Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

"Σενάρια επιστημονικής φαντασίας" οι συναλλαγές για τον Μητσοτάκη



«Δεν μπαίνουμε σε καμιά συναλλαγή. Αυτά είναι σενάρια επιστημονικής φαντασίας. Άλλοι κάνουν τέτοια νταραβέρια πίσω από κλειστές πόρτες» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολιάζοντας τα σενάρια συνεργασίας με το Ποτάμι.

Ο πρόεδρος της ΝΔ και ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, παρουσίασαν απόψε το βιβλίο με τίτλο «Μεταρρυθμίσεων Ανάβασις. Ευρωπαίοι εξ ανάγκης ή εκ πεποιθήσεως;», του αντιπροέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κωστή Χατζηδάκη.

Ο συντονιστής της παρουσίασης, δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας κάλεσε τους κ.κ. Μητσοτάκη και Θεοδωράκη να απαντήσουν στα σχετικά σενάρια και ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε: «Κάποιοι από το κοινό φώναζαν να δώσουμε τα χέρια. Εγώ μιλώ για τη ΝΔ και μόνο. Η ΝΔ εξέφρασε την κάθετη αντίρρησή της στη συμφωνία των Πρεσπών, χωρίς να ενδώσουμε σε ακραίες φωνές. Είπαμε δεν θα δεχθούμε καμιά συμφωνία που παραχωρεί γλώσσα μακεδονική και έθνους και δικαιωθήκαμε. Θα καταψηφίσουμε τη συμφωνία, όποτε και αν έρθει, ώστε να μην επικυρωθεί».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έσπευσε να διευκρινίσει: «Αυτή η θέση δεν αφορά θέσεις άλλων κομμάτων. Το Ποτάμι είναι άλλο κόμμα. Έχουμε μια κοινή αντίληψη σε κάποια θέματα μεταρρυθμίσεων. Δεν μπαίνουμε σε καμιά συναλλαγή. Αυτά είναι σενάρια επιστημονικής φαντασίας. Άλλοι κάνουν τέτοια νταραβέρια πίσω από κλειστές πόρτες. Μόνο Ζάεφ πανηγυρίζει. Καμμένος και Τσίπρας είπαν ναι εκεί που άλλοι είπαν όχι. Εσφαλμένο το μήνυμα ότι η Νέα Δημοκρατία πούλησε τη Μακεδονία. Η ΝΔ μιλά μόνο για λογαριασμό της ΝΔ».

Από την πλευρά του, ο Σταύρος Θεοδωράκης επανέλαβε ότι το Ποτάμι δεν κινείται με βάση τις υποδείξεις άλλων και ότι συγκεκριμένες ιδέες και απόψεις.

«Το Ποτάμι πολιτεύεται με βάση τις αρχές και τις απόψεις των στελεχών του και μόνο. Τα σενάρια για το Επικράτειας δεν είναι καινούργιο. Πριν από έξι μήνες ήμουν στον ΣΥΡΙΖΑ. Ένα κόμμα δεν προσχωρεί σε ένα άλλο κόμμα και επιμένω στις απόψεις μου».

Παράλληλα, απαντώντας στο θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών, ο Στ. Θεοδωράκης τόνισε πως «δεν είναι η καλύτερη συμφωνία». Ξεκαθάρισε όμως πως προτού λάβει οποιαδήποτε απόφαση θέλει να εξετάσει τα έγγραφα που θα κατατεθούν στην Βουλή τον Μάρτιο – όταν αναμένεται να αρχίσει η κοινοβουλευτική διαδικασία για κύρωση της συμφωνίας.

«Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Θέλουμε λύση. Το συμφέρον της χώρας είναι να λήξει αυτή η εκκρεμότητα. Τον Μάρτιο οι Έλληνες θα πρέπει να πάρουν μία απόφαση. Τοποθετούμαστε με βάση τις εξελίξεις. Δεν κινούμαστε με βάση τις υποδείξεις και απαντώ στο Μέγαρο Μαξίμου, επειδή δεν μπορούν να ελέγξουν το εσωτερικό τους. Είμαστε Ποτάμι και τολμάμε και μιλάμε» σημείωσε ο Στ. Θεοδωράκης και καυτηρίασε το μέγαρο Μαξίμου, που όπως είπε, «επιχειρεί να «κάνει κουμάντο» σε κόμματα της αντιπολίτευσης επειδή δεν έχει την δυνατότητα να μιλήσει με αυστηρότητα στον κυβερνητικό εταίρο Πάνο Καμμένο». «Δεν υπάρχουν υποδείξεις για Το Ποτάμι», κατέληξε ο επικεφαλής του Ποταμιού.

Την ίδια ώρα, από την Πάτρα, ο τέως υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς επανέλαβε την άποψή του ότι η ελληνική Βουλή «μπορεί και πρέπει» να περάσει την συμφωνία των Πρεσπών.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους μάλιστα, διαβεβαίωσε πως δεν τρέφει καμία ανησυχία για την στάση του Ποταμιού.