Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2023 -

Σε ρόλο πυροσβέστη στα Σκόπια ο Νίμιτς. Οι αποκαλύψεις Κοτζιά, η ενόχληση ΝτιμιτρόφΣήμερα το απόγευμα φτάνει στα Σκόπια ο διαμεσολαβητής Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος την Πέμπτη αναμένεται να έχει συναντήσεις με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της ΠΓΔΜ.

Στις αποσκευές του ο Νίμτς έχει τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς για την επίλυση του ονοματολογικού που του παρουσιάστηκαν από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και είναι μέρος του συμφώνου για λύση-πακέτο που συντάσσει η Αθήνα και θα κατατεθεί εντός του Φεβρουαρίου.

Βασικό στοιχείο των ελληνικών προτάσεων, όπως δήλωσε τη Δευτέρα στην ΕΡΤ ο κ. Κοτζιάς είναι σύνθετη ονομασία, στη σλαβική γλώσσα και αμετάφραστη.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση Ζάεφ θα μεταφέρει στον διαμεσολαβητή τις θέσεις και τα επιχειρήματά της επί των προτάσεών του. Μέχρι στιγμής όμως αποφεύγει να αναφέρει αν υπάρχουν σημεία επί των προτάσεων του στα οποία συμφωνεί ή διαφωνεί. Παράλληλα αποφεύγει να αναφερθεί και στο φλέγον θέμα της αλλαγής του συντάγματος των Σκοπίων, το οποίο περιέχει και τα επίμαχα άρθρα με τις αλυτρωτικές βλέψεις και αναφορές.

Επιπλέον, ενοχλημένο φαίνεται το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, με τις δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στην ΕΡΤ, τονίζοντας ότι η δημόσια ανακοίνωση τελικών θέσεων μπορεί να μειώσει το περιθώριο για διαπραγματεύσεις.

Από την πλευρά του πάντως, δηλώνει το ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ, υπάρχει καλή θέληση για αμοιβαία αποδεκτή λύση που θα σέβεται την αξιοπρέπεια και τα συμφέροντα και των δυο λαών, αλλά για να συμβεί αυτό είναι αναγκαία και η αντίστοιχη βούληση της ελληνικής πλευράς.

Κοτζιάς: Δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς μετά τη συνάντηση με τον ειδικό διαμεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς, τόνισε ότι με καλή πίστη μπορούμε να οδηγηθούμε σε λύση, προσθέτοντας ότι η ελληνική πλευρά φτιάχνει την δική της πρόταση-συμφωνίας την οποία θα παραδώσει στους σκοπιανούς για την συνέχιση της διαπραγμάτευσης.

Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι δεν υπάρχει κανένα χρονοδιάγραμμα για ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, επισημαίνοντας ότι δεν πρέπει να συμπέσει με τις εκλογές το 2019.

Νίμιτς: Τώρα είναι το μομέντουμ για λύση στο Σκοπιανό

«Πρέπει να το δούμε ως την κατάλληλη στιγμή, το συζητάμε 25 χρόνια, όλοι ξέρουν ποια είναι τα ζητήματα. Είναι ώρα των αποφάσεων και πιστεύω ότι βρισκόμαστε εκεί» τόνισε νωρίτερα ο ειδικός διαμεσολαβητής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών , Μάθιου Νίμιτς, μετά τη συνάντηση που είχε στο υπουργείο Εξωτερικών με τον ΥΠΕΞ, Νίκο Κοτζιά.

Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ χαρακτήρισε εποικοδομητική την επαφή και ανέφερε ότι έλαβε γνώση των απόψεων της Αθήνας, επισημαίνοντας πως «η ελληνική κυβέρνηση είναι πολύ ειλικρινής και ενεργητική προς τη λύση του προβλήματος».

«Υπάρχουν διάφορα δύσκολα ζητήματα, εδώ και πολλά χρόνια, αλλά υπάρχει βούληση και εδώ και πιστεύω επίσης και στα Σκόπια» πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι «υπάρχει μία δυναμική».

Ο ίδιος, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, εξέφρασε, δε, την ικανοποίησή του για τις ελληνικές θέσεις δηλώνοντας «θετικός» ως προς αυτές.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, εξήγησε ότι έχει δώσει κάποιες ιδέες και στις δύο κυβερνήσεις, αλλά αρνήθηκε να αναφερθεί σε αυτές.

«Υπήρξαν κάποιες διαρροές ορισμένων ιδεών, όμως δεν θεωρώ ότι πρέπει να λέω δημόσια αυτές τις ιδέες» είπε χαρακτηριστικά, ο κ. Νίμιτς επισημαίνοντας:

«Και οι δύο κυβερνήσεις μπορεί να έχουν τις δικές τους ιδέες και μπορούν να χρησιμοποιήσουν, ελπίζω, κάποιες από τις δικές μου. Ποτέ δεν δίνω τελικές ιδέες, είμαι μεσολαβητής, δεν είμαι δικαστής, έδωσα τις καλύτερες ιδέες μου που υπάρχουν αυτήν τη στιγμή. Σε ό,τι αφορά τις απόψεις μου πιστεύω ότι οι επόμενες είναι εβδομάδες διαβουλεύσεων για να δούμε πού πάμε και να επανεκτιμήσουμε στη συνέχεια την κατάσταση» κατέληξε ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ.