Παρασκευή 01 Μαρτίου 2024 -

Σοκ για 250 χιλ. καταθέτες - Πιάστηκαν στη «φάκα» και θα πληρώσουν φόροΣτην παγίδα του λεγόμενου καταθεσιολογίου πιάστηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες  περίπου 250.000 φορολογούμενοι.

Πρόκειται για φορολογούμενους, πολλοί από τους οποίους θα υποστούν την ταλαιπωρία να δικαιολογήσουν ποσά που κατέθεσαν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς... την τελευταία 14ετία και τα οποία δεν δικαιολογούνται –σύμφωνα με την ηλεκτρονική διασταύρωση- από τα εισοδήματα που δήλωσαν.
Σύμφωνα με το capital, το "καταθεσιολόγιο" είναι η με ηλεκτρονικό τρόπο σύγκριση "πρωτογενών" καταθέσεων με τα εισοδήματα που δήλωσαν οι φορολογούμενοι.

Το βασικό του πρόβλημα για να προχωρήσει ήταν ότι δεν υπήρχε αξιόπιστο και αποτελεσματικό λογισμικό προκειμένου να τρέξουν οι διασταυρώσεις μεταξύ στοιχείων καταθέσεων που έλαβε το υπουργείο Οικονομικών από τις τράπεζες και των φορολογικών δεδομένων.

Πρόσφατα έγινε η πρώτη συνολική διασταύρωση που έδειξε ενδιαφέροντα αποτελέσματα.
Δημιουργήθηκε μια βάση δεδομένων στην οποία περιελήφθησαν οι καταθέσεις περίπου 1.270.000 καταθετών οι οποίοι περιλαμβάνονται σε όλες τις λεγόμενες λίστες φοροδιαφυγής (π.χ. Λαγκάρντ, Μπόργιανς, εμβασμάτων, μεγαλοκαταθετών). Η βάση αυτή με τη χρήση του νέου λογισμικού διασταυρώθηκε με τα δεδομένα των φορολογικών δηλώσεων των ίδιων καταθετών, διορθωμένη ως προς τις "πρωτογενείς" καταθέσεις, όπως αναφέρθηκε.
Η διασταύρωση αυτή έδειξε ότι σημαντικές αποκλίσεις (χωρίς να διευκρινίζεται από αρμόδιες πηγές ποιο ποσό απόκλισης θεωρείται σημαντικό) εμφανίζονται σε περίπου 250.000 καταθέτες. Στο υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζουν ότι τα αποτελέσματα σε μεγάλο βαθμό θα είναι αξιόπιστα ως προς τη φοροδιαφυγή διότι πρόκειται κυρίως για ελεύθερους επαγγελματίες από κλάδους με υψηλή φοροδιαφυγή (π.χ. γιατρούς, δικηγόρους, κατασκευαστές ακινήτων) .Ωστόσο, δεν αποκλείουν ότι και αρκετοί από όσους πιάστηκαν στα δίχτυα της διασταύρωσης θα μπορέσουν τελικά να δικαιολογήσουν τις αποκλίσεις χωρίς ωστόσο να αποφύγουν την ταλαιπωρία με απανωτές επισκέψεις στην εφορία και το κόστος με την πρόσληψη δικηγόρων κλπ
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η λίστα των 250.000 που έδειξε η διασταύρωση δεν είναι οριστική καθώς στο ΥΠΟΙΚ περιμένουν και στοιχεία από την κεφαλαιαγορά για αγορές χρηματοοικονομικών προϊόντων, αμοιβαίων κεφαλαίων  και παραγώγων.

 

Η διασταύρωση αφορά φορολογικές δηλώσεις και καταθέσεις από το 2002 (έτος εισαγωγής του ευρώ) έως το 2015 και όσοι πιάστηκαν στη διασταύρωση πρόκειται να λάβουν ειδικό ειδοποιητήριο. Τα ειδοποιητήρια, σύμφωνα με το σχεδιασμό του ΥΠΟΙΚ, πρόκειται να σταλούν όταν θεσπιστεί η ρύθμιση για την εθελοντική αποκάλυψη αδήλωτων κεφαλαίων.

Η αποστολή των ειδοποιητηρίων θα λειτουργήσει έτσι ως μέσο πίεσης προκειμένου να ενταχθούν στη ρύθμιση και να εισρεύσει ζεστό χρήμα στα κρατικά ταμεία. Οι Θεσμοί ζητούν να υπάρξουν πολύ υψηλοί συντελεστές φορολόγησης για την ένταξη στη ρύθμιση, οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις φθάνουν ακόμη και στο 120% του ποσού που απεκρύβη!