Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Στη Μόρια των 10 χιλιάδων...



Όποιος προσπαθεί να μπει στον καταυλισμό της Μόριας, έξω από το περιφραγμένο Κέντρο, όπου ζουν πάνω από 4.000 νεοεισερχόμενοι αιτούντες άσυλο, συναντά αδιέξοδο. Δεν υπάρχουν διάδρομοι. Μια πόλη μέσα σε ελαιώνες.

Οι «κάτοικοι» έχουν μετατρέψει τις αυγοθήκες σε χαλιά για να μην πατούν στις λάσπες, καθώς εκατοντάδες σκηνές και πρόχειρα παραπήγματα από τελάρα έχουν στηθεί σε ελαιοκτήματα σε έναν χώρο που επεκτείνεται και επεκτείνεται αφού το περιφραγμένο Κέντρο δεν μπορεί να φιλοξενήσει 10 χιλιάδες ανθρώπους. Μια παραγκούπολη. 

Μας ρωτάνε αρκετοί φίλοι κάθε φορά που γυρνάμε από κει. Πώς ήταν; Τραγικά; Αντε να βρεις λόγια. Η απίστευτη θέληση για ζωή, η απίστευτη χαρά που επιβίωσαν από τη θάλασσα, δίνει φοβερή δύναμη στις εκατοντάδες οικογένειες αυτής της παραγκούπολης. Μπορεί ένας τόνος από σκουπίδια να είναι 10 πόντους από εκεί που γέρνουν το προσκεφάλι τους. Όμως οι κανόνες είναι κανόνες. Δεν βρωμίζουν τη σκηνή με τα παπούτσια. Θα περιμένουν στην ουρά για να πλυνουν κάθε σκεύος και ρούχο τους. Αν έρθει η καταιγίδα όμως όλα θα καταρρεύσουν. Και οι άνθρωποι θα ξανασηκωθουν αλλά τα μωρά που θ ανεβάζουν πυρετό ποιος θα τα κοιτάξει;  Σήμερα τα μωρά που αρρωσταίνουν ποιος τα φροντίζει; 

Ο Enaiat Khoshei, 15 χρονών από το Αφγανιστάν βρίσκεται εδώ και δύο μήνες στη Λέσβο με τους γονείς και τα δύο αδέρφια του, και ο προορισμός τους είναι στη Γερμανία, όπου βρίσκονται ήδη συγγενείς τους. «Μένουμε σε μια πρόχειρη σκηνή, όπου μένουν 4 οικογένειες και συνολικά 12 άνθρωποι. Ο πατέρας μου έχει πρόβλημα με την καρδιά του και δεν μπορεί ποτέ να δει τον γιατρό».

Μόνο 2 γιατροί!

Μόνο δύο γιατροί υπάρχουν στο ΚΥΤ Μόριας από τις 19 Αυγούστου, όπου έληξαν οι κρατικές συμβάσεις- για 10 χιλιάδες ανθρώπους. «Βλέπουμε τα παιδιά να βρίσκονται παντού μέσα στα χώματα και τις λάσπες, καρκινοπαθείς που δεν προλαβαίνουμε να εξυπηρετήσουμε, γυναίκες που δεν έχουν ούτε μία σκιά για να θηλάσουν» λέει ο συντονιστής του ΚΕΕΛΠΝΟ, Παρασκευάς Μόσχου στο «Ν». Ο κ. Μόσχου εκτιμά ότι 6 χιλιάδες αιτούντες άσυλο δεν έχουν περάσει από ιατρική καταγραφή: «Πρόσφυγες, εργαζόμενοι και οι κάτοικοι της Λέσβου είναι εκτεθειμένοι σε λοιμώδη και ψυχιατρικά νοσήματα, καθώς δεν προλαβαίνουμε να εξετάσουμε δύο γιατροί τόσους ανθρώπους».

Το ΚΕΕΛΠΝΟ διαθέτει μόνο δύο γιατρούς, οι οποίοι δεν επιφορτίζονται μόνο με την ιατρική καταγραφή των νεοεισερχομένων, έχουν να εκδώσουν την κάρτα υγείας στους φιλοξενούμενους, να καταγράψουν τις ευάλωτες περιπτώσεις, που θα μπορούν να ταξιδέψουν στην ενδοχώρα, αλλά έχουν να αντιμετωπίσουν και τα καθημερινά εκατοντάδες περιστατικά: «Μετά το πρόγραμμα Philos1 όπου είχαν προσληφθεί 40 γιατροί, μετά τη λήξη των συμβάσεων στις 19 Αυγούστου βρισκόμαστε μόνο δύο γιατροί και δύο οδηγοί, οι οποίοι δεν έχουν και ασθενοφόρο να οδηγήσουν!».

 

Η σύνθεση του πληθυσμού

Στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας φιλοξενούνται 10.241 αιτούντες άσυλο: το 73% είναι από το Αφγανιστάν, το 12% από το Κονγκό και το 8% από τη Συρία. Τα παιδιά εκτιμώνται πάνω από 2,5 χιλιάδες και οι ανήλικοι ασυνόδευτοι είναι 688, σύμφωνα με τα στοιχεία του αναπληρωτή Διοικητή του ΚΥΤ Μόριας, Δημήτρη Βαφέα. Την Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου αναμένεται να μεταφερθούν 1.000 αιτούντες άσυλο χωρίς γεωγραφικό περιορισμό σε καταυλισμό προσφύγων στη Νέα Καβάλα.

«Σε έναν χώρο δυναμικότητας 3.000 ανθρώπων, υπάρχουν πάνω από 10.000. Δεν έχουμε πουθενά χώρο να τους παραλάβουμε και να γίνει η καταγραφή τους» λέει στο «Ν» ο πρόεδρος της Περιφερειακής Επιτροπής των Εργαζομένων του ΚΥΤ Μόριας, Βασίλης Ντάβας. Την ίδια ώρα, οι εργαζόμενοι δυσανασχετούν επειδή «η αστυνομική δύναμη και παρουσία παραμένει ίδια όταν το ΚΥΤ φιλοξενούσε 4.000 άτομα. Είναι άμεση η αναγκαιότητα ενίσχυσης και ανασχεδιασμού του σχεδίου της αστυνομίας». Ο κ. Ντάβας επεσήμανε και το πρόβλημα της διερμηνείας, καθώς στην υπηρεσία ασύλου δεν υπάρχει σταθερό προσωπικό μεταφραστών, δυσχεραίνοντας την εργασία στην υπηρεσία.

Βίντεο - Μοντάζ: Παναγιώτης Μπαλάσκας 

Ρεκόρ από την κοινή δήλωση ΕΕ- Τουρκίας

Ο υπεύθυνος επικοινωνίας Λέσβου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Θοδωρής Αλεξέλλης διαπιστώνει ότι ο Ιούλιος ήταν ο μήνας με τον μεγαλύτερο αριθμό αφίξεων από την εφαρμογή της κοινής δήλωσης Ε.Ε. – Τουρκίας (Μάρτιος 2016), «ενώ τον Αύγουστο ο αριθμός αυτός ήδη ξεπεράστηκε, με περισσότερες από 3.600 αφίξεις μόνο στη Λέσβο». Οι 546 επιβαίνοντες σε 13 βάρκες την Πέμπτη είναι «η μεγαλύτερη ταυτόχρονη άφιξη εδώ και τρία χρόνια». Ο αριθμός αυτός δεν πλησιάζει βέβαια τα επίπεδα του 2015, προσθέτει, αλλά λαμβάνοντας υπόψη τον ήδη υπάρχοντα υπερσυνωστισμό στα ΚΥΤ, τις δυσμενείς συνθήκες διαβίωσης και τον μικρό αριθμό αναχωρήσεων, η κατάσταση γίνεται εξαιρετικά δύσκολη. «Πρέπει άμεσα να αρχίσουν να μεταφέρονται άτομα σε κατάλληλα καταλύματα στην ηπειρωτική χώρα, προτεραιοποιώντας τις ευάλωτες οικογένειες και τους ασυνόδευτους ανήλικους. Η Ύπατη Αρμοστεία είναι έτοιμη να προσφέρει οποιαδήποτε στήριξη είναι απαραίτητη στην Ελληνική κυβέρνηση» καταλήγει.

Πηγή: stonisi