Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Σάλος με τις προσλήψεις σε υπουργείο με κόστος της ΔΕΗ



Απίστευτος σάλος έχει προκληθεί τις τελευταίες ώρες στην κοινή γνώμη μετά τις αποκαλύψεις για προσλήψεις 2.388 ατόμων στο υπουργείο Πολιτισμού, με κόστος της ΔΕΗ, με τον δημοσιογράφο Τάκη Χατζή να αποκαλύπτει χθες βράδυ στον ΣΚΑΪ ότι οι προσλήψεις έγιναν με βάση ένα νόμο που ψηφίστηκε το 2014 αλλά δεν είχε ενεργοποιηθεί μέχρι τώρα και την υπογραφή για την ενεργοποίησή του έβαλε είτε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου είτε η υφυπουργός του ίδιου υπουργείου Θεανώ Φωτίου στις 4 Απριλίου.

Το ρεπορτάζ του Τάκη Χατζή επιβεβαίωσε σήμερα, από την πλευρά του και ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρόεδρος της ΕΝΥΠΕΚΚ Αλέξης Μητρόπουλος στο ''Ακραίως'' και στους Τάκη Χατζή και Γιώργο Παπαχρήστο στον ΣΚΑΪ, τονίζοντας ότι στην ουσία η υπογραφή της υπουργού Πολιτισμού κ. Κονιόρδου για τις προσλήψεις δεν εκπορεύεται από νόμο, αλλά από την ΠΥΣ (απόφαση υπουργικού συμβουλίου) 33 του 2006.

Σύμφωνα με τον κ. Μητρόπουλο ''Ένας νόμος υπάρχει στην απόφαση που υπέγραψε η κ. Κονιόρδου. Η κ. Κονιόρδου εκ λάθους ή από παραπληροφόρηση αναφέρεται σε έναν νόμο στην τριμελή επιτροπή που δίνει την εξουσιοδότηση για να βγαίνουν οι προσλήψεις.

Συγκεκριμένα, είναι η ΠΥΣ 33 του 2006 στην οποία εκ παραδρομής αναφέρεται. Όποιος υπουργός προσλαμβάνει αναφέρεται στην ΠΥΣ του 2006, αλλά σύμφωνα με τον νόμο του 2014'' σημείωσε ο επιφανής εργατολόγος.

''Είναι ένας νόμος του 2014, ο νόμος Πεπονή του 1994 και ΠΥΣ του 2006. Ας προσέχουν οι υπουργοί. Είναι ένας νόμος, ο 4305, του 2014 κανένας άλλος'' κατέληξε.  

Η επίμαχη απόφαση 

Το θέμα βγήκε στη δημοσιότητα την προηγούμενη Τρίτη 19 Απριλίου και πρόκειται για απόφαση της υπουργού Πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου με την επισήμανση «εξαιρετικά επείγον» που αφορά 2.338 άτομα. 

Η πρόσληψή τους θα είναι με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, και θα έχει διάρκεια έως και οκτώ μήνες. Θα καλυφθούν θέσεις σε Υπηρεσίες αρμοδιότητας της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Το εντυπωσιακό είναι πως το κόστος τους, όπως αναφέρεται θα βαρύνει εξ ολοκλήρου τη ΔΕΗ, ενώ οι προσλήψεις αφορούν την Φλώρινα και την Κοζάνη, δύο περιοχές που η οικονομική τους δραστηριότητα έχει συνδεθεί με τη επιχείρηση ηλεκτρισμού καθώς εκεί υπάρχουν μονάδες παραγωγής καθώς επίσης και ορυχεία λιγνίτη.

Μάλιστα ως λόγος έγκρισής της απόφασης παρουσιάζεται «το γεγονός ότι η δαπάνη που θα προκληθεί από την πρόσληψη του προσωπικού δεν θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό αλλά τον προϋπολογισμό της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού, η οποία δεν επιχορηγείται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και δεν είναι φορέας της Γενικής Κυβέρνησης».

Κάτι που, με δεδομένες τις άνω των 2 δισ. οφειλές στην Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, εγείρει ζήτημα εκ νέου αύξησης των τιμολογίων της, καθώς το κόστος της απασχόλησης των αρχαιολόγων και λοιπών εργατοτεχνιτών θα το επωμιστούν, όπως φαίνεται, ξανά οι ίδιοι οι καταναλωτές.

Η απάντηση της ΔΕΗ 

Χθες, Τετάρτη απόγευμα, μία ημέρα μετά την δημοσιοποίηση του ζητήματος, η ΔΕΗ έδωσε την δική της απάντηση για τις προσλήψεις αρχαιολόγων από το υπουργείο Πολιτισμού που θα πληρώνονται από την εταιρεία, μετά το θόρυβο που προκλήθηκε.

Η ΔΕΗ στην ανακοίνωσή της, ειδικότερα, σημειώνει πως «δεν προσλαμβάνει κανέναν αρχαιολόγο ή εργαζόμενο σε αντίστοιχες υπηρεσίες» και συνεχίζει αναφέροντας πως «είναι υποχρεωμένη δια νόμου να χρηματοδοτεί εργασίες αρχαιολογικής έρευνας στα εδάφη που αναπτύσσει την εξορυκτική της δραστηριότητα ώστε να διασώζονται τυχόν υφιστάμενοι αρχαιολογικοί θησαυροί».

«Για το 2017 έχει προϋπολογιστεί κονδύλι 1,5 εκατ. ευρώ ενώ άλλα 5,4 εκατ. ευρώ είναι υπόλοιπο παλαιότερων ετών, τα οποία είναι στη διάθεση των αρμοδίων Εφοριών Αρχαιοτήτων και συγκεκριμένα της Κοζάνης και της Φλώρινας. Οι εφορίες αυτές προτίθενται να απασχολήσουν συνολικά το 2017 περίπου 850 εργαζομένους για αρχαιολογικές εργασίες στα ορυχεία της ΔΕΗ» καταλήγει η επιχείρηση.

Πιθανόν με υπογραφή Αχτσιόγλου οι προσλήψεις των αρχαιολόγων 

Στο σάλο που προκλήθηκε με τις προσλήψεις αρχαιολόγων από το υπουργείο Πολιτισμού, οι οποίοι θα πληρώνονται από τη ΔΕΗ αναφέρθηκε χθες βράδυ και ο δημοσιογράφος Τάκης Χατζής στο σχόλιό του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ με τη Σία Κοσιώνη.

Όπως ανέφερε ο δημοσιογράφος, η απάντηση της ΔΕΗ κάνει χειρότερα τα πράγματα για την κυβέρνηση και για αυτό γιατί «αποκαλύπτει πράγματα που δεν γνωρίζουμε όπως το ότι οι προσλήψειςέγιναν με βάση ένα νόμο που ψηφίστηκε 2014 και δεν είχε ενεργοποιηθεί μέχρι τώρα.

Σύμφωνα με τον Τάκη Χατζή ''Την υπογραφή όμως για την εφαρμογή του έβαλε πιθανόν η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου ή η υφυπουργός Θεανώ Φωτίου στις 4 Απριλίου''.

Επίσης όπως ανέφερε ο δημοσιογράφος, στην υπουργική απόφαση περιλαμβάνονται και ειδικότητες που δεν έχουν σχέση με το αντικείμενο των προσλήψεων. Και εύλογα, όπως ανέφερε ο Τάκης Χατζήςεγείρονται διάφορα ερωτήματα: «Η ΔΕΗ ξεκαθάρισε τη θέση της… Η κ. Αχτσιόγλου και η κ. Κονιόρδου τι έχουν να πουν; Στα ορυχεία της ΔΕΗ που αναφέρεται στην προκήρυξη πρέπει να πάνε πράγματι αρχαιολόγοι; Γιατί είναι άγνωστο εάν υπάρχουν αρχαία εκεί»…

Πάντως, σύμφωνα με την Καθημερινή, δεν είναι οι πρώτη φορά που η ΔΕΗ συνδέεται κατά τέτοιον τρόπο με το υπουργείο Πολιτισμού, καθώς από το 2003 έως το 2016 η Επιχείρηση έχει καταβάλει 63 εκατ. ευρώ για την κάλυψη των αρχαιολογικών δαπανών που αφορούν τις σχετικές εργασίες που πραγματοποιούνται στα εδάφη που γίνονται εξορύξεις.

Μάλιστα, μόνο το 2014, η σχετική δαπάνη ανήλθε σε 12,7 εκατ. ευρώ. 

Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της ίδιας της ΔΕΗ, για το 2017 έχει προϋπολογιστεί κονδύλι 1,5 εκατ. ευρώ, ενώ επιπλέον 5,4 εκατ. ευρώ είναι υπόλοιπα προηγούμενων ετών και είναι στη διάθεση των αρμόδιων Εφορειών Αρχαιοτήτων Κοζάνης και Φλώρινας, οι οποίες «προτίθενται να απασχολήσουν συνολικά, το 2017, περίπου 850 εργαζομένους για αρχαιολογικές εργασίες στα ορυχεία της ΔΕΗ», καταλήγει η ανακοίνωση. Με τη σειρά του, σε χθεσινή διευκρινιστική του ανακοίνωση, το υπ. Πολιτισμού επισημαίνει ότι προκειμένου να αποφευχθούν καθυστερήσεις στα έργα της ΔΕΗπροβλέπεται έγκριση για αυξημένο αριθμό προσωπικού αρχαιοτήτων. Ετσι, το ανώτατο όριο για φέτος ορίστηκε σε 2.338 άτομα, ενώ το 2016 είχε ανέλθει σε 3.564.