Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Στα αποτελέσματα των τραπεζών τα βλέμματα της αγοράς



Με τις ανακοινώσεις Eurobank και Τράπεζας Πειραιώς ξεκινά την Τετάρτη το απόγευμα, μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης στο Xρηματιστήριο, η δημοσιοποίηση των οικονομικών καταστάσεων του β΄ τριμήνου του 2017 στον τραπεζικό κλάδο, για να ακολουθήσουν την Πέμπτη Εθνική τράπεζα, Alpha Bank και Attica Bank.

Το ενδιαφέρον των αναλυτών θα επικεντρωθεί στις προβλέψεις που αποφάσισαν να διενεργήσουν οι τραπεζικές διοικήσεις, με δεδομένο ότι την υπό εξέταση περίοδο καταγράφηκε επιδείνωση στο μέτωπο των κόκκινων δανείων, λόγω της αβεβαιότητας που προκάλεσαν οι παρατεταμένες διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές για το κλείσιμο της β΄ αξιολόγησης.

Στις τηλεδιασκέψεις που θα ακολουθήσουν τις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων οι επικεφαλής των τεσσάρων συστημικών ομίλων αναμένεται να ερωτηθούν για τις προοπτικές αποκλιμάκωσης των προβληματικών χορηγήσεων τα επόμενα τρίμηνα, μετά την ενεργοποίηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών στα τέλη Σεπτεμβρίου και την έναρξη του εξωδικαστικού συμβιβασμού τον περασμένο Αύγουστο.

Επιπλέον θα ζητηθούν πληροφορίες για τις επαφές που πραγματοποιούνται για την πώληση δανειακών χαρτοφυλακίων σε τρίτους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Eurobank βρίσκεται στην τελική ευθεία για τη μεταβίβαση οφειλών από προϊόντα καταναλωτικής πίστης 1,5 δισ. ευρώ σε ξένα funds, ενώ επαφές με ενδιαφερόμενους επενδυτές λεχουν ξεκινήσει και οι υπόλοιπες τράπεζες.

Κατά τα άλλα, στα αποτελέσματα του β΄ τριμήνου δεν αναμένονται ιδιαίτερες εκπλήξεις με τους αναλυτές να αναμένουν πάνω - κάτω τα ίδια μεγέθη με το α΄ τρίμηνο, εκτός κι αν υπάρξει κάποια μεγάλη μεταβολή στα επίπεδα των προβλέψεων.

Τα μεγέθη που θα ανακοινωθούν αναμένεται να δείξουν πρόοδο στην πλευρά των εξόδων, λόγω της μείωσης του ELA κατά 2,5 δισ. ευρώ περίπου σε τριμηνιαία βάση, της περαιτέρω περικοπής των επιτοκίων καταθέσεων και της υποχώρησης των εξόδων λειτουργίας, καθώς συνεχίζεται η αναδιάρθρωση του δικτύου των τραπεζών και περιορίζονται τα κόστη μισθοδοσίας, λόγω των πρόσφατων προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου και των συνταξιοδοτήσεων.

Από την άλλη πλευρά ωστόσο, τα αποτελέσματα επιβαρύνονται από τη συνεχιζόμενη μείωση του υπολοίπου των δανείων, συνέπεια της πολύ χαμηλής παραγωγής νέων χορηγήσεων, αλλά και από τα μειωμένα επιτόκια που εφαρμόζονται στις ρυθμίσεις.

Μοναδική εξαίρεση αποτελούν τα έσοδα από προμήθειες, τα οποία λόγω της αυξημένης χρήσης των καρτών και των εναλλακτικών δικτύων από τους καταναλωτές, γεμίζουν τα ταμεία των τραπεζών.

Με αυτά τα δεδομένα, εκτιμάται ότι τα καθαρά έσοδα από τόκους και προμήθειες θα παραμείνουν σε τριμηνιαία βάση σταθερά ή θα εμφανίσουν μικρές μεταβολές.