Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Στην ψηφιακή εποχή μπαίνει η ελληνική δικαιοσύνη



Μεγάλο βήμα προς τα εμπρός για τη δικαιοσύνη χαρακτήρισαν οι υπουργοί Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Σταύρος Κοντονής και Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς την Β φάση ψηφιακής διαχείρισης αστικών και ποινικών υποθέσεων.

Στόχος η αναβάθμιση και επιτάχυνση του έργου της δικαιοσύνης, η ταχύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και η εξοικονόμηση πόρων.

Πρόκειται για ένα έργο συνολικού ύψους 44 εκατομμυρίων ευρώ το οποιο αναμένεται να υλοποιηθεί μεσα στα επόμενα δυο χρόνια.

Οι δυο υπουργοί υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας για την ανάπτυξη δράσεων, σχετικών με την εισαγωγή και αξιοποίηση σύγχρονων τεχνολογικών εργαλείων στη διαδικασία απονομής της Δικαιοσύνης.

Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, ανακοινώθηκε μία σειρά από έργα, όπως προέκυψαν από τη συνεργασία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και της Γενικής  Γραμματείας Ψηφιακής Πολιτικής του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, με στόχο την αναβάθμιση της λειτουργίας της δικαστικής διαδικασίας, την εξοικονόμηση πόρων, την ενίσχυση της διαφάνειας και την τόνωση της επιχειρηματικότητας μέσω της ταχύτερης εξυπηρέτησης των υποθέσεων.

Συγκεκριμένα, το πρώτο έργο, με προϋπολογισμό 24,1 εκατ. ευρώ (χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ 2014-2020), αφορά στην αναβάθμιση του υπάρχοντος πληροφοριακού συστήματος διαχείρισης δικαστικών υποθέσεων στα πολιτικά και ποινικά δικαστήρια της χώρας. Πρόκειται για τη β’ φάση υλοποίησης του έργου «Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Δικαστικών Υποθέσεων», όπου εξασφαλίζεται και η διαλειτουργικότητά του με συστήματα άλλων φορέων του Δημοσίου, καθώς και με ευρωπαϊκά συστήματα. Στην α΄ φάση, που αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο του 2018, η ψηφιοποίηση της Πολιτικής και Ποινικής διαδικασίας εφαρμόστηκε σε 41 φορείς, στις εφετειακές περιφέρειες Αθηνών, Πειραιά, Θεσσαλονίκης και Χαλκίδας, ενώ στη β’ φάση, το έργο θα επεκταθεί στο σύνολο των δικαστικών φορέων της χώρας.

Το δεύτερο έργο έρχεται να συμπληρώσει τα κενά που υπάρχουν στη δικαστική διαδικασία, μέσα από δύο δράσεις, συνολικού προϋπολογισμού 19,5 εκατ. ευρώ (χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους).

Η δράση «Ολοκληρωμένες Υπηρεσίες τηλεδιάσκεψης σε δικαστήρια και σωφρονιστικά καταστήματα» δίνει τη δυνατότητα της απομακρυσμένης εξέτασης μαρτύρων και κατηγορουμένων, οδηγώντας στην εξοικονόμηση πόρων και την ποιοτική αναβάθμιση του έργου της Δικαιοσύνης, στη διευκόλυνση της προστασίας των μαρτύρων και στην επιτάχυνση του ανακριτικού έργου.

Με τη δράση «Υπηρεσίες ενημέρωσης της πορείας των πινακίων και των εκθεμάτων των Δικαστηρίων», βελτιστοποιείται το πληροφοριακό σύστημα για τη δημοσίευση στο διαδίκτυο, σε πραγματικό χρόνο, της πορείας των πινακίων και των δικαστικών υποθέσεων και η άμεση ενημέρωση των ενδιαφερόμενων (δικηγόροι, πολίτες κ.λπ.). Επιπλέον, προβλέπεται η ανάπτυξη ειδικών εφαρμογών που θα λειτουργούν σε ηλεκτρονικές συσκευές (smart phones, tablets, κ.ά.) είτε μέσω δικτύου κινητής τηλεφωνίας είτε μέσω ασύρματου δικτύου, που θα εγκατασταθεί σε συγκεκριμένους χώρους των δικαστηρίων.

Τα έργα αυτά θεωρούνται κομβικής σημασίας στον επιχειρησιακό σχεδιασμό του ΥΔΔΑΔ, διότι με την χρήση τεχνολογιών της πληροφορίας ενισχύεται η αποτελεσματικότητα και η διαφάνεια του Δικαστικού Συστήματος, γεγονός που επιδρά θετικά στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στην χώρα μας μέσω της επιτάχυνσης των διοικητικών διαδικασιών. Με τον τρόπο αυτό θεραπεύονται χρόνιες ελλείψεις της διοικητικής διαδικασίας και η χώρα μας συμβαδίζει με τις βέλτιστες πρακτικές των υπολοίπων Ευρωπαϊκών Κρατών.

Ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, κ. Νίκος Παππάς, ανέφερε σχετικά: «Με τη συμφωνία που υπογράφουμε σήμερα μαζί με τον Σταύρο Κοντονή, ενισχύουμε ένα κομμάτι συμπαγές και ενιαίο, αυτό της Ψηφιακής Πολιτικής της χώρας. Έχουμε φύγει άλλωστε από τον αστερισμό, κατά τον οποίο σχεδιάζονταν ψηφιακά έργα χωρίς πρόβλεψη για διαλειτουργικότητα και τα οποία αφήνονταν στην τύχη τους. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε, επίσης, ότι ο ρυθμός απόδοσης της Δικαιοσύνης βρίσκεται στην κορυφή των δεικτών, που μετρούν τις παραμέτρους των αναπτυξιακών δυνατοτήτων μιας χώρας. Καλούμε τους ανθρώπους της Δικαιοσύνης να αξιοποιήσουν στο έπακρο τη νέα τεχνολογία και τα έργα που ετοιμάζουμε, ειδικά όταν αυτά έχουν γίνει με χρήματα του ελληνικού λαού».

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κ. Σταύρος Κοντονής τόνισε:

«Οι δράσεις που υλοποιούνται σε συνδυασμό με τα ήδη δρομολογημένα έργα συνιστούν μεγάλες τομές στη λειτουργία της ελληνικής Δικαιοσύνης. Είναι σημαντικό να παραμερίσουμε τυχόν επιφυλάξεις, να αντιμετωπίσουμε με τόλμη τις νέες προκλήσεις και να αξιοποιήσουμε τις τεράστιες δυνατότητες που μας παρέχει η τεχνολογία. Με την εφαρμογή των δράσεων αυτών η εικόνα της καθημερινότητας της δικαστικής διαδικασίας θα αλλάξει ριζικά προς όφελος όλων των παραγόντων της δίκης και ιδιαίτερα των πολιτών».