουαρίου, ο πρωθυπουργός στις 11.00 θα συμμετάσχει στην τριμερή συνάντηση Ελλάδας-Γερμανίας-Τουρκίας.
  • Στις 12.00 θα συμμετάσχει σε συνάντηση με θέμα την συνεργασία με την Τουρκία. Θα λάβουν μέρος 10 κράτη-μέλη, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και η Τουρκία.
  • Στις 15.45 θα έχει διμερή συνάντηση με τον Τσέχο πρωθυπουργό Μπόχουσλαβ Σόμποτκα.
  • Στις 16.00 στην πρώτη συνεδρίαση εργασίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου 
  • Στην Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου, στις 10.00 θα συμμετάσχει στην δεύτερη συνεδρίαση εργασίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Τριμερής με... χαμηλές προσδοκίες
Με φόντο τα παραπάνω, σχεδιάζονται οι επαφές του πρωθυπουργού. Αύριο, και πριν από την κρίσιμη συνάντηση Κορυφής, ο κ. Τσίπρας θα συμμετάσχει στην κρισιμότατη τριμερή με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου. 

Κυβερνητικές πηγές επιβεβαιώνουν ότι η Αθήνα θα επιμένει στην ανάγκη η γείτονα να υλοποιήσει  τις δεσμεύσεις της, καθώς θεωρεί «κλειδί» την Τουρκία για τη διαχείριση του προσφυγικού. Εξαιρετικά σημαντική, είναι και η 11μερής μίνι-σύνοδος των Ευρωπαίων ηγετών με τη συμμετοχή της Τουρκίας. 

Κεντρικό αίτημα της Ελλάδας, τέλος, είναι τα σύνορα να παραμείνουν ανοικτά και τα προβλήματα να μη λύνονται με  λογικές περιχαράκωσης που οδηγούν σε αδιέξοδο.