Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Στη Βόλβη 2.000 πρόσφυγες και μετανάστες - Ενισχύονται οι αστυνομικές δυνάμεις στην περιοχή



Στη δομή του Βαγιοχωρίου του δήμου Βόλβης μεταφέρθηκαν οι 760 πρόσφυγες και μετανάστες από τον Πειραιά. Οι πρώτοι 160 έφτασαν στις 8.00 το πρωί ενώ οι υπόλοιποι 500 τις απογευματινές ώρες στην δομή που έχει δυναμικό φιλοξενίας μέχρι 800 άτομα.

Όπως δηλώνει στο grtimes.gr ο δήμαρχος Βόλβης, Διαμαντής Λιάμας, πρόκειται για ευάλωτο πληθυσμό, με οικογένειες και παιδιά, αφγανικής καταγωγής.

Όλοι τους έχουν τοποθετηθεί σε κοντέινερ -132 στον αριθμό τους- τα οποία περιλαμβάνουν τρεις κουκέτες το καθένα και διεκδικούν μια καλύτερη συνθήκη ζωής, από εκείνη της Μόριας Λέσβου, όπου η κατάσταση ήταν ασφυκτική λόγω υπεράριθμων μεταναστών στο ΚΥΤ. Στο Βαγιοχώρι η δομή είναι σχετικά σύγχρονη και εξοπλισμένη, αφού επαναλειτούργησε την Άνοιξη.

«Η δομή άνοιξε για πρώτη φορά το 2016, κατόπιν αιτήματος από το Υπουργείο Άμυνας, αλλά λόγω κακών καιρικών συνθηκών που ήταν απάνθρωπες για τους μετανάστες έκλεισε τον χειμώνα του 2017. Εμείς τα πρώτα χρόνια ήμασταν θετικοί, αλλά λόγω των απάνθρωπων συνθηκών την επόμενη φορά είπαμε όχι, καθώς δεν άλλαζαν οι συνθήκες και δεν τηρούνταν η υπόσχεση ότι θα δοθούν ανταποδοτικά για τις τοπικές κοινωνίες που φιλοξενούν τις δομές» αναφέρει ο δήμαρχος Βόλβης.

Περίπου 2.000 μετανάστες - πρόσφυγες φιλοξενούνται στον δήμο Βόλβης – Πολλά προβλήματα στα Βρασνά

Αυτή την στιγμή συνολικά 2.000 πρόσφυγες και μετανάστες, διανέμονται σε διάφορες περιοχές. Εκτός από τους 760 του Βαγιοχωρίου, άλλοι 1.000 βρίσκονται στον οικισμό των Λουτρών σε καταλύματα, που έχουν νοικιαστεί από το πρώην υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και άλλοι 250 μένουν σταθερά από πέρυσι στην παραλία των Βρασνών, σε καταλύματα.

«Είναι μεγάλος ο πληθυσμός για τα δεδομένα της περιοχής. Θεωρούμε απαραίτητο το να ενισχυθούν οι δομές κυρίως με αστυνομικές δυνάμεις, γιατί το αίσθημα της ανασφάλειας είναι μεγάλο» δηλώνει ο κ. Λιάμας, τονίζοντας πως στη διάρκεια της καλοκαιρινής σεζόν υπήρξαν πολλά κρούσματα διαρρήξεων.

«Είναι έντονες οι διαμαρτυρίες για βανδαλισμούς και διαρρήξεις από τους κατοίκους που παραθερίζουν στα σπίτια τους. Επίσης, οι συνέπειες στον τουρισμό είναι αρνητικές. Στα πέριξ των κατοικιών όπου διέμεναν μετανάστες υπήρξαν πολλές ακυρώσεις και μειώσεις τιμών από ταξιδιωτικούς πράκτορες» εξηγεί ο ίδιος.

Ενίσχυση αστυνομικών δυνάμεων στο Βαγιοχώρι από σήμερα – Ελλείψεις στις μονάδες υγείας

«Εμείς σαν δήμος δεν έχουμε κάποια ουσιαστική εμπλοκή με τις διαδικασίες, ωστόσο επικοινώνησαν σήμερα μαζί μου από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και με ενημέρωσαν ότι η ελληνική αστυνομία θα είναι παρούσα σε όσα συμβαίνουν. Με πήρε επίσης και ο Αστυνομικός Διευθυντής Θεσσαλονίκης, κ. Μαυρόπουλος και με ενημέρωσε ότι έχουν ήδη σταλεί επιπλέον αστυνομικοί στο Βαγιοχώρι, πράγμα το οποίο διαπίστωσα κι εγώ» λέει ο κ. Λιάμας.

Αυτό που συνεχίζει όμως να παραμένει άλυτο είναι το κομμάτι που αφορά στις μονάδες υγείας, αφού το πλησιέστερο κέντρο υγείας στη Νέα Μάδυτο, έχει στη διάθεσή του προσωπικό που αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες των κατοίκων της περιοχής, πόσο μάλλον τις ανάγκες ευάλωτων πληθυσμών, όπως οι μετανάστες. Την ίδια στιγμή, το ασθενοφόρο του κέντρου υγείας, λόγω έλλειψης προσωπικού, δεν λειτουργεί όλο το 24ωρο.