Παρασκευή 10 Μαΐου 2024 -

Σε μια τελετή εξπρές ορκίστηκαν τα νέα μέλη της κυβέρνησης. Οι πρώτες δηλώσεις



Σε μία σύντομη τελετή ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας και παρουσία του πρωθυπουργού, ορκίστηκαν τα νέα μέλη της κυβέρνησης.

Με μια τελετή εξπρές, λόγω του πολιτικού και όχι του θρησκευτικού όρκου, ολοκληρώθηκε μέσα σε 10 λεπτά η ορκωμοσία των νέων μελών της κυβέρνησης, μετά τον μίνι ανασχηματισμό της Τετάρτης.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλοπούλου και παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Οι περισσότεροι από τα νέα μέλη της κυβέρνησης προσήλθαν λίγο πριν από τις 12:20 ανάμεσά τους και ο Φώτης Κουβέλης ο οποίος αρνήθηκε να κάνει δηλώσεις. Στις 12:40 η τελετή έλαβε τέλος.

Αμέσως μετά την ορκωμοσία των νέων μελών της κυβέρνησης θα ακολουθήσει η τελετή παράδοσης-παραλαβής της ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, από τον Δημήτρη Παπαδημητρίου στον Γιάννη Δραγασάκη, η οποία θα πραγματοποιηθεί στον 3ο όροφο του Υπουργείου Οικονομίας.

Στο υπουργείο Εσωτερικών, η τελετή παράδοσης - παραλαβής των αρμοδιοτήτων του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής από το Γιάννη Μουζάλα στον Δημήτρη Βίτσα  θα πραγματοποιηθεί στις 3 το μεσημέρι.

Δείτε τη στιγμή της ορκωμοσίας

«Είναι μία ξεχωριστή ημέρα», δήλωσε από την πλευρά του ο νέος υφυπουργός Πολιτισμού, Κωνσταντίνος Στρατής.

12:36 Με αυτοκίνητο και χωρίς δηλώσεις έφτασε ο Φώτης Κουβέλης

12:30 Βγαίνει ο πρωθυπουργός από το Μέγαρο Μαξίμου

12:29 «Συγκινήθηκα γιατί γυρίζει η ζωή σου από όταν ξεκινάς από την πρώτη παιδική σου ηλικία σε μία μακρά διαδρομή», είπε η νέα υφυπουργός Παιδείας, Μερόπη Τζουφή, προσερχόμενη στο Προεδρικό Μέγαρο.

12:26 Ο Νάσος Ηλιόπουλος, νέος υφυπουργός Εργασίας ήταν ο πρώτος που έφτασε στο προεδρικό μέγαρο για την ορκωμοσία.

 

Όλες οι αλλαγές

Νέος υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης αναλαμβάνει ο Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος παραμένει και αντιπρόεδρος, ενώ στην κυβέρνηση εισέρχεται ο Φώτης Κουβέλης στη θέση του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας.

Η τοποθέτηση του Φώτη Κουβέλη στο ΥΕΘΑ, μαζί με τον Πάνο Καμμένο, είναι εκείνη η οποία προκάλεσε τις οξύτερες αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Στο νέο κυβερνητικό σχήμα συμμετέχουν όμως και τρία νέα πρόσωπα. Συγκεκριμένα, το πόστο της Ράνιας Αντωνοπούλου, ως Αναπληρωτής Υπουργός Εργασίας αρμόδιος για την καταπολέμηση της ανεργίας αναλαμβάνει ο Νάσος Ηλιόπουλος, μέχρι σήμερα επικεφαλής στο Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας.

Στην θέση του Κώστα Ζουράρι, χρέη Υφυπουργού Παιδείας αναλαμβάνει η Μερόπη Τζούφη. Υφυπουργός Πολιτισμού αναλαμβάνει ο Κωνσταντίνος Στρατής.

Αναλυτικά τα νέα πρόσωπα στο κυβερνητικό σχήμα είναι:

Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης αναλαμβάνει ο Ιωάννης Δραγασάκης ο οποίος παραμένει και Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης

Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής στη θέση του Γιάννη Μουζάλα τον οποίο ο πρωθυπουργός ευχαριστεί θερμά για την προσφορά του στο κυβερνητικό έργο, ο Δημήτρης Βίτσας.

Τη θέση του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής ‘Αμυνας αναλαμβάνει ο Φώτης Κουβέλης.

Το παρασκήνιο της επιστροφής του Φώτη Κουβέλη. Τα τετ-α-τετ με Τσίπρα

Υφυπουργός Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων ορίζεται η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπη Τζούφη.

Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ο μέχρι σήμερα ειδικός γραμματέας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, Αθανάσιος Ηλιόπουλος.

Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Κωνσταντίνος Στρατής.

Αναφορικά με τον ανασχηματισμό, ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής, σχολίασε αποκλειστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ «μικρός ο ανασχηματισμός αλλά με ισχυρούς συμβολισμούς».

«Η υπουργοποίηση του Φώτη Κουβέλη σηματοδοτεί την προγραμματική σύγκλιση της κεντροαριστεράς. Στέλνει ένα μήνυμα προοδευτικής προγραμματικής σύγκλισης» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής. «Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει, πρόσθεσε, την προσωπικότητα και το ήθος του Φώτη Κουβέλη ο οποίος συστρατεύεται στην μεγάλη προσπάθεια της κυβέρνησης και του Αλέξη Τσίπρα».

Σχολιάζοντας γενικότερα τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα ο κ. Κουρουμπλής δήλωσε χαρακτηριστικά: «Μικρός ο ανασχηματισμός αλλά με ισχυρούς συμβολισμούς». Στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάληψη του υπουργείου Οικονομίας από τον κύριο Δραγασάκη λέγοντας ότι οι προσδοκίες είναι τώρα πιο μεγάλες και υπογράμμισε ότι πλέον «θα έχει χρονικό ορίζοντα η λειτουργία της αναπτυξιακής τράπεζας για την οποία διψάει η μικρομεσαία επιχείρηση».