Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Σακελλαροπούλου: Πολλές φορές αισθανθήκαμε δικαιολογημένα μόνοι - Μέρκελ: Ανήκουμε μαζί, Γερμανία και Ελλάδα



«Υποδέχομαι μια σπουδαία πολιτικό που διαμόρφωσε σχεδόν για δυο δεκαετίες την πολιτική της Γερμανίας, της Ευρώπης», είπε καλωσορίζοντας την Γερμανίδα καγκελάριο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.  

Απευθυνόμενη προς την Καγκελάριο τόνισε ότι «η παραμονή σας στο τιμόνι μιας σημαντικής ευρωπαϊκής δύναμης επί 16 χρόνια σας έφερε αντιμέτωπη με πολλές κρίσεις και προκλήσεις αλλά και αν συμβάλλατε αποφασιστικά σε καταστάσεις δύσκολες για την ευρωπαϊκή μας οικογένεια. Σας ευχαριστώ προσωπικά για τις διατήρηση των διμερών μας σχέσεων και την φιλεοευρωπαϊκή σας στάση, Υπήρξαν βεβαίως και στιγμές δυσκολίας και έντασης και ήταν μια πρωτόγνωρη κατάσταση τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε θεσμικό επίπεδο και αισθανθήκαμε πολλές φορές δικαιολογημένα μόνοι». 

 

sakellaropoulou_merkel

«Νομίζω ότι το διάστημα που πέρασαν και οι εμπειρίες που αντλήσαμε συνέβαλαν στην αλληλοκατανόηση και στην άντληση χρήσιμων συμπερασμάτων για το παρόν και το μέλλον» επισήμανε η κ. Σακελλαροπούλου και πρόσθεσε ότι «είναι σημαντικό ότι η Ευρώπη διατήρησε τη συνοχή της και αυτό καταδείχθηκε και στη διαχείριση της πανδημίας και τώρα στη λειτουργία του Ταμείου Ανάκαμψης».

Παράλληλα, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι «οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας – Γερμανίας έχουν στέρεες βάσεις και φυσικά υπάρχει ένα περιθώριο ενδυνάμωσής τους σε πάρα πολλούς τομείς, όχι μόνο στον οικονομικό και εμπορικό, στον τουρισμό, αλλά κυρίως στην αντιμετώπιση των προβλημάτων, όπως είναι η διαχείριση της μετανάστευσης, η κλιματική αλλαγή, και βέβαια η ενίσχυση του διαλόγου για το μέλλον της Ευρώπης, με την Κοινωνία των Πολιτών και ιδίως τους νέους, στους οποίους ανήκει και το μέλλον».

Δεν μπορεί να είναι μονομερής ο διάλογος

«Προσβλέπουμε πάντα στη στήριξη της Γερμανίας και στα εθνικά μας θέματα. Η Ελλάδα είναι πιστή στην Ευρώπη και πιστεύει στο διάλογο, στη σχέση καλής γειτονίας, με σεβασμό πάντα στο διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο. Αλλά ο διάλογος βέβαια προϋποθέτει και την καλή διάθεση και της άλλης πλευράς. Δεν μπορεί να είναι μονομερής» τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Τέλος, σε προσωπικό επίπεδο θα ήθελα να σας ευχηθώ Καγκελάριε μετά την αποχώρησή σας από να συνεχίσετε, και είμαι βέβαιη ότι θα το κάνετε, να είστε δημιουργική και δραστήρια, αλλά και να απολαύσετε στιγμές χαλάρωσης με την οικογένεια και τα αγαπημένα σας πρόσωπα», κατέληξε η κ. Σακελλαροπούλου.

 

sakellaropoulou_merkel2

 

Υπήρξαν Σκαμπανεβάσματα

Από πλευράς της, η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, ανέφερε πως «ευχαριστώ πολύ Κυρία Πρόεδρε. Χαίρομαι πολύ που μου δίνεται η ευκαιρία να σας γνωρίσω και προσωπικά και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την υποδοχή σας. Και όπως είπα, όταν σας πρωτοσυνάντησα, χαίρομαι πολύ που είστε και γυναίκα, νομίζω θα αποτελέσει και κανονικότητα αυτό, σιγά σιγά να υπάρχουν γυναίκες στην πολιτική.

Αναφερθήκατε στις σχέσεις μας, οι οποίες έζησαν κάποια σκαμπανεβάσματα, οι οποίες όμως εδράζουν σε πολύ στέρεες βάσεις και πρέπει να πω, εν κατακλείδι, ότι ο διάλογος πάντα υπήρξε το κλειδί για την εξεύρεση λύσης».

«Οι προκλήσεις ήταν διαφορετικές κάθε φορά. Είχαμε τη σταθεροποίηση του ευρώ, είχαμε μια σειρά από μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να γίνουν που ήταν απαραίτητες να γίνουν και στην Ελλάδα, αλλά νομίζω ότι το μεγαλύτερο θέμα ήταν το μεταναστευτικό που συνεργαστήκαμε καλά. Και μετά αναφερθήκατε στην πανδημία, ήταν μια εντελώς διαφορετικού τύπου πρόκληση, ειδικά για μια χώρα σαν την Ελλάδα που είχε υποφέρει ήδη μια πολύ δύσκολη κατάσταση θεωρώ  ότι είναι σημαντικό ότι φτιάξαμε τα Ταμεία Ανάκαμψης» εξήγησε η Γερμανίδα Καγκελάριος.

«Αυτό που μας έδωσε δύναμη, μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας, ανδρών και γυναικών, είναι ότι πάντα είχαμε την αίσθηση ότι ανήκουμε μαζί» σημείωσε η κ. Μέρκελ.

 «Και νομίζω ότι αυτή θα πρέπει να είναι η βασική αίσθηση σε σχέση και για τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουμε στο μέλλον. Σας ευχαριστώ για τις ευχές που διατυπώσατε για την επόμενη περίοδο της ζωής μου. Θα παραμείνω ένα πολιτικό άτομο αλλά θα παραδώσω την ευθύνη», κατέληξε η Καγκελάριος.

sakellaropoulou_merkel3