Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

ΣτΕ: Σενάρια αναβολής της αυριανής διάσκεψης για τις άδειες μετά την ασθένεια δικαστή



Νέα, απρόσμενη διάσταση προσλαμβάνει το φλέγον θέμα της διάσκεψης της διευρυμένης Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, κεκλεισμένων των θυρών, για τις τηλεοπτικές άδειες, καθώς εκφράζονται σενάρια, φόβοι και ανησυχίες λόγω της ξαφνικής νοσηλείας, στην εντατική νοσοκομείου, του συμβούλου Επικρατείας Αριστόβουλου-Γεώργιου Βώρου μετά από καρδιακό επεισόδιο και την τοποθέτηση stent λόγω απόφραξης αρτηρίας.

Το γεγονός της ασθένειας του κ. Βώρου, ο οποίος συμμετείχε στην επίμαχη διάσκεψη, από μόνο του δεν σηματοδοτεί εξελίξεις, καθώς υπάρχουν ήδη στη σύνθεση της Ολομέλειας του ΣτΕ  δύο αναπληρωματικοί σύμβουλοι, οι οποίοι μπορούν -κατ' αρχήν- να καλύψουν το κενό που δημιουργήθηκε, αφού για το σκοπό αυτό είναι και αναπληρωματικοί.

Διευκρινίζεται ότι η ασθένεια του κ. Βώρου είναι γεγονός και δεν επιδέχεται παρερμηνείας. Όμως, τα σενάρια μετά τις τελευταίες εξελίξεις πυροδοτούν ένα αρνητικό κλίμα.
         
Όπως έλεγαν έμπειροι δικαστές, δεν αποκλείεται να τεθούν και άλλα ζητήματα κατά την έναρξη της αυριανής διάσκεψης (εκτός των καθαρά νομικών), έτσι ώστε να οδηγηθεί σε επ' αόριστον αναβολή. Άλλοι, δε, κάνουν ένα ακόμα βήμα και δεν αποκλείουν την επανασυζήτηση της υπόθεσης στο ακροατήριο και φυσικά την επάνοδό της σε μηδενικό χρονικό σημείο.
         
Μάλιστα, δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να τεθεί ζήτημα για τον δικαστή που συμμετέχει στην  αυριανή διάσκεψη και ο υπουργός Δικαιοσύνης διέταξε σήμερα την διενέργεια έλεγχου (πειθαρχικού και ποινικού) για τη  διαρροή προσωπικών δεδομένων, κ.λπ. στον ηλεκτρονικό Τύπο και την εμπλοκή του σε υπόθεση σπουδάστριας της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών το έτος 2014.
         
Οι ίδιοι δικαστές δεν έκρυβαν τον θαυμασμό τους για το τυχαίο γεγονός να δημοσιοποιηθούν στον κατάλληλο χρόνο (ενώ ήταν από μεγάλο χρονικό διάστημα γνωστά) προσωπικά δεδομένα και ενέργειες του δικαστικού λειτουργού που συμμετέχει στη σύνθεση της Ολομέλειας που εξετάζει το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών, αλλά και για τη σημερινή ανακοίνωση του υπουργού Δικαιοσύνης Νικολάου Παρασκευόπουλου για τη διενέργεια έλεγχου (πειθαρχικού και ποινικού) σε βάρος του συγκεκριμένου δικαστικού λειτουργού, αλλά και κάθε άλλου εμπλεκόμενου.
         
Ο εν λόγω ελεγχόμενος δικαστής, σύμφωνα με τον ηλεκτρονικό Τύπο, έδειξε το 2014 έντονο ενδιαφέρον για σπουδάστρια της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών, η οποία στη συνέχεια εισήλθε ως δικαστής στο ΣτΕ.
         
Όπως όλα δείχνουν, η αυριανή διάσκεψη θα είναι καθοριστική τόσο για την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών όσο και για το κύρος του ΣτΕ.