Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Σκοπιανό: Επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων την Πέμπτη ή τέλος



«Η Πέμπτη θα είναι μια πολύ δύσκολη μέρα», αναφέρουν αρμόδια κυβερνητικά στελέχη ενόψει της συνάντησης Κοτζιά-Νίμιτς-Ντιμιτρόφ στην Ουάσιγκτον, επισημαίνοντας πως τότε ή θα ξαναρχίσουν οι συζητήσεις ή τελειώνει σε αυτή τη φάση η προσπάθεια επίλυσης του ονοματολογικού της ΠΓΔΜ.

Όπως εξηγούν, μετά το πισωγύρισμα των Σκοπίων στο ότι η αποδοχή της ονομασίας erga omnes αφορά μόνο την ονομασία «Μακεδονία του Ίλιντεν», απαιτείται μια κίνηση καλή θέλησης εκ μέρους της γείτονος, ώστε να επανέλθει στο τραπέζι μία από τις τέσσερις ονομασίες που έχει προτείνει ο Μάθιου Νίμιτς ή έστω μία νέα.

Σε διαφορετική περίπτωση, η μετατροπή της διαπραγμάτευσης σε... blame game δεν απέχει πολύ, αν και η βασική εκτίμηση της κυβέρνησης είναι ότι θα βρεθεί κάποιος τρόπος να εκκινήσει ένας νέος κύκλος συζητήσεων την Πέμπτη.

Σε κάθε περίπτωση, στελέχη του Μαξίμου και του υπουργείου Εξωτερικών ξεκαθαρίζουν ότι, τόσο ο αμερικανικός όσο και ο ευρωπαϊκός παράγοντας, δεν πιέζουν την Ελλάδα να προχωρήσει σε περισσότερους συμβιβασμούς, καθώς θεωρούν ότι ήδη η χώρα μας έχει κάνει αρκετά εκ μέρους της.

Αυτό, βεβαίως, δεν σημαίνει ότι η Αθήνα δεν αντιλαμβάνεται τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση των Σκοπίων στην προσπάθεια της να εξασφαλιστεί συναίνεση στο πολιτικό σύστημα της ΠΓΔΜ, μετά και την απόρριψη της αντιπολίτευσης για το erga omnes ακόμη και στην πρόταση για «Μακεδονία του Ίλιντεν», την οποία απηύθυνε προς το εσωτερικό της χώρας του ο Ζόραν Ζάεφ.

Πάντως, σε ό,τι αφορά τη συγκεκριμένη ονομασία, στην κυβέρνηση υπογραμμίζουν ότι ουδέποτε υπήρξε γραπτή ή προφορική συμφωνία του πρωθυπουργού ή άλλου εκπροσώπου της Ελλάδας.

Επισημαίνουν, εξάλλου, ότι το όνομα Μακεδονία του Ίλιντεν δεν γίνεται δεκτό από πολλές πλευρές γιατί δημιουργεί πρόβλημα σε πολλές χώρες των Βαλκανίων.

Σε ό,τι αφορά το γενικότερα το ταξίδι Κοτζιά στις ΗΠΑ, επιβεβαιώνεται το εξαιρετικό επίπεδο των τρεχουσών σχέσεων Ελλάδας - ΗΠΑ.