Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

Σε μηνιγγίτιδα οφείλεται ο θάνατος παιδιού στο Κέντρο Προσφύγων Μυτιλήνης



Σε μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο από μηνιγγιτιδόκοκκο οροομάδας Α οφείλεται ο θάνατος του τετράχρονου κοριτσιού στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων στη Μυτιλήνη, την περασμένη εβδομάδα. 

Η διάγνωση τεκμηριώθηκε σήμερα στο Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Μηνιγγίτιδας (ΕΚΑΜ) της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ).

Η 4χρονη με καταγωγή από τη Συρία είχε φτάσει στη Μυτιλήνη με την οικογένεια της, και λόγω εμπύρετης κατάστασης είχε δεχθεί τις πρώτες βοήθειες στο Κέντρο Προσφύγων. Στη συνέχεια, λόγω μη υποχώρησης των συμπτωμάτων μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης «Βοστάνειο» όπου και κατέληξε στις 17 Δεκεμβρίου. 

Το ΚΕΕΛΠΝΟ αφού ενημερώθηκε για το περιστατικό, πραγματοποιήθηκε διερεύνηση επαφών και χορηγήθηκε προφυλακτική αγωγή (χημειοπροφύλαξη) σε άτομα του στενού οικογενειακού περιβάλλοντος και σε επαγγελματίες υγείας, οι οποίοι ήρθαν σε στενή επαφή με το περιστατικό. 

Επίσης, κλιμάκιο του ΚΕΕΛΠΝΟ βρίσκεται στη Μυτιλήνη για ενίσχυση της επιδημιολογικής επιτήρησης της νόσου και λήψη τυχόν περαιτέρω αναγκαίων μέτρων. «Ο μαζικός εμβολιασμός των προσφύγων του καταυλισμού θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη της επιδημιολογικής εικόνας της νόσου» επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Τέλος, το ΚΕΕΛΠΝΟ τονίζει ότι δεν υπάρχει αύξηση κρουσμάτων μηνιγγίτιδας στην χώρα την συγκεκριμένη χρονική περίοδο, ωστόσο υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για την εμφάνιση της νόσου σε χώρους όπου υπάρχει συγχρωτισμός λόγω μεγάλων συναθροίσεων ατόμων, όπως τα Κέντρα Φιλοξενίας Προσφύγων.