Τρίτη 30 Απριλίου 2024 -

Πιερρακάκης: «Αν ο γονιός δεν υπογράψει το νέο κανονισμό το παιδί δεν θα πηγαίνει σχολείο»



Το ότι αυτή η κυβέρνηση αποφασίζει και διατάζει χωρίς να αφήνει κανένα ή σχεδόν ελάχιστα περιθώρια διαφωνιών ή καποιου διαλόγου με τους πολίτες που υποτίθεται είναι υποχρωμένη να αφουγκράζεται, είναι πλέον κάτι δυστυχώς συνηθισμένο. Και αύτο αποδυκνείεται ολοφάνερα πλέον και με την καμπάνια κατά του σχολικού εκφοβισμού και βίας εντός των σχολικών μονάδων, όπου στην πραγματικότητα  είναι μια ολοκληρωτικής προσέγγισης καμπάνια εκφοβισμού από την ίδια την κυβέρνηση πρός δασκάλους, καθηγητές, μαθητές αλλά και γονείς. Έτσι υπό αυτό το πρίσμα,  ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή σήμερα το πρωί ανέφερε πως «αν δεν τον υπογράψει ο γονιός, το παιδί δεν θα εγγράφεται στο σχολείο», εννοώντας προφανώς τον νέο κανονισμό λειτουργίας των σχολείων.

Έτσι λοιπόν η κυβέρνηση προσεγγίζει ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο ζήτημα μόνο με μια επιθετική και τιμωρητική δίαθεση, ενώ κάπου στο βάθος κάνει λόγο για ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς.  Ουσιαστικά αντί να προσεγγίσει κάθε ζήτημα εκφοβισμού με τον ιδιαίτερο τρόπο που αρμόζει σε κάθε ξεχωριστή περίπτωση, έρχεται ωε οδοστρωτήρας και οριζοντίως απειλεί τους γονείς πως αν δεν δέχτουν με την ίδια την ομολογία τους δια της υπογραφή τους πως το κάθε παιδί είναι ένα εν δυνάμει κακοποιητικό στοιχείο , τότε δεν θα του επιτρέπεται η είσοδος στο σχολείο με οτι αντίκτυπο έχει αυτό στον ψυχισμό του μαθητή, στην ίδισ την οικογένεια και φυσικά όλες τις νομικές προεκτάσεις αφού η φοίτηση στο δημοτικό και στο γυμνάσιο είναι υποχρεωτική. 

Ο υπουργός Παιδείας ανέφερε επίσης ότι «δεν βάζουμε εμείς απoβολές αλλά δίνουμε εργαλεία στους εκπαιδευτικούς για να αποφασίσουν τις ποινές».

Στο πλαίσιο αυτό χαρακτήρισε «απόλυτη κόκκινη γραμμή την αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος όταν παραβιάζονται προσωπικά δεδομένα παιδιών με βίντεο που καταγράφηκε με κινητό».

Για την επιστροφή της 5ημερης αποβολής ο Κυριάκος Πιερρακάκης σημείωσε ότι «δεν υπάρχει μόνο πλαίσιο συνεπειών αλλά και δράσεις ενεργού πολιτή που θα πραγματοποιούνται στα σχολεία. Το πλαίσιο αυτό λειτουργούσε μέχρι πριν από μερικά χρόνια, όχι πάντα τέλεια, πάντα προσπαθούμε να βελτιωνόμαστε».

Ο υπουργός Παιδείας έκανε, μάλιστα, ειδική αναφορά στην εφαρμογή e-parents στην οποία οι γονείς θα μπορούν να βλέπουν στοιχεία όπως οι επιδόσεις των παιδιών τους, οι βαθμοί ή οι απουσίες βάσει των στοιχείων που θα προέρχονται από το δίκτυο myschool.

Ο κ. Πιερρακάκης αναφέρθηκε και στο ψηφιακό φροντιστήριο και «στην απλή ιδέα να δώσουμε δωρεάν μορφωτικό υλικό σε όλα τα παιδιά για να ανταποκριθούν στις ανάγκες των Πανελλαδικών».

Όπως είπε «θα ξεκινήσει σε μερικές εβδομάδες, πρώτα από το Γυμνάσιο με γλώσσα και μαθηματικά. Στόχος από τον Σεπέμβριο να χτίσουμε το υλικό για όλα τα μαθήματα για να βοηθήσουμε τα παιδιά που θα δίνουν πανελλαδικές με δωρεάν τηλεκπαίδευση τις απογευματινές ώρες για όσα παιδιά το επιθυμούν».

Σχετικά με τα μη κρατικά πανεπιστήμια αφού σημείωσε ότι η πρωτοβουλία της κυβέρνησης αφορά και την δημιουργία παραρτημάτων και τη σύμπραξη με ελληνικά πανεπιστήμια για μεταπτυχιακά προγράμματα, ο υπουργός Παιδείας είπε ότι «βλέπουμε ξένα πανεπιστήμια που επικοινωνουν μαζί μας και για τα δύο. Το πιο άμεσο είναι για τα μεταπτυχιακά γιατί είναι κάτι που μπορεί να ξεκινήσει αύριο ενώ το άλλο για παραρτήματα θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο του 2025».