Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 -

Σοβαρό επεισόδιο με τούρκικο ελικόπτερο στο νησί Ρω



Σοβαρό επεισόδιο αργά το βράδυ στη Ρω, όταν ελικόπτερο «αγνώστου ταυτότητας» έκανε χαμηλές διελεύσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξε αντίδραση από τις στρατιωτικές δυνάμεις που βρίσκονται στη περιοχή με αποτέλεσμα το ελικόπτερο να αποχωρήσει άμεσα!

Το “αγνώστου ταυτότητας” ελικόπτερο φυσικά και ήταν τουρκικό.

Το πλήρωμά του θα κατάλαβε ότι τα αντανακλαστικά και οι αντιδράσεις όσων υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις λειτουργούν άψογα.

Οι πληροφορίες λένε ότι η αντίδραση των ελληνικών δυνάμεων ήταν όσο έπρεπε δυναμική και αποτελεσματική. Το επεισόδιο έγινε περίπου στις 23.30 χθες το βράδυ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΙ η ελληνική στρατιωτική φρουρά απάντησε με τροχιοδεικτικά πυρά στον αέρα προκειμένου να απομακρυνθεί το ελικόπτερο, ωστόσο δεν υπάρχει καμία σχετική, επίσημη ενημέρωση. Σε κάθε περίπτωση, αν και η απομάκρυνση αναφέρεται πως οφείλεται στην αντίδραση της ελληνικής δύναμης στην περιοχή, δεν γίνεται αναφορά σε χρήση πυρών.

Στα 200 μέτρα πέταξαν οι Τούρκοι πάνω από την νήσο Ρω

Σε εξέλιξη αυτή την στιγμή έκτακτη σύσκεψη στο γενικό επιτελείο Εθνικής Άμυνας στην σκιά του σοβαρού περιστατικού που σημειώθηκε χθες βράδυ στη Ρω.

Η αντίδραση της ελληνικής πλευράς στο επεισόδιο που σημειώθηκε αργά τη νύχτα της Δευτέρας, όταν τουρκικό ελικόπτερο πραγματοποίησε χαμηλή πτήση περιμετρικά της νήσου Ρω ήταν άμεση ενώ πηγές του Υπουργείου Άμυνας μιλώντας στο kathimerini.gr ανέφεραν πως «το ελικόπτερο δεν έκανε πτήση overflight», που σημαίνει ότι πέταξε κοντά και περιμετρικά στο νησί.

Οι ίδιες πηγές χαρακτηρίζουν το επεισόδιο σύνηθες και αναφέρουν ότι εντάσσεται «στο πλαίσιο της ασφαλούς προκλητικότητας» από την Τουρκία, η οποία όμως θεωρούν ότι «έχει καταλαβει ότι απαντάμε».

Εξάλλου, επισημαίνεται από τις πηγές του υπουργείου ότι εφαρμόστηκαν κατά γράμμα όλοι οι κανόνες εμπλοκής, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Πάνος Καμμένος, ήταν σε συνεχή επικοινωνία από την πρώτη στιγμή με τον αρχηγό ΓΕΣ και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, ενώ ενημερώθηκε και ο πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Αμυνας, μίλησε χθες το βράδυ και με τον αξιωματικό στο φυλάκιο που βρίσκεται στη νήσο Ρω, τον οποίο και συνεχάρη για τα άμεσα αντακλαστικά του και την εφαρμογή των κανόνων εμπλοκής.

Στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας θεωρούν ότι τέτοιου είδους κινήσεις και επεισόδια από την πλευρά της Τουρκίας γίνονται «για εσωτερική κατανάλωση στην Τουρκία» και αναφέρουν πως «δεν προκαλούμε αλλά θα εφαρμόζουμε όλα όσα προβλέπονται».

Για το θέμα έκανε αναφορά ήδη από χθες το βράδυ ο στρατιωτικός αναλυτής Θανάσης Δρούγος.