Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Σφοδρή επίθεση Γεννηματά σε Τσίπρα για το χρέος



«Η θηλιά στο λαιμό των Ελλήνων παραμένει. Ένα μνημόνιο διαρκείας είναι το αποτέλεσμα της περήφανης πολιτικής του κ. Τσίπρα».  Η Φώφη Γεννηματά από το βήμα της εκδήλωσης του Κινήματος Αλλαγής για τη «Βιώσιμη Οικονομία και Ανάπτυξη», αναμένεται να εξαπολύσει αυστηρή κριτική στη συμφωνία για το χρέος αλλά και στην «επικοινωνιακή φιέστα» που έστησε η κυβέρνηση στο Ζάππειο «σε μια ακόμα προσπάθεια να εξαπατήσει τον ελληνικό λαό».

Μνημόνιο διαρκείας χωρίς χρηματοδότηση

Για τους επιτελείς της Χαρ. Τρικούπη με τη συμφωνία οι εταίροι μας « έβαλαν στο συρτάρι το “πρόβλημα Ελλάδα” για κάποιο διάστημα».  «Δυστυχώς», τονίζεται σε ενημερωτικό σημείωμα  του τομέα Επικοινωνίας για τη συμφωνία, «η χώρα με αυτές τις επιλογές καλείται να τρέξει και να πετύχει ανάπτυξη με μια βαριά σιδερένια μπάλα στο πόδι. Είναι καταδικασμένη να σέρνεται αν δεν υπάρξει πολιτική αλλαγή και μια κυβέρνηση σε προοδευτική κατεύθυνση  που μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα και να εξασφαλίσει όρους ανάπτυξης».

Στην παρέμβαση της η κυρία Γεννηματά θα επισημάνει ότι οι αποφάσεις του Eurogroup αποτελούν τους τίτλους τέλους του σεναρίου για «καθαρή έξοδο».  Όπως υπογραμμίζουν οι επιτελείς του Κινήματος Αλλαγής, οι αποφάσεις «περιγράφουν με σαφήνεια ένα μνημόνιο διαρκείας με τη μεγάλη διαφορά ότι δεν περιλαμβάνει χρηματοδότηση». Υπάρχει, τονίζουν «κάποια οριακή απάντηση στις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας για τα αμέσως επόμενα χρόνια» αλλά, συνολικά, «οι παρεμβάσεις που αποφασίστηκαν δεν υποκαθιστούν τις βλάβες που προκάλεσε η περιβόητη «διαπραγμάτευση» του 2015, οι ιδεοληψίες του κ. Τσίπρα και οι τυχοδιωκτικές επιλογές του, απέχουν δε κατά πολύ ακόμη και από παλιότερες αποφάσεις του Eurogroup».

Σε ότι αφορά το χρέος επισημαίνεται ότι «δεν υπάρχει κανένα ονομαστικό κούρεμα χρέους όπως το κούρεμα των 106 δισ. ευρώ με το “τρισκατάρατο PSI” που διαπραγματεύτηκε και έφερε η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ». Στην απόφαση «αποτυπώνονται οι ζημιές από 3 χαμένα χρόνια, προκειμένου η χώρα να βγει σε χειρότερη κατάσταση απ’ ότι αν έβγαινε το 2014 στις αγορές και αφού έχουν αναληφθεί δεσμεύσεις μέχρι το 2060 και υποθήκευση της δημόσιας περιουσίας για 99 χρόνια».

Στο ενημερωτικό σημείωμα των επιτελών του Κινήματος Αλλαγής τονίζεται ότι « Πήραμε μια περαιτέρω αναβολή των τόκων για τα δάνεια του EFSF κατά 10 χρόνια και μια παράταση του μέγιστου μέσου όρου ωρίμανσης κατά 10 χρόνια. Ούτε κούρεμα χρέους, ούτε διασύνδεσή του με τη μακροχρόνια ανάπτυξη (η πολυδιαφημισμένη γαλλική πρόταση για αυτόματη σύνδεση των μέτρων για το χρέος με το ρυθμό ανάπτυξης εξαφανίστηκε)».

«Το Eurogroup» καταλήγουν «πήγε πίσω από τις δεσμεύσεις του 2012, αλλά ακόμη και από τις αποφάσεις του 2016.

Μια ακόμα παράμετρο του προβληματισμού που υπάρχει για τη συμφωνία αλλά και γενικότερα για τις κινήσεις του Αλέξη Τσίπρα, έδωσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος: «Ελπίζω», τόνισε σε συνέντευξη του στο ΑΠΕ «να μην ισχύουν ούτε καν ως σκέψη οι φήμες για διασύνδεση του προσφυγικού με την διαπραγμάτευση για το χρέος. Γιατί οποιαδήποτε δυσμενής απόφαση στο προσφυγικό που θα εγκλωβίσει τους πρόσφυγες στη χώρα πρώτης υποδοχής, δηλαδή και στην Ελλάδα, θα έχει τραγικές συνέπειες και ως προς το προσφυγικό και ως προς το δημόσιο χρέος».

 

Στην εκδήλωση για τη «Βιώσιμη Οικονομία και Ανάπτυξη» η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής θα παρουσιάσει το πλαίσιο της πολιτικής της για την ανάπτυξη και την πρόταση της για την προσέλκυση επενδύσεων. Προβλέπει μεταξύ άλλων φοροελαφρύνσεις και fast track διαδικασίες για μεγάλες επενδύσεις.

Η εκδήλωση θα έχει δύο κύκλους συζητήσεων.  Στον πρώτο, με συντονιστή τον Φ. Σαχινίδη, οι Θεόδωρος Φέσσας ( Πρόεδρος ΣΕΒ), Γιάννης Παναγόπουλος (Πρόεδρος ΓΣΕΕ), Γιώργος Καββαθάς, (Πρόεδρος ΓΣΕΒΕ), Γιάννης Ρέτσος (Πρόεδρος ΣΕΤΕ) και Πάνος Τσακλόγλου, (Καθηγητής, Πρ. Πρόεδρος ΣΟΕ) θα καταθέσουν τις απόψεις τους στο θέμα «Οικονομική σταθερότητα και επενδύσεις».

Στον δεύτερο, με συντονιστή, τον Κ. Γάτσιο, οι Άκης Σκέρτσος (Γενικός Διευθυντής ΣΕΒ),             Νίκος Καραμούζης, (Πρόεδρος Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών), Δημήτρης Βερβεσός, (Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών), Κώστας Κόλλιας , (Πρόεδρος Οικονομικού Επιμελητηρίου), Κώστας Θέος, (Διευθυντής Ελληνικής Παραγωγής) και Νίκος Χριστοδουλάκης, (Καθηγητής, Πρ. Υπουργός) θα τοποθετηθούν στην ενότητα « Θεσμικές Μεταρρυθμίσεις και Επενδύσεις».

Το εσωκομματικό τοπίο

Στο εσωκομματικό μέτωπο οι τόνοι έχουν πέσει. Στη Χαρ. Τρικούπη και στη Σεβαστουπόλεως γίνονται πρόβες διαζυγίου και όλα δείχνουν ότι το Ποτάμι θα εγκαταλείψει το Κίνημα Αλλαγής.

«Είναι δύσκολο αλλά πρέπει να γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια» δήλωσε ο Θ. Θεοχαρόπουλος απαντώντας στο ερώτημα αν μπορεί, μετά τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, να ξεπεραστεί η κρίση. « Το Κίνημα Αλλαγής δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς το ΠΑΣΟΚ, αλλά και διευρυμένη κεντροαριστερά χωρίς το Ποτάμι, την ΔΗΜΑΡ και άλλες μη πασοκογενείς συλλογικότητες δεν μπορεί να υπάρξει καθώς θα αποδυναμώνεται η εικόνα ενός  νέου ευρύτερου φορέα.  Για αυτό οφείλουμε όλοι να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των προοδευτικών πολιτών για έναν ισχυρό φορέα με στόχο την ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών» τόνισε.

Στο μήνυμα του με αφορμή τις εκλογές για την ανάδειξη των τοπικών οργανώσεων του Κινήματος Αλλαγής ο Γιώργος Καμίνης εμφανίστηκε πιο αισιόδοξος. «Σ αυτή την διαδρομή των τελευταίων μηνών έχει ο καθένας την προσέγγιση του για το τι έγινε σωστά ή τι δεν έγινε. Όμως αυτή την ώρα αυτά δεν έχουν ιδιαίτερη σημασία.

Τώρα, που ολοκληρώνουμε την οργανωτική μας διάρθρωση, ο κόσμος περιμένει από μας ένα κόμμα σύγχρονο, δυνατό, σοβαρό, με πολιτικό λόγο που βλέπει στο αύριο. Έχουμε χρέος αυτό να εξασφαλίσουμε. Να αφουγκραστούμε τις ανησυχίες της βάσης μας για την λειτουργία μας, το πολιτικό μας στίγμα, την ταυτότητα μας. Να τα συζητήσουμε όλα μέσα στα όργανα όπως οφείλουμε και να σταθούμε ο καθένας στο ύψος των περιστάσεων αλλά κυρίως να δουλέψουμε, να δουλέψουμε, να δουλέψουμε για να γίνει το Κίνημα Αλλαγής πρωταγωνιστής». «Θα τα καταφέρουμε», καταλήγει.